Zilhicce Ayı ibadetleri neler? Zilhicce Ayı orucu, fazileti ve önemi!
İslam alemi açısından büyük bir önem teşkil eden ve içerisinde Kurban Bayramı'nı da barındıran Zilhicce Ayı nedir? Müslümanların Hac ayı olarak da nitelendirdiği Zilhicce Ayı ibadetleri nelerdir?
Müminlerin yüce Allah'ın huzurunda hac ibadetinde bulunduğu bir ay olmasından ötürü son derece ehemmiyet arz eden Zilhicce Ayı, 2018 yılı itibariyle 12 Ağustos Pazar tarihinde başlayacak. Peygamber Efendimiz (S.A.V)'in de, Cenab-ı Hakk'ın kullarını günahlarını affedeceği ve cehennem azabından koruyacağından belirttiği, Hicri Kameri ayların da on ikincisi olan Zilhicce Ayı'nda hem ülkemizde hem de dünyadaki milyonlarca Müslüman tarafından dua, ibadet ve oruç eşliğinde karşılanacak. Peki, Hac Ayı şeklinde de adlandırılan ve ibadetle geçiren kulların bol miktarda sevaba mazhar olacağı belirtilen Zilhicce Ayı ibadetleri nelerdir? Onuncu günü Kurban Bayramı'nın birinci gününe denk gelen ve dinimiz tarafından oruçlu geçirilmesinin özellikle tavsiye edildiği Zilhicce Ayı orucu, faziletleri ve önemi...
ZİLHİCCE AYI NEDİR?
Sözlükte “hac ayı” anlamındaki zilhicce (zülhicce, zülhacce) kamerî yılın zilkadeden sonra gelen son ayıdır. İslâm’dan önce Arab-ı bâide (Âd ve Semûd) döneminde “mesîl” ve “müsbil”, Arab-ı âribe devrinde ise “ne‘as” ve “bürek” şeklinde adlandırılıyordu.
Kurban bayramının içinde olduğu aya zilhicce ayı denir, hicri-kamerî ayların 12'ncisidir. Her senenin Kurban Bayramından önceki ilk dokuz günü ve Kurban bayramı günü olmak üzere tam "on gün" "leyâli-i aşere" yani on mübarek gecedir. Onuncu gün Kurban Bayramı'nın ilk günüdür.
ZİLHİCCE AYININ ÖNEMİ VE FAZİLETLERİ NELERDİR?
Hadîs-i şerifte buyuruldu ki; Allahü teâlâ, ibadetler içinde, Zilhiccenin ilk on gününde yapılanları daha çok sever. Bu günlerde tutulan bir gün oruca, bir senelik nafile oruç sevabı verilir. Gecelerinde kılınan namaz, Kadir gecesinde kılınan namaz gibidir. Bu günlerde çok tesbih yani Sübhanallah, tehlil yani Elhamdülillah ve tekbir yani Allahü ekber söyleyiniz!
Peygamberimiz arefe gününün faziletine ilişkin olarak; "Arefe gününden daha çok Allah'ın cehennem ateşinden insanları âzat ettiği bir gün yoktur" buyurmuş, yine "Arefe günü tutulan orucun bundan önce ve sonra birer yıllık günahları örteceği Allah'tan umulur" dediği (Müslim, “Sıyâm”, 196-197) nakledilmiştir.
Bir rivayette, hazret-i Âdem'in tevbesi Muharrem veya Zilhicce ayında kabul buyurulmuştur. Buharideki hadîs-i şerifte; Hiçbir ibadetin kıymeti, Zilhicce ayının ilk on gününde yapılan ibadetlerin kıymeti gibi olamaz) buyuruldu.
İbni Abbas hazretlerinin rivayet ettiği bir hadîs-i şerifte, Zilhicce ayının onuna kadar olan günler de, Ramazan-ı şerifin günleri gibi ayrı ayrı fazilet ve kıymetleriyle bildirilmiş ve onuncu gün için de şöyle buyurulmuştur: Zilhiccenin onuncu günü Kurban bayramı günüdür. Her kim, o gün bayram namazından gelip kurbanını boğazlayıncaya kadar bir şey yemeyip, kurbanının böbreklerini yerse ve iki rekat namaz kılsa, o kimsenin kurbanının kanı yere düşmeden, kendi günahı ve ana-babasının günahları, ailesinin ve akrabalarının günahları sevaba çevrilir.
