'KKTC kendi parasını kazanabiliyor'

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Maliye Bakanı Ersin Tatar, KKTC'nin artık kendi parasını kendisi kazanma noktasına geldiğini belirtti.

'KKTC kendi parasını kazanabiliyor'
'KKTC kendi parasını kazanabiliyor'
GİRİŞ 08.06.2011 15:20 GÜNCELLEME 08.06.2011 15:20
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Tatar, Rumeli TV'de katıldığı programda gündeme ilişkin konuları değerlendirdi.

Bir devlet kurmanın ve yaşatmanın hiç de kolay olmadığını belirten Tatar, daha önce ekonomik açıdan bazı yanlışların yapıldığını ve devlet bütçesinin büyük açıkla yoluna devam ettiğini kaydetti. Hükümete geldikten sonra çok önemli çalışmalar içerisinde bu sıkıntıları aşmaya çalıştıklarını ifade eden Tatar, KKTC'de son 30 yılda alt yapısıyla, iletişim hatlarıyla, dünyayla bütünleşmesi, entegre olmasıyla, ticaretin gelişmesiyle ilgili çok şeyin yapıldığını anlattı. 100'ün üzerinde ülkeyle ilişkileri bulunduğunu belirten Tatar şöyle konuştu:

''Bu ülkelerle alışveriş yapıyoruz, malımızı satıyoruz, onlardan mal alıyoruz. Bankacılık sistemi gayet iyi gidiyor. Gerçekten hem ekonomiye hem de insanlarımızın tasarruflarına göz kulak oluyorlar, o bakımdan da birtakım önemli gelişmeler olmuştur, bir istikrar yakalanmıştır. Ve mutlaka Kıbrıs çok gelişecektir, çünkü Kıbrıs dünyanın en güzel yerlerinden bir tanesi doğasıyla, kültürüyle, tarihiyle...

Turizmde son yıllarda yapılan çalışmalarla yatak kapasitemiz belki de önümüzdeki 3-5 ay içerisinde 20 bini bulacaktır. Büyük tur operatörleri, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni ulusal pazarlarda ve Avrupa'da pazarlamaya başladıkları noktada çok daha fazla turist gelecektir. İnsanlarımızın ekonomik refahı daha da iyi bir noktaya gelecektir. Onun için ben Türk halkına teşekkür etmek istiyorum, Türk halkının Kıbrıs'a olan ilgisi devam ediyor. Bugün Türkiye'nin çeşitli yerlerinden, İstanbul, Ankara, İzmir, Antep, Hatay gibi yerlerden direkt uçuşlar var. Bunlar gerçekten ülkemiz adına çok sevindirici. Çünkü Türkiye'nin gelişmesiyle, özellikle havacılık sektöründe yapılan büyük çalışmalar, özel havayolu şirketlerinin devreye girmesiyle çok sayıda uçak, direkt Ercan'a uçmaktadır. Bu da Kıbrıs'ın geleceği bakımından fevkalade önemlidir.''

KKTC'nin iki lokomotif sektörü bulunduğunu belirten Tatar, bunlardan birinin turizm, diğerinin de eğitim olduğunu ifade etti. KKTC'de 6 tane çok başarılı üniversite bulunduğuna işaret eden Tatar, eğitim adası olmanın uzun yıllarını aldığını kaydetti.

KKTC'nin ekonomik bakımdan da kendi ayakları üzerinde durma noktasına gelme çalışmalarının meyve vermeye başladığını dile getiren Tatar, ''Doğu Akdeniz’de Kıbrıs Türklüğünü korumak ve varlığını sürdürmek ve o adayı elinizde tutmak fevkalade önemlidir. Çünkü bütün dünyanın gözü Kıbrıs'tadır. Avrupalıların, İngilizlerin, Amerikalıların hepsi Kıbrıs’ta olmak ister. Hepsi Kıbrıs’ın o stratejik öneminden faydalanmak ister. Onun için Türkiye mutlaka orada kendi menfaatlerini de korumak durumundadır. İşte müşterek menfaat dediğim odur. Kıbrıs Türkü kendi varlığını sürdürmesi için Ana Vatanıyla olan o güzel ilişkilerini daha da geliştirmek, Türkiye'mizin de orada varlığını, menfaatlerini korumak suretiyle kendi emniyetini, kendi güvenliğini bir kere garanti altına alması lazımdır'' diye konuştu.

Kıbrıs küçük bir ülke olduğunu vurgulayan Tatar, her evde, her şirkette olduğu gibi KKTC'nin de kendi geliriyle giderini dengelemesi gerektiğine işaret etti. Sürekli borçlanarak veya sürekli başka yerlerden takviye alarak bir ekonominin götürülmesinin mümkün olmadığının altını çizen Tatar, gelinen noktada KKTC'nin, kendi parasını artık kazanma noktasına geldiğini belirterek, şunları söyledi:

''İşte burada turizm olsun, eğitim olsun, ihracatlarımız olsun ve birikmiş sermayenin faiziyle kendi ithalatımızı finanse ediyoruz ve kendi ekonomimizi geliştirme noktasına geldik. Çünkü gerçekten, Türkiye'nin de desteğiyle Kıbrıs artık tanınmış noktaya gelmiştir. Bugün günde, dediğim gibi İstanbul'a 15 sefer var. Türkiye'nin çeşitli yerlerinden belki de yaz aylarında 40 sefer olacaktır Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine. Demek ki, turizm başta olmak suretiyle eğitim sektörü, inşaat sektörü, ticaret ve başka başka faaliyetlerle kendi gelirimizi, bu da gayri safi milli hasılamızı 6 milyar TL gibi, 4 milyar doların üzerinde bir rakama ulaşmıştır. Yıllar itibariyle bu önemli bir gelişmeyi ifade etmektedir. Çünkü, alt yapısı, yolları, elektrik santralleri, iletişim hatları, bunlar turizmi de teşvik ediyor.''

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • ragipyanik 13 yıl önce Şikayet Et
    KKTC. Keşke kazabilseler de Türkiyeye yük olmasalar.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İmamoğlu’ndan uçsuz bucaksız konvoy ile Mardin’de Ahmet Türk’e ziyaret
ABD seçimleri FETÖ’cülere kabus oldu