Uşak'ta leblebilik nohut üretimini hastalık vurdu
SONER KILINÇ - Türkiye'nin leblebilik nohut üretiminin önemli bölümünün karşılandığı Uşak'ta üreticiler, antraknoz hastalığı ve yaban domuzlarının verdiği zarar nedeniyle alternatif ürünlere yönelince nohut fiyatları yükselişe geçti.
Uşak Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Sezer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentin birkaç yıl öncesine kadar leblebilik nohut üretiminin yüzde 80'ini karşıladığını ancak son yıllarda üretimin hızla azaldığını belirtti.
Nohut bitkisini vuran antraknoz hastalığı nedeniyle verimin düştüğünü, yaban domuzu sürülerinin verdiği zararların da üreticiyi bezdirdiğini kaydeden Sezer, "Üretimde azalma nedeniyle son bir yıl içinde nohudun kilogramı 3 liradan 7 liraya çıktı. Tohum ıslahı ve yaban domuzuyla mücadele yapılmazsa birkaç yıla nohut üretimi bitme noktasına gelecektir. Nohuttan para kazanamayan üreticiler buğday, arpa gibi getirisi daha düşük ürünlere yöneliyor." dedi.
Hastalığa daha dayanıklı nohut tohumu üretilmesi gerektiğini, bir an önce tohum ıslahı çalışması yapılmasını beklediklerini dile getiren Sezer, yaban domuzuyla da daha etkin mücadele edilmesi gerektiğini kaydetti.
- Üretici tarım sigortası yaptırmalı
Uşak Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erkan Kahraman ise üreticinin "kırmızı nohut" olarak adlandırılan leblebilik nohut üretiminden büyük oranda vazgeçtiğini bunun yerine beyaz nohuta yöneldiğini bildirdi.
Üreticinin sertifikalı tohum kullanması gerektiğini ifade eden Kahraman, "2016 yılında ilimizde 25 bin ton nohut üretildi. Türkiye'de üretilen nohudun yüzde 5'ini karşıladık. Üretimde son yıllarda bir düşüş var. Tarım sigortaları yaban domuzu zararını karşılıyor artık. Nohut üreticisi tarım sigortası ile ürününü hastalığa ve yaban domuzuna karşı koruyabilir." dedi.
Uşak Ziraat Odası Başkanı Nafiz Mıdık ise fiyatların yükselmesi nedeniyle gelecek yıl üretimin bir miktar artmasını beklediklerini dile getirdi.
YORUMLAR