Suriye'de isyan, silahlı çatışmaya döndü
Suriye'de sekiz aydır süren yönetim karşıtı gösteriler, silahlı mücadeleye dönüştü. Muhalefet bazı bölgelerde Beşşar Esed güçleriyle çatışıyor.
Ordudan ayrılanların oluşturduğu Özgür Suriye Ordusu önceki gün başkent Şam'da, dün de İdlib kentinde askerî istihbarat merkezlerine saldırdı. Şam'daki hava kuvvetleri istihbarat tesisine gerçekleştirilen saldırıda 20 kişinin öldüğü ileri sürülüyor.
Muhaliflerin şimdiye kadarki en büyük eylemi olarak nitelenen Herasta banliyösündeki saldırının ardından istihbarat ajanlarının bölgede evlere baskın düzenlediği, onlarca kişiyi tutukladığı, bazı işyerlerini ise yıktığı belirtiliyor. Şam'ın çevresindeki bazı banliyölerde durumun çok sayıda askerin firar ederek direnişe başladığı Hama, İdlib ve Humus'tan farklı olmadığı ifade ediliyor. Ülkedeki bazı muhalifler olayların bir-iki ay sonra çok daha ileri seviyeye taşınacağını, ordudan ayrılmaların iki-üç kat daha artacağını ve rejimin dört-beş aydan fazla ömrü kalmadığını ileri sürüyor. Gelişmeleri değerlendiren Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye'de yaşananları bir iç savaşa benzetti. Avrupa'nın üç büyük ülkesi Almanya, İngiltere ve Fransa ise Suriye'nin BM'de şiddetle kınanmasını içeren bir karar tasarısı hazırlıyor. Girişime, bazı Arap ülkelerinin de destek verdiği iddia ediliyor. Bu arada Fas, Şam'daki büyükelçiliğinin önceki gün saldırıya uğramasının ardından elçisini geri çağırdı. Şam ise yabancı diplomatik misyonlara saldıranlar hakkında hukuki işlem yapılacağını açıkladı.
BATI'NIN DEĞİL, TÜRKİYE'NİN MÜDAHALESİNİ İSTERİZ
Suriye Müslüman Kardeşler Örgütü Genel Başkanı Riyad Şükfa, Esed rejiminin kan dökmeye son vermemesi durumunda yabancı müdahale çağrısı yapabileceklerini, ancak bu konuda Türkiye'yi tercih ettiklerini söyledi. Şükfa, İstanbul'da dün düzenlediği basın toplantısında dış müdahale bir zorunluluk haline gelirse, Suriye halkı, Batı'dan değil, Türkiye'den gelecek bir müdahaleyi kabul edecektir.'' dedi.