O taşların sırrı ortaya çıktı

Bingöl'ün Sarıçiçek köyüne düşen meteorun Howardite ve Eucrite türüne ait olduğu belirlendi.

O taşların sırrı ortaya çıktı
O taşların sırrı ortaya çıktı
GİRİŞ 11.12.2015 02:44 GÜNCELLEME 11.12.2015 06:19
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Bingöl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölüm Başkanı Prof. Dr. İskender Demirkol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sarıçiçek köyüne 2 Eylül'de düşen gök taşı ile ilgili üniversitenin oluşturduğu ekibin yaptığı araştırmanın sonuçlandığını söyledi.

Gök taşının atmosfere girerken Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi'nin (NASA) uyduları tarafından da tespit edildiğini aktaran Demirkol, 50 santimetre çapındaki meteorun atmosferde, yaklaşık 40 kilometre yükseklikte parçalandığını ve dik bir şekilde yeryüzüne düştüğünü belirtti.

Düşmenin ardından NASA'dan Dr. Peter Jenniskens ve İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ozan Ünsalan'ın bölgeye geldiğini ifade eden Demirkol, kendisinin de dahil olduğu ekibin 4 gün süreyle Sarıçiçek Köyü ve civarında araştırma yaptığını anımsattı.

ANALİZ SONUÇLARI, NASA'YA GÖNDERİLDİ

Demirkol, NASA ile 21 üniversitenin katılımıyla Sarıçiçek Meteoritleri Konsorsiyumu oluşturulduğuna işaret ederek şöyle konuştu:

"Konsorsiyumdaki her üniversite, belirlemiş olduğu çalışmaları yaptı. Analizlerin bir kısmı, üniversitemizin laboratuvarlarında yapılarak elde edilen datalar, NASA'ya gönderildi. NASA ile irtibat halinde çalışıyoruz. Yapılan incelemeler neticesinde düşen meteorun Howardite ve Eucrite türü meteor olduğu ve içerisinde 60 elementin bulunduğunu tespit ettik. Konsorsiyumun kaydettiği 250 civarında meteor var. Bu meteorların büyüklükleri, 2 gramdan başlayarak bin 470 grama çıkıyor."

ARAŞTIRMA SONUCU NASA'DA TOPLANACAK

Sarıçiçek köyüne düşen gök taşlarından kayda geçmeyenler de olduğunu dile getiren Prof. Dr. Demirkol, çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Bulunan gök taşlarının Rusya, Almanya ve diğer ülkelerden gelen bazı insanlar tarafından gramı 35  dolar ile 50 dolar arasında değişen fiyatlarla satın alındığına dikkati çeken Demirkol, şunları kaydetti:

 "Araştırma sonucu NASA'da toplanacak ve neticelendirilecek. Analiz sonucunda, titanyum ağırlıklı olmak üzere, toryum, uranyum gibi 60 tür element tespit ettik. Düşen meteorun maddi değerinin yüksekliği, içerisindeki elementlerden kaynaklanmıyor, nadir düşen bir meteor cinsi oluşundan kaynaklanıyor. Dünyaya düşen meteorların yüzde 99'u aynı cinsten oluşuyor. Bingöl'e düşen meteor ise yüzde 1'lik kısıma giriyor."

KAYNAK: AA
YORUMLAR 8
  • Hasan 9 yıl önce Şikayet Et
    Dünya olmayan bir element tespiti yapılabildi mi?Önemli olan bu bence.Nasıl ki Demir dünya'da olmayıp bir göktaşının dünya'ya çarpması ile uzaydan gelmişse yine uzayda bilmediğimiz başkaca elementler olamaz mı?Bence var ve Amerikelılar bunun peşindeler.Yoksa var olan ile neden uğraşsınlar ki.
    Cevapla
  • iha 9 yıl önce Şikayet Et
    sanki nasa verilerini bizle paylaşıyormu.kaçıp yetişmişler taş düşmeden hemen,
    Cevapla
  • Ankaralı 9 yıl önce Şikayet Et
    Resimde ki akademisyen de bizim urfalı emlakçıya benziyor;)
    Cevapla
  • Muhalif 9 yıl önce Şikayet Et
    Ne güzel. Jeoloji Profesörü ve Mühendisi Celal Şengör yiyeceği şeyden başını kaldırıp bir madenin incelemesini yapamıyor yani? Sorsak hepsi işinin ehli. Laboratuar yok diyecekler, istediniz de ne yapılmadı bu hükümet zamanında. Ama işleri güçleri yapılanı, yapılacağı bozmak olduğu için, böyle bilimsel araştırmalara ayıracakları zamanları yok.
    Cevapla
  • Ali 9 yıl önce Şikayet Et
    Bunu köylülerin satmasına nasıl izin veriliyor. Bilimsel araştırma için devlet sahip çıkmalı.
    Cevapla
  • Allah in kulu 9 yıl önce Şikayet Et
    Kesinlikle
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Özdağ’dan İmamoğlu’na tepki: ‘Kendini cumhurbaşkanı zannetmekten vazgeç’
ABD fiyatı yükseltti: 25 milyon dolarlık ödül koydu!