Tescilli Karacadağ pirincine kadın eli değdi! 100 bin yıllık lavlarda tek üretici oldu
İstanbul'da gazetecilik yaparken memleketi Diyarbakır'a dönen Şehadet Çitil, dünyada eşi benzeri olmayan ve 100 bin yıllık lavların içerisinde bulunan tescilli Karacadağ pirincinin tek kadın üreticisi oldu.
İstanbul'daki gazetecilik mesleğini bırakarak memleketi Diyarbakır'a dönen Şehadet Çitil, tescilli Karacadağ pirincine kadın eli değdirdi. Dünyada taşlık bölge üzerinde pirinç üreten nadir yerlerden olan ve 100 bin yıllık lavların içerisinden çıkan Karacadağ pirincinin tek kadın üreticisi olan Çitil, Türkiye'nin dört bir yanına organik ürünlerini satıyor. Bölgede yaşayan diğer kadınlarla birlikte yeni bir tarım modeli geliştiren Çitil, pek çok şehirde 200'ü aşkın kadın üreticiyle iş birliği yapıyor.
'TEK KADIN ÜRETİCİSİ UNVANININ SAHİBİ OLDU'
Bu kez 100 bin yıl önce atılan lavlar içerisinde Diyarbakır’ın coğrafi işareti olan Karacadağ pirinci üretimine başladı. 7 yılda bir ekilen ata tohumu ve gübresiz Karacadağ pirincini dünyaya tanıtma yolunda büyük bir çaba sarf eden Şehadet Çitil, tek kadın üreticisi unvanına da sahip oldu.
'BAŞKA YERDE YETİŞMİYOR'
Eski yöntemlerle pirincin hasadını yaptıklarını kaydeden Çitil, “Karacadağ bölgesinde Diyarbakır'ın coğrafi işaretli Karacadağ pirincinin tek kadın üreticisiyiz. Karacadağ, en son lavını 100 bin yıl önce atıyor. 100 bin yıl önce attığı lavlarla biz bugün tarım yapıyoruz. Diyarbakır'ın Karacadağ pirinci endemik bir bitki. Başka yerde yetişmiyor. Dünyada zaten taşlık bir bölgede pirinç yetiştiren nadir, hatta tek bölge diyebiliyoruz Karacadağ bölgesi için" dedi.
'TOHUMU ATA TOHUMU'
"Karacadağ bölgesindeki pirinç yetiştirilmesi, eski geleneksel usullerle yapılıyor" diyen Çitil, "Ne için? Çünkü tarım aracı giremiyor. Taşlık bir arazi olduğu için, hala eski usullerle tarım yapılıyor. Tohumu ata tohumu. Çünkü bir pirinç tohum fabrikası yok burada dolayısıyla hep bir önceki seneden devir daim tohumlarla üretiliyor. Hiç ilaç kullanılmıyor bu bölgede, çünkü ihtiyaç yok. Taşlık bir arazi olduğu için zaten mineral ve protein değeri çok yüksek bir pirinç elde ediyorsunuz" diye konuştu.
'EN ÖNEMLİ ÖZELLİĞİ KAR SUYUYLA BESLENMESİ'
En önemli özelliğinin kar suyuyla beslenmesi olduğunu belirten Çitil, "Normalde Türkiye'de aslında çeltikler 15 derece sıcaklıktaki sularla beslenir. Ama Karacadağ'da kar suyuyla beslendiği için 5 derece ile 10 derece arasında değişir. Dolayısıyla daha sert bir tane elde edersiniz ve daha fazla su alır. Aslında Karacadağ pirincinin En önemli özelliklerinden bir tanesi. Yetiştirildiği araziyi bu sene yetiştirdiniz. En az 7 sene beklemek zorundasınız. 7 sene bekledikten sonra tekrar aynı araziyi ekebiliyorsunuz. Dolayısıyla toz, toprak dinlenmiş oluyor ve daha iyi verim almış oluyor. Bizim esas niyetimiz bu endemik ve özel pirinci Türkiye'ye tanıtmak ve inşallah dünyaya tanıtmak” ifadelerinde bulundu.
-
mahmut 2 yıl önce Şikayet Etbereketlı olsunBeğen
-
selim 2 yıl önce Şikayet EtTeşekkür ve tebrik ediyoruz.Emeğinize elinize sağlık.Sakın GDO karıştırmayın..Beğen Toplam 11 beğeni
-
vatandaş 2 yıl önce Şikayet Ettebrik ederimBeğen Toplam 6 beğeni
-
vatandaş 2 yıl önce Şikayet Ettebrik ederimBeğen Toplam 5 beğeni
-
KARACADAĞ 2 yıl önce Şikayet EtTeşekkür ederim.Beğen Toplam 5 beğeni
-
Hanifi Çifçi 2 yıl önce Şikayet EtÇogaltın MaaşallahBeğen Toplam 9 beğeni