ZİLHİCCE AYI ORUCU NEDİR? ZİLHİCCE AYI ORUCU NE ZAMAN VE NASIL TUTULUR…
Zilhicce ayının ilk dokuz gününde oruç tutmak tavsiye edilmiştir. Zilhicce ayının 10. günü kurban bayramının ilk günüdür. Peygamberimizin zilhiccenin ilk dokuz günü oruç tutmayı sürdürdüğü rivayet edildiği için zilhiccenin ilk dokuz gününün, yani kurban bayramından önceki dokuz günün oruçlu geçirilmesi müstehaptır. Fakat sıkıntıya ve halsizliğe sebep olacağı gerekçesiyle, hacda olanların 9. günü (arefe günü) oruç tutması mekruh görülmüştür.
ZİLHİCCE AYINDA YAPILACAK İBADETLER NELERDİR? İLK ON GÜNÜ…
*Zilhicce ayının birinden onuna (yâni Kurban Bayramının ilk gününe) kadar, her gün sabah namazlarından sonra:
10 salevât-ı şerîfe: "Allahümme salli ve sellim ve bârik alâ seyyidinâ Muhammedin ve alâ âli seyyidinâ Muhammed."
10 istiğfâr: "Estağfirullâhe'l-Azîm el-Kerîm ellezî lâ ilâhe illâ Hüve'l-Hayye'l-Kayyûme ve etûbü ileyk ve nes'elühü't-tevbete ve'l-mağfirete ve'l-hidâyete lenâ innehû hüve't-Tevvâbü'r-Rahîm."
10 tevhid: "Lâ ilâhe illallâhü vahdehû lâ şerîke leh, Lehü'l-mülkü ve lehü'l-hamdü yuhyî ve yümît ve hüve hayyü lâ yemûtü biyedihi'l-hayr ve hüve alâ külli şey'in kadîr" okunur.
ZİLHİCCE AYININ 10.GÜNÜ NEDEN ÖNEMLİ? ZİLHİCCE AYININ ONUNCU GÜNÜNÜN SEVABI…
->Bu on gün içinde, her kim bir hasta ziyaret etse, Allahü teâlânın dostları olan kulların hatırını sormuş ve ziyaret etmiş gibi olur.
->Her kim, Zilhicce ayının ilk on günü içinde fakirlere yardım etse, Peygamberlere hürmet etmiş olur.
->Bu on gün içinde din ilmi meclisinde bulunan kimse, Peygamberler toplantısında bulunmuş gibi olur.
->Bu on gün içinde yapılan her ibadet, diğer günlerde yapılan ibadetlerden çok daha üstün ve pek fazla sevaba vesile olur.
İmâm-ı Rabbânî hazretleri, bir talebesine hitaben buyuruyor ki: “Ramazan-ı şerifin son on günü yapamamış olduğunuz itikafın kazası olmak için niyet ederek, Zilhicce ayının ilk on günü itikaf ediniz. Böyle niyet ederek, sünnet sevabına kavuşursunuz. Bu itikafta, Allahü teâlâya, boyun bükerek, ağlayarak, sızlayarak, kusurların affı için çok yalvarınız!”
Hadîs-i şerifte buyuruldu ki: Allahü teâlâ, ibadetler içinde, Zilhiccenin ilk on gününde yapılanları daha çok sever. Bu günlerde tutulan bir gün oruca, bir senelik nafile oruç sevabı verilir. Gecelerinde kılınan namaz, Kadir gecesinde kılınan namaz gibidir. Bu günlerde çok tesbih yani Sübhanallah, tehlil yani Elhamdülillah ve tekbir yani Allahü ekber söyleyiniz!
ZİLHİCCE AYINDA NELER YAPMAK GEREKİR? ZİLHİCCE AYI NASIL DEĞERLENDİRİLMELİDİR…
*Zilhicce ayı oruç tutma günlerinden birisidir Senedeki faziletli günler. Ramazan ayından sonra, Arefe günü, Aşûre günü, Zilhicce ve Muharrem aylarının ilk on günleridir. Haram aylarının tamamı, oruç tutma günleridir. Bunlar faziletli günlerdir. Bu kıymetli ay ibadetle değerlendirilmelidir.
"Allah'ın katında, Zilhicce ayının (ilk) on günlerinden daha kıymetli günler yoktur, O günlerde Allah-ü Teala'ya çok ibadet ediniz!" Bununla birlikte bu ibadetlerle de meşgul olmak gerekir;
1)Cevşen-i Kebir, evrad-ı kudsiye ve hususen tahmidiye duasını okumak.
2)Kur'ân-ı Kerim tilavetiyle meşgul olmak,
3)Kaza namazı kılmak,
4)Tesbih namazı kılmak,
5)Sadaka vermek