Müthiş keşif! 4 milyar yıllık...

Gök bilimciler, Güneş Sistemi'nin 4 milyar yıllık en eski asteroid ailesini keşfetti. Baba asteroidin hangisi olduğu henüz kesin olarak belirlenemediğinden bir isim verilemedi.

Müthiş keşif! 4 milyar yıllık...
Müthiş keşif! 4 milyar yıllık...
GİRİŞ 08.08.2017 22:29 GÜNCELLEME 08.08.2017 22:37

ABD'nin Southwest Araştırma Enstitüsünden gök bilimcilerin önderlik ettiği uluslararası araştırma ekibi, Mars ile Jüpiter arasındaki Asteroid Kuşağı'nda, asteroidlerin ilk örnekleri olan bir grup gök cisminin varlığını saptadı.

ÇARPIŞMA SONUCU ORTAYA ÇIKTI

Güneş Sistemi'nin erken oluşum evresinde, gezegenlerden arta kalan malzemelerin ayrı bir yörüngede toplanmasıyla oluşan Asteroid Kuşağı'nın görece daha az kalabalık bir bölgesinde keşfedilen asteroid grubunun, "gaz devleri" denilen Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün gibi dıştaki gezegenlerin oluşmasıyla ortaya çıkan yörünge değişimleri sırasında daha büyük asteroidlerin birbiriyle çarpışması sonucu ortaya çıktığı tahmin ediliyor.

Asteroidlerin gündüzleri ısınıp geceleri soğuduğu ve gece açığa çıkan enerjinin bir itme etkisi yaratarak aynı aileden asteroidleri birbirinden uzaklaştırdığına dikkati çeken gök bilimciler, uyguladıkları özel sınıflama tekniği sayesinde yeni keşfedilen asteroidlerin izlerini, Asteroid Kuşağı'nın merkezindeki, varlığı daha önceden bilinen asteroidlere kadar sürmeyi başardı.

EN AZ 4 MİLYAR YILLIK

Aynı ailedeki daha küçük boyutlu asteroidlerin itme etkisiyle daha hızlı hareket edeceğini ve daha uzağa savrulacağını hesap eden gök bilimciler, Asteroid Kuşağı'ndaki gök cisimlerini boyutlarına ve uzaklık-yakınlık ilişkilerine göre sınıflayarak aynı aileden olan cisimleri belirlemeye çalıştı. Ekip, bu işlemin sonunda yeni keşfedilenlerin izini daha büyük gök cisimlerine doğru sürerek ana kuşaktaki en eski asteroid ailesini belirlemiş oldu.

Asteroid ailesinin en az 4 milyar yıllık olduğu kaydedildi.

İSİM VEREMEDİLER

Araştırmacılar, yeni keşfedilen asteroid ailesine, baba asteroidin hangisi olduğu henüz kesin olarak belirlenemediğinden, bir isim vermedi. Ekip, araştırmanın devamında söz konusu tekniği Asteroid Kuşağı'ndaki tüm gök cisimlerine uygulayarak buradaki asteroid ailelerinin eksiksiz bir haritasını çıkarmayı amaçlıyor.

Araştırmanın bulguları "Science" dergisinde yayınlandı.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
BOTAŞ duyurdu! Doğal gaza ocak ayında zam yok!
Telefonları susmuyor! Türkiye'den daha iyi bir alternatif yok'