Kafkas Komutanı'nın yaşatılması için öneri
Azerbaycan'da üç parti lideri, Bakü'yü 1915 yılında Ermeni ve Bolşevik çetelerden kurtaran Kafkas İslam Ordusu Komutanı Nuri Paşa'nın (Killigil) isminin yaşatılması için Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e çeşitli önerilerde bulundu.
Büyük Kurtuluş Partisi Genel Başkanı milletvekili Fazil Mustafa, Birleşik Azerbaycan Halk Cephesi Partisi Genel Başkanı milletvekili Kudret Hasankuliyev ve Adalet Partisi Genel Başkanı milletvekili İlyas İsmailov'un imzaladığı ortak metinde, Kafkas İslam Ordusu'nun Bakü'nün kurtarılması yönünde yaptığı kahramanlıklara hatırlatmada bulunulurken, Nuri Paşa'nın hatırası için bazı öneriler sunuldu.
Öneriler arasında, Bakü'nün kurtuluş günü olan 15 Eylül'ün resmi bayram olarak kabul edilmesi, yeni yapılan bir camiye, askeri okullardan birine, Bakü'nün önemli cadde, sokak veya meydanlarından birine Nuri Paşa'nın isminin verilmesi, askeri okullarda Nuri Paşa adına burs açılması, orta ve yüksek öğretim müfredatında Kafkas İslam Ordusu'nun kahramanlık ve faaliyetine yer verilmesi bulunuyor.
Kafkas İslam Ordusu ve Nuri Paşa
Kafkas İslam Ordusu, Osmanlı Devleti'nin Harbiye Nazırı Enver Paşa'nın talimatıyla kuruldu ve Birinci Dünya Savaşı'nda Kafkasya Cephesi'nde savaştı.
Kardeşi Enver Paşa tarafından komutanlığa atanan Nuri Paşa, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin ve Dağıstan'ın Osmanlı'dan yardım talep etmesi üzerine ordusuyla Azerbaycan'ı kurtarmak için görevlendirildi.
Gence'ye 25 Mayıs 1918'de ulaşan Kafkas İslam Ordusu'ndaki asker sayısı, Azerbaycan kolordusundan yapılan bin kişilik takviyeyle 12 bine ulaştı. Güzergahındaki Göyçay, Salyan, Ağsu ve Kürdemir'i de Bolşevik birlikleri ve Ermeni çetelerinden temizleyen Kafkas İslam Ordusu, 15 Eylül 1918'de Bakü'yü kurtardı.
Kafkas İslam Ordusu, Bakü'nün kurtuluşu için yaptığı savaşlarda 1130 şehit verdi.
Azerbaycan'ın birçok bölgesinde, Bakü ve civarında, Şeki, Şamahı, Göyçay, Kürdemir, Neftçala ve Guba'da Kafkas İslam Ordusu şehitlerinin anıt mezarları bulunuyor.