Yalova

Milli Eğitim Bakanı Yılmaz:

01:47 29 Temmuz 2017
Milli Eğitim Bakanı Yılmaz:

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, "OECD ülkelerinin milli gelirden eğitime ayırdığı pay en çok yüzde 5,2, bizim eğitime ayırdığımız pay 5,8. Avrupa ülkelerinden çok daha fazla bir payı eğitime ayırıyoruz." dedi.

Altınova Belediyesi tarafından Kent Ormanı'nda düzenlenen 11. Kültürler Buluşması etkinliğine katılan Bakan Yılmaz, burada yaptığı konuşmada, hükümet olarak eğitime çok önem verdiklerini söyledi.

En çok bütçeyi eğitime ayırdıklarına dikkati çeken Yılmaz, "OECD ülkelerinin milli gelirden eğitime ayırdığı pay en çok yüzde 5,2, bizim eğitime ayırdığımız pay 5,8. Avrupa ülkelerinden çok daha fazla bir payı biz eğitime ayırıyoruz. 2002 yılında milli eğitime ayrılan pay 11 milyar liraydı. Bu o zamanki bütçenin yüzde 10'una tekabül ediyordu. Şimdi eğitime ayırdığımız pay 122 milyar lira. Bu yılki bütçenin de yaklaşık yüzde 20'sine tekabül ediyor. Eğitime önem veren her şeye önem veren demektir. Eğitimi imar edersen her şeyi imar edersin demektir." diye konuştu.

Meslek eğitimini memleket meselesi olarak gördüklerini dile getiren Yılmaz, şu anda liseye giren öğrencilerin yüzde 13'ünün imam hatip lisesinde eğitim gördüğünü anlattı.

Lise öğrencilerinin yüzde 44'ünün de meslek lisesine gittiğini aktaran Yılmaz, "Geri kalanı ise anadolu lisesi ve diğer liselere gidiyor. Hedefimiz bu oranı yüzde 60'lara çıkarmak. Bu oran yakalanabilir bir hedef mi? Evet. Bursa'da yüzde 61, İstanbul'da yüzde 53 ancak Antep'te yüzde 36. Meslek lisesini memleket meselesi görüyoruz ve her yere yaygınlaştıracağız. Çıraklık eğitimini zorunlu eğitim kapsamı altına aldık. Çıraklık eğitimini bitirenlere ustalık belgesi ve iş yeri açma belgesi vereceğiz. Finans desteği isterse onu da vereceğiz. Meslek lisesi mezunlarına teknisyen belgesi vereceğiz. Meslek eğitimini Türkiye'de hak ettiği yere getirirsek Türkiye'nin yarını daha güçlü olacaktır." diye konuştu.

- "Türkiye'nin geleceği daha aydınlıktır"

Yılmaz, değerler eğitiminin önemine değinerek, "Değerler eğitiminin sistemimizin bütününde olmasını sağlayacağız. Bunun için müfredatı güncelliyoruz. 51 dersin müfredatının güncellemesi tamamlandı. Kitap yazım işleri ve müteakip basım işlemlerine geçeceğiz. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi dahil 53 yapıyor. İnşallah önümüzdeki dönemden itibaren 1'inci, 5'inci ve 9'uncu sınıflar 53 tane yeni kitapla başlayacak. Bu kitaplar da değerler eğitimi özüdür. Kendi müfredatımızın ayrı bir konusu değildir." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin geleceğinin aydınlık olduğunu vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti:

"İnşallah gelecekte 21. yüzyılda evlatlarımızın ihtiyacı olan bilgi, beceri, tutum, davranış ve gereken bilgileri, değerleri vereceğiz. Şuna inanıyoruz ki Türkiye'nin geleceği daha aydınlıktır. Önümüzdeki dönemde okul öncesi eğitimi yaygınlaştıracağız. Daha kaliteli eğitim vermek için bu şarttır. Okul öncesi eğitimi yaygınlaştıracağız, ikili eğitimi kaldıracağız, bir de 5'inci sınıflardan başlanmak üzere yabancı dil eğitimine öncelik vereceğiz. Şu anda yüksek öğretim alan öğrencilerimizin sayısı 7 milyon 300 bin. Avrupa'da Rusya'dan sonra ikinciyiz. Dolayısıyla da hiç şüpheniz olmasın, 7 milyon 300 bin öğrencisi, evladı yüksek öğretim alan bir ülkenin geleceği aydınlıktır. Birlik ve beraberliğimiz devam ederse çok daha iyi hizmetleri, çok daha kaliteli eğitimi, hem temel eğitimde hem orta öğretimde hem de yükseköğretimde evlatlarımıza vermeye devam edeceğiz."

Konuşmaların ardından Altınova Belediye Başkanı Metin Oral, Yılmaz'a tablo hediye etti.

Yalova Valisi Tuğba Yılmaz ile AK Parti Yalova Milletvekili Fikri Demirel'in eşlik ettiği Yılmaz, etkinlik kapsamında kurulan yöresel stantları gezerek vatandaşlarla sohbet etti, yöresel yemeklerden tattı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.