Türk mucidin buluşu NASA'ya parmak ısırttı

Dünyada eşi benzeri olmayan bir uzay mekiği roketi buluşuna imza ataran Türk mucit NASA'ya bile parmak ısırttı.

Türk mucidin buluşu NASA'ya parmak ısırttı
Türk mucidin buluşu NASA'ya parmak ısırttı
GİRİŞ 26.02.2016 03:20 GÜNCELLEME 26.02.2016 09:57
Bu Habere 48 Yorum Yapılmış

Giresun'un Şebinkarahisar İlçesinde bir ilkokulda sınıf öğretmenliğini yapan Celalettin Turkar, tasarladığı uzay mekiği roketi ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü'nün (WİPO) dikkatini çekmeyi de başardı. 

Tasarladığı roketin dünyada bulunan diğer roketlerden farklı olarak çalışacak olduğunu ifade eden Turkar, sınıf öğretmeni olarak uzun yıllar önce yaşadığı bir olaydan esinlenerek, farklı bir sisteme sahip mekik roketi tasarladığını söyledi. 

'DARBE İLE HAREKET EDECEK'

Uzay çalışmalarında kullanılabilecek roketi diğer roketlerden ayıran en büyük özelliğinin iç darbe ile hareket etmesi olduğu bilgisine veren Turkar, şöyle devam etti; ''Oksijen deposundan ve yakıt deposundan gelen oksijen ile yakıtın roketin karıştırma kısmında karıştırılarak, gaz pompası ve ateşleme merkezi yardımıyla yanma odasında patlatılması sonucu oluşan basınçlı gazın valf in açılmasıyla huni şeklindeki yapıdan dışarı çıkarak, roketin başlığına çarpar, bu çarpmanın etkisiyle roket harekete geçer'' 

Avusturya Patent Bürosu tarafından verilen rapor ile dünyada bir benzerinin olmadığının tescil edildiğini belirten Turkar, ''Bu raporla Türkiye´de de incelemeli patent alma hakkına sahip olduk. Fen bilgisi dersinde deney yaptığı sırada böyle bir şeyle karşı karşıya geldim. Özellikle uzay çalışmalarında kullanabilecek bu buluş, uzun yıllar sonucu elde edilen bir çalışma. Buluşumu diğer roketlerden ayıran özellik, çok sayıda yakıt tankına gerek duymaması iç darbeyle hareket etmesi ve fazla yakıta gerek duymaması oldu. Kanatçıklara gerek duymadan yönünü bulabilen ve uzayda hızlanma özelliğe sahip roket, yeryüzüne inişlerde de daha kolay ve risksiz olarak öne çıkıyor'' ifadelerini kullandı. 

TÜBİTAK tarafından da ulusal patent alan Celalettin Turkar, bu dalda bir de ödül aldı. 3-6 Mart 2016 tarihleri arasında yapılacak olan 16. Uluslararası İstanbul Buluş Fuarında buluşunu bilim adamları önünde sergileyecek.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 48
  • İstanbulli 8 yıl önce Şikayet Et
    Sözde akademisyenler üniversite hocaları utanın utanın teröre destek vereceğinize böyle güzel buluşlar yapın
    Cevapla
  • YESİL VADİ 8 yıl önce Şikayet Et
    türkiye gelecegimizin bulusunu yaptın . helal olsun sana sen ve senin gibi düşünen türkmüslüman halkımızı basımızdan eksit emesin allahım . allah yar ve yardımcın olsun . sayın hocam
    Cevapla
  • osoko 8 yıl önce Şikayet Et
    Hocam Rabbim yardımcın olsun emeğine ve yüreğine sağlık
    Cevapla
  • Kemal 8 yıl önce Şikayet Et
    herşey güzel ama keşke posterde yer alan proje ismi ingilizce yazılırken büyük harflerle İ değil de I yazılsaymış
    Cevapla
  • Umut 8 yıl önce Şikayet Et
    Tübitak ödül vermişde, kadıköydeki Kurbağalıderenin suyu içilebilir raporu verende tübitakmış araştırın internette bakın.O suyu içenede büyük ödül benden.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Netanyahu’nun bakanından skandal sözler: Filistinli mahkumla böyle dalga geçti
Toprağa gömülü hafıza kartından çıktı! Suriye'de 13 yıl önce kaydedilen korkunç vahşet!