Kosova'da Osmanlı türbesine saldırı

Türkiye tarafından geçtiğimiz yıl onarılan Kosova'daki Bayraktarlar (Gazimestan) Türbesi ve bitişiğinde bulunan Şeyh Sadik Metrovci Türbesi kimliği belirsiz kişiler tarafından tahrip edildi.

Kosova'da Osmanlı türbesine saldırı
Kosova'da Osmanlı türbesine saldırı
GİRİŞ 13.08.2007 21:06 GÜNCELLEME 13.08.2007 21:06
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Bayraktarlar Türbesi demir kapısı kırıldıktan sonra içinde bulunan iki mezar balyozlarla parçalandı. Patlayıcı madde atılan Şeyh Sadik Türbesinin de içi tamamen yanarken patlamanın şiddetinden türbenin tavan zarar gördü.
Priştine'den 5 kilometre uzaklıkta olan ve 2006 yılının Eylül ayında Kosova Kültür Bakanlığı, Kosova Türk Tabur Görev Kuvvet Komutanlığı ve hayırseverler desteği ile kısmen onarımı yapılan Bayraktarlar Türbesi'ne yapılan saldırı etraftaki halkı da oldukça rahatsız etti. Türbe yakınında bulunan 3 bin 800 nüfuslu Shkobaj köyü Muhtarı ve İlkokul Müdürü Bajram Borovci, üzüntüsünü 'sözlerle dile getiremeyeceğini' belirtti.

Türbelerin karşısında birkaç yüz metre mesafede KFOR güçlerinin bulunmasına rağmen türbelerin tahribat edilmesine anlam veremediğini belirten Bajram Borovci, bu hain saldırıyı kınarken Osmanlı eserlerin korunmasında Türkiye'nin daha aktif rol oynamasını istedi. Daha önce de türbelere saldırıların yapıldığını söyleyen Borovci, Osmanlı Mirasçısı olarak gördüğü Kosova'da görev yapan KFOR, UNMİK ve diğer Türkiye yetkililerinin tarihi değerden olan bu bölgeye daha fazla önem vermesini talep etti.

Borovci, saldırıdan sonra Şeyh Sadik Türbesi yakınlarındaki mezarların tahrip ederken kullanılan balyozları bulduklarını ve olay yerinde inceleme yapan Kosova Polis Teşkilatı mensuplarına teslim ettiklerini vurguladı.

Sultan Murat Türbesi ve Gazimestan etrafının Türkiye himayesi altında düzen içine ve koruma altına alınması gerektiğini söyleyen Muharem, Türk askerinin tarihi değerden olan bu bölgeye konuşlanması gereğini ileri sürdü.

Kosova Kültür Gençlik ve Spor Bakanlığı da yayınladığı bildiride türbelere yapılan saldırıyı sertçe kınadı.


(Cihan)

YORUMLAR 8
  • Agah Kanlıcalı 17 yıl önce Şikayet Et
    Bize başka öğretmişlerdi. Öğrencilik yıllarımızda okutulan \"Yurttaşlığk Bilgisi\" derslerinde bize, 2000 nüfuslu bir yerin \"Şehir\" tanımlanmasının sınırları dahiline gireceğini yani 2000 nüfuslu o yerde belediye teşkilatı kurulabileceğini öğtermişlerdi. Ancak, demek durum Kosova\'da farklı ki bu haberde sözü edilen yerleşim birimi, 3800\'lük bir nüfusun sahipliğini yapmasına karşın hala köy statüsünde ve hala köy muhtarı tarafından yönetiliyor.
    Cevapla
  • sinan tuncel 17 yıl önce Şikayet Et
    yazıklar olsun. kosovada maalesef tahmin edemeyeceğiniz kadar Türk düşmanı var. Tek amaçları Osmanlı izini tamamiyle silmek. Benzer olaylar Bosnada yüzlerce defa savaş zamanı ve sonrası yaşandı.Her toplum layık olduğunu yaşar.
    Cevapla
  • alper tunga 17 yıl önce Şikayet Et
    vaybee. butun otellerde isteyen turistler için özel salonlar ayarlanıp ayinlerine izin veren bizim milletimizin sonu işte budur. yakında papaz yetiştiren okullar bile açarız
    Cevapla
  • Selim DURMUŞ 17 yıl önce Şikayet Et
    Güçlü Türkiye. Yeni dönemde dış politikada daha güçlü soydaşlarını din kardeşlerini koruyan destekleyen dahada güçlü bir Türiye İnşallah.
    Cevapla
  • dogu gokturk 17 yıl önce Şikayet Et
    . biz yine kilise açmaya, restore etmeye sonrada özel uçak yollayıp buralara insan getirterek ayin yaptırmaya devam edelim. yav tamam, tahrip etmeyelim, ama bunlarıda yapmayalım
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Erdoğan'dan kılıç yorumu: Kendini bilmezler temizlenecek - Gazete manşetleri
Erdoğan sinyali vermişti! AK Parti'den kılıç çeken teğmenlere ilişkin yeni açıklama