Burada ırk yoktu, din vardı!

Neredeyse bir asır öncesi. Tam 93 yıl önce bir kardeş çığlığı yükseldi Azerbaycan topraklarından. Azerbaycan’ın feryadına kulak veren Anadolu’nun yiğit evlatları doğuya doğru yola düştü.

Burada ırk yoktu, din vardı!
Burada ırk yoktu, din vardı!
GİRİŞ 04.10.2011 11:28 GÜNCELLEME 04.10.2011 11:28

Ayşegül Bütünbaş & Muhammed Taşçılar'ın haberi
Ermeni İşgalcileri o günlerde Hazar’ın boynundaki gerdanlık, Kafkasların kalbi Bakü’yü yerle bir etmeye kastetmişti.
Sadece Ermeniler mi? İngilizler ve Rusların da başka hesapları vardı Bakü’de.
Kafkas İslam Ordusunun kahramanları arkalarında gözü yaşlı analarını, eşlerini bırakarak kilometrelerce uzaktaki kardeşlerinin imdadına yetiştiler.
Bağımsızlık mücadelesinde omuz omuza şehit düşenlerin mezarlarının bulunduğu şehitlik, hem iki ülkenin kardeşliklerinin perçinlendiği bir yer…
Azerbaycan’ın Hazar Denizi kıyısındaki Şehitler Anıtı 1. Dünya Savaşında burada Ermeni ve Ruslara karşı omuz omuza savaşmış tüm Müslümanların anısına dikilmiş. 1918 yılında Türk, Azeri, Kürt, Arap, Çeçen, Tatar, Gürcü, Laz Müslümanlar Kafkas cephesinde Ruslara karşı birlikte savaşmış.
Azerbaycan Millet Meclisinin hemen karşısında bulunan Şehitler anıtı 1996 yılında Türk firmaları tarafından inşa edilmiş. Kafkas İslam ordusunda şehit olan 1130 asker anısına yaptırılan anıtta Azerbaycan ve Türk bayrakları dalgalanıyor. Şehitliğin hemen yanında Türkiye Diyanet işleri Başkanlığı’nın yaptırdığı bir de cami var. Türkiye’nin hediyesi olan cami iki yıldır kapalı. Buraya ilk gelen Müslümanlar caminin yapılması için canla başla çalışmışlar. O yıllarda cami temeli atılırken, Cuma namazını 5 kişiyle kıldıklarını ifade eden Türkiye’den gelen Müslümanlar, “Azerbaycan Sovyetler Birliğinden ayrılınca, Azeriler’in İslam’a ne kadar yabancı olduğunu gördük. O yıllarda 5 kişiyle namaz kılarken, şimdi camiler dolup taşıyor. Azeriler Müslüman olduğunu unutmamış fakat uygulamayı bilmiyorlar.” diye konuştu.
Şehitler Anıtının 2. Bölümü ise 1992 yılında Azerbaycan’ın bağımsızlığını kazanırken şehit olanların anısına yaptırılmış. Her yaştan şehit edilen Azerilerin fotoğraflarının da yer aldığı şehitlikteki tüm Azerilerin şehadet tarihi aynı: 1992. Ruslar bölgeden çekilirken, tanklarla sokakta yürüyen vatandaşları da ezip geçmiş. İşte o insanların anısına yapılan mezarlıkta Azerilerin fotoğrafları karakalem şeklinde mezartaşlarına çizilmiş.
Azeri ve diğer milletler tarafından ziyaret edilen Şehitlik Bakü’ye hakim bir tepeye inşa edilmiş. Bakü’de hiç ezan sesi duyamazsınız, Din için savaşmış, Dini İslam olan bir ülkede ezan sesi bazılarını halen ürkütüyor.

Azerbaycan’da İslam’ı yaşamaya çalışanbir çok Azeri namazını gizli gizli kılıyor. Ailesinden ve çevresinden gizli namaz kılan Azeriler Sovyet zulmünü unutamıyor. O günlerde ailesi tarafından şikayet edildiğini ifade eden Azeriler, “Sovyet rejiminde çocuk anne babasını şikayet ediyordu. Şimdi de çok rahat değil. Özellikle Bakü’de. Belki o günleri yaşadığımızdan olabilir. Herkesi istihbarat elemanı gibi görüyoruz. Allah o günleri bir daha yaşatmasın. Henüz yeni yeni büyüyen bir ülke. Bu psikolojiden kurtulmak için zamana ihtiyaç var.” dedi.

2009 yılında Türkiye Ermenistan sınır kapısı açılacağı yönündeki haber Rus Gizli Servisinin Azerbaycan yönetimine iletilince, Azerbaycan Türkiye arasında gerilime neden oldu. Şehitler Anıtında bulunan Türk Bayrakları indirilmişti. Türkiye Karabağ sorunu çözülmeden Ermenistan sınırının açılmayacağını dile getirmesinin ardından Azerbaycan bayrakların yenisiyle değiştirilmek üzere indirildiğini aktararak yeni Türk bayraklarını göndere çekmişti.

Şirvanşahlar Sarayı…

İçeri Şehir ile burada yer alan Şirvanşahlar Sarayı ve Kız Kulesi 2000 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne eklendi. Şirvarşahlar Sarayı Asya taş mimarisinin en görkemli örneklerinden biri kabul ediliyor. İçeri Şehir Hazar kıyısına konumlanan Kız Kulesi’nden Şirvanşahlar Sarayı’na doğru bir tepe oluşturmaktadır. Saray bu tepeye konuşlanmıştır. Saray muhtemelen güç sembolü olarak diğer tüm yapılardan daha yüksek bir konuma inşa edilmiş. Divanhane dâhil diğer tüm önemli yapılara yukarıdan bakmaktadır. Kademe kademe inşa edilmiş kompleksin en alt noktasında hamam yer almaktadır. Kompleks; Saray Binası, Divanhane, Keykubad Mescidi, Şirvanşahlar (Hatıra) Türbesi, Şah Mescidi, Seyid Yahya Bakuvi Türbesi, Murad Darvazası (Büyük Kapı), Saray Hamamı ve ovdan (su deposu) oluşmaktadır.

Yarın: Mecusilerin Ateşgahı ve Yanardağ...

(HABER7.COM)

AZERBAYCAN NOTLARI 1 HABERİ İÇİN TIKLAYIN

  
Azerbaycan Şehitler anıtı Şirvanşahlar Sarayı

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Gazze Şeridi'nde Kassam'dan peş peşe saldırılar
A Ligi için sahadayız! Türkiye - Galler: Muhtemel 11'ler