Ufak Tefek Cinayetler dizisindeki Pestisit nedir? Pestisitin zararları nelerdir?

Dün akşam Star TV ekranlarında 3. bölümüyle izleyicisiyle buluşan Ufak Tefek Cinayetler dizisindeki Pestisit, gündeme bomba gibi düşerek izleyiciler tarafından detaylı bir şekilde sorgulanmasına neden oldu. Peki, dizinin yeni bölümünde özellikle adı geçen ve bir tür kimyasal madde olan pespisit nedir? Pespisitin insan sağlığına olan zararlı etkileri nelerdir? İşte, yanıtı...

Ufak Tefek Cinayetler dizisindeki Pestisit nedir? Pestisitin zararları nelerdir?
Ufak Tefek Cinayetler dizisindeki Pestisit nedir? Pestisitin zararları nelerdir?
GİRİŞ 09.02.2018 09:59 GÜNCELLEME 21.02.2018 11:52
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Dün akşam izleyicisiyle buluşan Ufak Tefek Cinayetler dizisinin 3. bölümünde dizide Gökçe Bahadır'ın canlandırdığı Oya karakteri, Aslıhan Gürbüz'ün canlandırdığı Merve karakterine Pestisit adlı bir iğne vuruyor. Pestisit iğnesinin adının geçildiği ve iğnenin vurulduğu sahnenin ardından izleyiciler de pespisitin ne olduğunun detaylı bilgisine büyük bir merak içerisinde ulaşmak istiyor. Pestisit, dizinin dikkatleri üzerine çeken ve yoğun ilgi toplayan dünkü sahnesinin ardından en çok merak edilen ve sorgulanan listesine girdi. 

Birçok pestisit insanlar için son derece zararlı etkilere sahiptir. Kullanıldıkları canlıların yiyecek şeklinde insanlar tarafından kullanılmaları sonucunda insanlarda yaygın hastalıklara ve istenmeyen sıkıntılı durumlara sebep olurlar. Pestisitlerin kronik etkisine maruz kalan tarım işçilerinde birçok genetik hasarın yanı sıra karaciğer, böbrek ve kaslarda bozukluklar görülmüştür. Dünya Sağlık Örgütü'nün yaptığı sınıflandırmada en çok kullanılan 700 civarındaki pestisitin 33'ü insan sağlığına çok zararlı, 48'i oldukça tehlikeli, 118'i orta derecede tehlikeli ve 239'u da daha az tehlikeli grupta yer alıyor.

Haber görseli

PESTİSİT NEDİR?

Pestisit, zararlı organizmaları engellemek, kontrol altına almak ya da zararlarını azaltmak için kullanılan madde ya da maddelerden oluşan karışımlardır. Pestisit, kimyasal bir madde, virüs ya da bakteri gibi biyolojik bir ajan, antimikrobik, dezenfektan ya da herhangi bir araç olabilir. Zararlı organizmalar, insanların besin kaynaklarına, mal varlıklarına zarar veren, hastalık yayan böcekler, bitki patojenleri, yabani otlar, yumuşakçalar, kuşlar, memeliler, balıklar, solucanlar ve mikroplar olabilir. Her ne kadar pestisitlerin kullanılmasının bazı yararları olsa da insanlar ve diğer hayvanlar için potansiyel toksisiteleri nedeniyle bazı sorunlar da yaratabilir.

Pestisit

PESTİSİTİN ZARARLARI NELERDİR?

Bir pestisit kimyasal bir madde ya da virüs veya bakteri gibi biyolojik bir ajan olabilir. Kimyasal pestisitlerin çoğu hedef organizmaya seçkin etkinlik gösteremedikleri için hedef organizma dışındaki organizmalarda da çeşitli hastalıklara yol açar hatta öldürücü olabilirler. Birçok pestisit insanlar için de zararlıdır. Kullanıldıkları canlıların yiyecek şeklinde insanlar tarafından kullanılmaları sonucunda insanlarda yaygın hastalıklara ve istenmeyen sıkıntılı durumlara sebep olurlar. Kimyasal pestisitlerin ve etken maddelerinin akut toksik etkileri vardır. Karbamatlar, organofosfatlar ve klorlanmış hidrokarbonları içeren birçok pestisit genetoksik etkiye sahiptir. Tarım ile uğraşan ve pestisite maruz kalan insanlarda yapılan çalışmalarda bu bireylerde yapısal ve sayısal kromozom anomalileri ile kardeş kromatid değişiminde artmalar gözlenmiştir.

Pestisitlerin kronik etkisine maruz kalan tarım işçilerinde birçok genetik hasarın yanı sıra karaciğer, böbrek ve kaslarda bozukluklar görülmüştür. Pestisitin canlılar üzerindeki etkisi fetal yaşamdan itibaren başlamaktadır. Bu ilaçlar plasentadan fetüse geçmekte ve bunun sonucu olarak düşükler, hiperpigmente ve hiperkeratatik çocuk doğumları görülmektedir. Yapılan hayvan deneylerinde ise radyoaktif olarak işaretlenip anneye verilen pestisitin 5 saat sonra plasentadan fetüse geçtiği ve fetüsün göz, sinir sistemi ve karaciğerine yerleştiği gözlenmiştir.

Organofosfatlı ve karbamatlı insektisitler ise etkilerini doğrudan doğruya periferal ve merkezi sinir sistemi üzerinde göstererek canlı yaşamını tehdit etmektedir. Birçok pestisit insana, hayvanlara ve çevreye zarar vermektedir.

Bununla ilgili ilk çalışmalar 70'li yılların başında, UNEP Stokholm İnsan Çevresi Konvansiyonu’nu hazırlayan süreçte göstermişlerdir. 30 yıl sonra ABD, Avustralya, Kanada, Japonya ve Yeni Zellanda, uluslararası baskılara boyun eğerek küresel anlaşma taslağının oluşturulmasına karar vermişlerdir.

Haber görseli

PESTİSİT TÜRLERİ NELERDİR?

İnsektisit : Böcek, haşerelere karşı kullanılan ilaçlardır.

Fungusit : Funguslara (Mantar) karşı kullanılan ilaçlardır.

Herbisit : Yabancı otlara karşı kullanılan ilaçlardır.

Mollusit : Yumuşakçalara karşı kullanılan ilaçlardır.

Rodentisit : Kemirgenlere karşı kullanılan ilaçlardır.

Nematisit : Nematotlara karşı kullanılan ilaçlardır.

Akarisit : Akarlara karşı kullanılan ilaçlardır.

YORUMLAR 4
  • kırık kalp 6 yıl önce Şikayet Et
    bikere bu dizi isminden kaybetmiştir canım
    Cevapla
  • kırık kalp 6 yıl önce Şikayet Et
    ha ha ha çoook komik
    Cevapla
  • kırık kalp 6 yıl önce Şikayet Et
    ufak tefek cinayetler? bunlarda saman yolu tv gibi insanlara ufak tefek cinayet leri mahsum gösteriyor sonradan çocuk büyüdüm katil piskopat diye içeri
    Cevapla
  • viyana 6 yıl önce Şikayet Et
    sen bu diziye baktın mı ben 8 bölümede bakan biri olarak sana katılmıyorum ve yorumlarınıza gülüyorum biraz ciddiyet lütfen
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Sosyal medya paylaşımı başına bela oldu! Vatana ihanetten soruşturma açıldı
Gizli belgeler sızdırıldı! Büyük savaş hazırlığı! Kod adı: Operasyon Deutschland