300 yıllık su değirmeni ilk günkü gibi buğday öğütmeye devam ediyor

Erzurum'un Oltu ilçesindeki Nüğürcük köyünde bulunan 300 yıllık su değirmeni 6'ıncı kuşak sahibi Temel Uzun sayesinde yörenin buğdayını una çevirmeye devam ediyor.

300 yıllık su değirmeni ilk günkü gibi buğday öğütmeye devam ediyor
300 yıllık su değirmeni ilk günkü gibi buğday öğütmeye devam ediyor
GİRİŞ 29.09.2022 10:00 GÜNCELLEME 29.09.2022 18:03

Erzurum'un Oltu ilçesindeki Nüğürcük köyünde yer alan 300 yıllık su değirmeni, asırlar geçmesine rağmen yörenin un ihtiyacını buğdayları öğüterek karşılamaya devam ediyor. 300 yıl önce yapılan su değirmenine, 6'ıncı kuşak sahibi olan Temel Uzun'un bakıyor. 60 yıldır tüm emeğini dedelerinden kalan su değirmenine harcayan Temel Uzun, bölge halkının değirmenin unundan çok razı olduğunu belirtti.

"ÖMRÜMÜN YETTİĞİ KADAR DEĞİRMENE SAHİP ÇIKACAĞIM"

Bölge halkı, su değirmeninin unu yakmadan öğüttüğü için daha çok tercih edildiğini belirtiyor. Değirmenin sahibi Temel Uzun (73), “60 yıldır bu değirmene hizmet ediyorum. 300 yıllık bir değirmen. Dedemlerden öğrendiğime göre 4'üncü dedem, o da değirmenin ne zaman kurulduğunu bilmiyor. Bizim bu köylerde çok değirmen vardı, herkesin değirmeni harap virane oldu. Ben sahip çıktım, halen çalıştırıyorum. Ömrümün yettiği kadar değirmene sahip olacağım. Ama benden sonra ne olur onu da bilemem. Gelene gidene hizmet ediyorum, değirmenin unundan herkes çok razı. İşte böyle devam ediyoruz, bakalım ne zamana kadar gider” dedi.

"SAĞLIK İÇİN BURAYA GELİYORLAR"

Değirmenin bazı ihtiyaçları olduğunu söyleyen Uzun, “Devlet kuruluşlarına müracaat edeceğim. Arkın bendine 4 tane boru lazım, sel geldiğinde beni çok zora koşuyor. 4 tane boru ile onu çözersem çok güzel olacak. Değirmenimde öğütülen un çok sağlıklıdır. Eskiden burada unu öğütenlerde hiç hastalık yoktu. Kepekli un, sağlıklı un. Şimdi insanlar bu değirmenin ununu tercih ediyor, sağlık için buraya geliyorlar” diye konuştu.

"ÇOK SAĞLIKLI"

Değirmende un öğütmeye buğday getiren Salih Macit, “Oltu'dan kalkıp bu köye su değirmeninde un öğütmeye geldim. Tamamen doğal ve kepekli un öğütüyor, çok sağlıklı. Su değirmeni olarak tek bu değirmen kaldı” dedi.

"BU DEĞİRMENİN ÖZELLİĞİ BUĞDAYI YAKMADAN, KEPEĞİ İLE ÖĞÜTÜR"

Oltulu Ahmet Aktürk de, “Bu değirmenin özelliği buğdayı yakmadan öğütür, kepeği ile öğütür. Kepekli ekmek de çok daha yumuşak olur daha özlü olur; un değerini kaybetmez. Elektrikli değirmenler unu yakarak öğütür; un ısındığı için unun özelliği kayboluyor” dedi.

 

KAYNAK: İHA
Muhammet Arif Güreli Haber7.com - Muhabir
Haber 7 - Muhammet Arif Güreli

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul'un Ümraniye ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. 2022 yılında Üsküdar Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden dereceyle mezun oldu. İnternet Haberciliğine ilk olarak üniversite sıralarındayken kurduğu internet haber sitesiyle başladı. Kurduğu sitede, 1 yıl kadar sağlık, spor ve kültür kategorilerinde röportaj, özel haber ve analiz yazıları yazdı. Staj eğitimini ise Haber7.com'da tamamladı. Mezun olduğu 2022 yılından bugüne dek Haber7.com ailesinde başlıca gündem, siyaset, dünya, ekonomi kategorileri olmak üzere birçok özel haber, grafik ve video hazırladı. Haber7.com’da mesleki hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Son dakika... Bugün okul var mı? Açıklama geldi: Eğitime 'kar' engeli!
Arda Güler tek bir hareketiyle maça damga vurdu! Dünya onu paylaşıyor