İngiltere'den Kuzey Kore'ye sert tepki

İngiltere Dışişleri Bakanı Hammond: -"Kuzey Kore’nin eylemleri bölgesel ve küresel güvenliğe tehdit teşkil etmeyi sürdürüyor"

İngiltere'den Kuzey Kore'ye sert tepki
İngiltere'den Kuzey Kore'ye sert tepki
GİRİŞ 07.02.2016 12:49 GÜNCELLEME 07.02.2016 14:21
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

ABD Strateji Komutanlığının (USSTRATCOM) Kuzey Kore’nin uzun menzilli füze fırlattığı yönündeki açıklamasını takiben Hammond, denemeyi “provokasyon” şeklinde nitelendirdi.

Kuzey Kore'nin nükleer ve balistik füze geliştirmeyi, halkının refahının önüne koyduğunu belirten Hammond, şunları kaydetti:

"Balistik füze teknolojisi denemesini kuvvetle kınıyorum. Bu, bir dizi Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararının açık ve kasıtlı ihlali. Kuzey Kore’nin eylemleri bölgesel ve küresel güvenliğe tehdit teşkil etmeyi sürdürüyor. Kuzey Kore BMGK’nın nükleer denemelere ve füze denemelerine karşı anlamlı önlemler alma konusunda oybirliği halinde olduğunun farkında."

Hammond, BMGK'nın bugün konuyu görüşmek üzere toplanacağını hatırlattı.

BMGK, Kuzey Kore'nin füze denemesinin ardından bugün ABD, Japonya ve Güney Kore tarafından acil toplantıya çağrılmıştı.

Kuzey Kore ise denemesini "barışçıl bir uzay programı" şeklinde nitelendirerek, konuyu "uzun menzilli füze ile uzaya uydu fırlatıldığı" şeklinde duyurmuştu. Kuzey Kore Merkez Televizyonu da Kwangmyongsong-4 (Parlayan Yıldız-4) adlı uydunun başarılı şekilde belirlenen yörüngeye oturduğunu kaydetmişti.

Kuzey Kore, daha önce de 2006, 2009 ve 2013'te ülkenin doğusundaki Kilju kenti yakınlarında yer alan Punggye-ri tesisinde 3 yer altı nükleer test yapmıştı. Kuzey Kore, en son 6 Ocak 2016'da hidrojen bombası denemesi gerçekleştirdiğini açıklamıştı. Açıklamanın ardından acil toplanan BMGK üyeleri, bu ülkeyi "şiddetle" kınamış, deneme 1718, 1874, 2087 ve 2094 sayılı BMGK kararlarının açık ihlali olarak değerlendirilmişti.

Kuzey Kore'nin 2006'da balistik füze denemesi yaptığı iddiası üzerine 15 Temmuz 2006'da 1695 ve 14 Ekim 2006'da 1718 sayılı iki BMGK kararı kabul edilmiş, 1718 sayılı karar, BM şartının güç kullanma yetkisini içeren 7. bölümü altında düzenlenmişti. Kararın uygulanması, denetlenmesi ve ambargo listesinin tespit edilmesi için de "1718 Yaptırımlar Komitesi" oluşturulmuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 2
  • Muharrem 8 yıl önce Şikayet Et
    Bitek sizde olsun dimi böyle silahlar baskasinda olmasın istediğiniz zaman istediğiniz ülkeyi somurebilesiniz insanlarini oldurebilesiniz kan emici yuzsuzler
    Cevapla
  • ZaZa 8 yıl önce Şikayet Et
    zoruna mi gitti ingiltere?
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Son dakika: Yenidoğan çetesi davasında ara karar açıklandı
CHP'li yönetim yine önlem almadı İstanbullu yağış sonrası perişan