YÖK Başkanı Saraç:
"Yükseköğretim Kurulu'nu uygulamalarını dizayn ettiğimizde, bazı yetkilerini üniversitelere devrettiğimizde, bu uygulamalarımızın biz hüsnükabul görebileceğini, doğru bir uygulama olarak kabul edilip imaj değişikliğine yol açacağını düşünüyoruz"
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, "Yükseköğretim Kurulu'nu uygulamalarını dizayn ettiğimizde, bazı yetkilerini üniversitelere devrettiğimizde, bu uygulamalarımızın hüsnükabul görebileceğini, doğru bir uygulama olarak kabul edilip imaj değişikliğine yol açacağını düşünüyoruz" dedi.
Saraç, Gaziosmanpaşa Üniversitesi'nde düzenlenen Kutlama Mektubu Programına katıldı. Konuşmasının ardından fakültelere birincilikle yerleşen öğrencilere kutlama mektubu veren Saraç, daha sonra öğrenci ve aileleriyle bir araya geldi.
Bir öğrencinin, "her yıl YÖK'ün kuruluş yıl dönümünde protesto ve eylemlerin yaşandığını, bunun belli sebeplerinin olduğunu, protestoları engellemek için ne gibi çalışmalar yapılması gerektiğini" sorması üzerine Saraç, YÖK'ün 35 yılı deviren bir kurul olduğunu belirterek, "Hem 'evet' deme, hem 'hayır' deme görevi olan bir kurul. Böyle bir kurul 'hayır'ları olduğu nispette tabii ki herkesi de tatmin edememe durumu olduğu için bir takım eleştirilere maruz kalabilir" dedi.
YÖK'ün bir darbe yönetimiyle ilişkilendirildiğini ifade eden Saraç, şunları söyledi:
"Böyle de bir olumsuz imajı artık genlerinde taşıyan da bir kurumsal bir yapı. Fakat biz burada, şuna dikkat ediyoruz. Yükseköğretim Kurulu anayasal bir kurul. Kanunla işlevleri düzenlenmiş Yükseköğretim Kurulu'nu, merkeziyetçi yapısını, Türk öğretim sistemini olumlu yönde gelişmesi için ne denli kullanabiliriz? Ne denli bu yönde kanalize edebilirsek bu merkezi yapısını, o yönde yüksek öğretim kazançlı çıkar diye düşünüyoruz. Tabi ki biz eski imajını, kötü imajını sırtımızda artık taşımak istemiyoruz."
Bu imajın uygulamalarla silineceğini vurgulayan Saraç, olumsuz imajın 2 sebepten kaynaklandığını dile getirerek, "Birincisi uygulamalardan kaynaklanıyordu. Şimdi biz bu uygulamalar ayağını hiç olmazsa daha farklı bir formatta Yükseköğretim Kurulu'nu uygulamalarını dizayn ettiğimizde bazı yetkilerini üniversitelere devrettiğimizde bu uygulamalarımızın hüsnükabul görebileceğini, doğru bir uygulama olarak kabul edilip imaj değişikliğine yol açacağını düşünüyoruz. Biz 'kalite kurulu' dedik ve kalite kurulu aslında Yükseköğretim Kurulu'nun çıktı kontrol yetkisini, tespit yetkisini bir başka kurula devretmesidir. Bu çok önemli bir husustur" diye konuştu.
Bütünleme konusundaki yetkilerini üniversitelere devrettiklerini söyleyen Saraç, ikinci öğretim veyahut bahar döneminde yatay geçiş açma konularının üniversitelere devredilmeye başlandığını anımsattı.
Her ülkede düzenleyici işlem yapan merkezi bir fonksiyona sahip kurumsal yapıların olduğuna dikkati çeken Saraç, konuşmasını şöyle tamamladı:
"Bundan dolayı fonksiyonları kalkmayacağı için Yükseköğretim Kurulu'nun, adı Yükseköğretim Kurulu olmaz da başka kurul olur. Her zaman böyle bir yapıya ihtiyaç olur. Burada artık YÖK bazı yetkilerini, şartlarını oluşturarak diğer kurumsal yapılara zaman içerisinde devretmesi gerekir. Biz o süreci başlattık. Bu cesaretli bir adımdı, biz o adımı attık."
YORUMLAR