Krem sürmek & makyaj yapmak orucu bozar mı: Orucu bozmayan - keffaret gerektiren haller!
Dünyanın dört bir yanındaki Müslümanlar için büyük önem arz eden Ramazanın Ayı'nın gelmesi ve oruç ibadetinin gerçekleştirilmeye başlanmasıyla beraber en çok yöneltilen sorulardan bir tanesi 'Makyaj yapmak ve krem sürmek orucu bozar mı?' oldu. Özellikle birçok kadının kafasında şüphe uyandıran konuya açıklama getirildi. Diyanet'e göre oruçluyken makyaj yapmanın & krem sürmenin fetvasını içeriğimizden ulaşabilirsiniz.
On bir ayın sultanı ve bin aydan daha hayırlı olarak nitelendirilen Ramazan ayının Müslümanları bereketi, maneviyatı ve faziletiyle karşılamasının akabinde, müminler bir yandan Allah'ın huzurunda oruç ibadetini gerçekleştiriyor, diğer yandan ise doğru ve eksiksiz bir şekilde tutabilmek adına orucu bozan ve bozmayan hususların araştırması içerisine giriyor. Bu bağlamda Allah'ın rızasına kazanarak sayısız lütuflarına erişebilmek üzere İslam'ın beş şartından biri olan ve tutulması farz kılınan Ramazan orucu ibadetini yerine getiren Müslümanlar'ın en fazla sorguladığı konular arasında, ''Makyaj yapmak orucu bozar mı ve krem sürmek orucu bozar mı?'' yer almaktadır. Ramazan ayının gelmesinin ardından araştırma konusu haline gelen oruçluyken makyaj yapma ve krem sürme ile ilgili pek çok kişinin akıllarındaki soru işaretini giderecek açıklamalar gerçekleştirildi. Peki, oruçluyken makyaj yapmanın ve krem sürmenin hükmü nedir?
MAKYAJ YAPMAK VE KREM SÜRMEK ORUCU BOZAR MI?
Orucu bozan hususlar; oruçlu olduğunu bile bile kasti olarak yemek, içmek, vücuda ağızdan ya da burundan gıda alınması, yine vücuda enjekte edilen ilaçlar, cinsi münasebette bulunmak orucu bozmaktadır. Bu sebeple oruçlu iken makyaj yapmak, krem sürmek orucu bozmamaktadır ve kazası/keffareti gerekmemektedir.
ORUCU BOZAN VE BOZMAYAN DURUMLAR NELERDİR?
Unutarak yemek içmek veya cinsî münasebette bulunmak orucu bozmaz. Ancak oruçlu olduğunu hatırladığı anda, bu işleri yapmaktan anında uzaklaşmalıdır. Peygamber Efendimiz, ”Bir kimse oruçlu olduğunu unutarak yer, içerse orucunu tamamlasın, bozmasın. Çünkü onu, Allâh yedirmiş, içirmiştir” buyurmuştur (Buhari, ”Savm”, 26). Unutarak yiyen içen kişi, oruçlu olduğunu hatırlarsa hemen ağzındakileri çıkarıp ağzını yıkar ve orucuna devam eder Oruçlu olduğunu hatırladıktan sonra yeme-içmeye devam eden kişinin orucu bozulur, kaza edilmesi gerekir.
Orucun temel unsuru, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğu için, oruçlu iken bunlar ve bu anlama gelecek davranışlar orucu bozar. Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mûtat olan her şeyi kapsamı içine alır. Sigara, nargile gibi keyif veren tütün kökenli dumanlı maddeler ile uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan tüm maddeler oruç yasakları kapsamına girer (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 386-387). Her ne sebeple olursa olsun, ağızdan alınan ilaçlar da aynı hükme tabidir.
Yolculuk, hastalık, ileri derecede yaşlılık gibi meşru bir mazerete dayalı olarak bozulan orucun, sadece kaza edilmesi gerekir. Ayrıca, kasıt olmaksızın yemek-içmek; beslenme amacı ve anlamı taşımayan, yenilip içilmesi mutat olmayan şeylerin tüketilmesi orucu bozar ve durum kazayı gerektirir.
-
İrem 4 yıl önce Şikayet Etizopropil alkol içeren sivilce ilacı kullanıyorum bunu sürmem gerekiyor oruçluyken sürersem sizce orucum bozulur muBeğen
-
Ducn 4 yıl önce Şikayet EtRuj dudakboyası sıkıntılı bozma ihtimali var yani surdugun ruju dilinle yalarsan yada yutarsan bozulmus olur ruj dudakboyasi surmeyin goz damlasida icine giriyor fazla oldugunda bozuyor dediler.?Beğen