Antalya Kurban Bayramı namazı saati! 2018 Sabah saat kaçta kılınacak?

Kurban Bayramı bu yılda milyarlarca Müslüman tarafından coşkuyla kutlanacak. Özellikle kurban kesecek vatandaşlarımız tarafından vakti merak edilen Antalya Kurban bayramı namazı saati Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklandı. Buna göre 2018 ilçe ilçe kurban bayramı sabah kılınış vakti...

Antalya Kurban Bayramı namazı saati! 2018 Sabah saat kaçta kılınacak?
Antalya Kurban Bayramı namazı saati! 2018 Sabah saat kaçta kılınacak?
GİRİŞ 20.08.2018 21:00 GÜNCELLEME 20.08.2018 21:07

Diyanet İşleri Başkanlığı 2018 bayram namazı saatlerini belirledi. Sabah bayram namazını kılıp kurban kesecekler ise saati merak etmeye ve planını yapmaya başladı. Bayram namazı vakti güneş doğduktan yaklaşık 45 dakika sonra giriyor. 2 vakit olan bayram namazı erkeklere farzdır. Bu bayramda maddi durumu müsait olanlar kurban kesip ibadetlerini gerçekleştirecek ve kesecek durumu olmayanlar ise dağıtılan kurbanlardan nasiplerini alacak. Hicri takvime göre 10 Zilhicce 1439 gününe denk gelen bayramda Kurban kesecek vatandaşlarımız tarafından vakti merak edilen Antalya Kurban bayramı namazı saati Diyanet'in açıklamasıyla ilçe ilçe belli oldu.

ANTALYA KURBAN BAYRAMI SAAT KAÇTA? DİYANET AÇIKLADI…

 

Diyanet Antalya'nın tüm ilçeleri için 2018 Kurban bayramı namaz saatini belirledi. Buna göre Akseki, Aksu, Alanya, Demre, Döşemealtı, Elmalı, Finike, Gazipaşa, Gündoğmuş, İbradı, Kaş, Kemer, Kepez, Konyaaltı, Korkuteli, Kumluca, Manavgat, Muratpaşa, Serikilçeleri ilçeleri 21 Ağustos Salı günü itibariyle sabah saat 06:58'de bayram namazını kılacak.

BAYRAM NAMAZI TÜM HERKESE FARZ MI?

Kurban Bayramı namazı vakti güneş doğduktan 45-50 dakika sonra israk vaktinde girer. Bayram namazı farz değil vaciptir. Bayram namazı cemaatle birlikte kılınır ve ezan okumak, ikamet getirmek yoktur. Bayram hutbesi sünnettir ve namazdan sonra okunur. İlk gün bayram namazını mazeretli olarak kılamayanlar ikinci ya da bayramın diğer günlerinde kılabiliyorlar.

BAYRAM NAMAZI NASIL KILINIR?

Önce “Niyet ettim vacip olan bayram namazını kılmaya, uydum hazır olan imama” diye niyet edilerek namaza durulur. Sonra imam ve cemaat sessiz bir şekilde “Subhaneke” duasını okunur.

Sonra imam ve cemaat sessiz bir şekilde “Subhaneke” duasını okunur.

Sübhanekeden sonra imamla birlikte “Allahu Ekeber” diyerek üç defa tekbir getirilir. 

Tekbir getirirken eller kulaklara kaldırılıp (iftitah tekbirinde olduğu gibi), birinci ve ikincisinde iki yana bırakılır. Üçüncüsünde, göbek altına bağlanır.

Üçüncü Tekbirin ardından elleri bağlayınca İmam önce Fatiha, sonra Kur’an’dan en az, kısa üç ayet veya üç ayet miktarı uzun bir ayet okur ve imamla birlikte rükuya eğilinir.

Rüku ve Secdeler yapılarak ayağa (ikinci rekata) kalkılır ve eller bağlanır.

İkinci rekatta, imam önce Fatiha ve Kur’an’dan en az, kısa üç ayet veya üç ayet miktarı uzun bir ayet okur. Sonra imamla birlikte “Allahu Ekeber” diyerek üç defa tekbir getirilir. Tekbir getirirken eller kulaklara kaldırılıp yana bırakılır. Üçüncüde de yanlara bırakılır. Dördüncü tekbirde elleri kulaklara kaldırmayıp, rükuya eğilinir.
Rüku ve Secdeler yapılarak oturulur.

Oturuşta imam ve cemaat, Ettahiyyatu ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâdualarını okur.

Dualardan sonra imamla birlikte önce sağa, sonra sola selam verip namaz bitirilir.

BAYRAM NAMAZI ABDESTİ NASIL ALINIR? 

Elleri yıkama: "Eûzübillahimine şşeytanirracim-Bismillahirrahmanirrahim" Önce eller bileklere kadar ve parmak araları da ovuşturularak üç defa yıkanır.

Ağza su verme: Sağ elimize üç defa su alarak ağzımıza veririz. Her su alışta ağzımızı çalkalayarak ağızdaki suyu dökeriz.

Buruna su verme: Tekrar avucumuza su alarak üç defa burnumuza veririz. Sol el ile de sümkürür temizleriz.

Yüzü yıkama: Sonra iki avucumuza su alarak saç bitiminden çene altına kadar yüzümüzü üç defa yıkarız.

Sağ kolu yıkama: Önce sağ kolu dirsekle beraber üçer defa yıkarız.

Sol kolu yıkama: Sonra sol kolu dirsekle beraber üçer defa yıkarız.

Başı mesh etmek: Sağ elimizle başımızın dörtte birini mesh ederiz. Yani sağ elimizi ıslatıp başın dörtte birini sıvazlayarak ıslatırız.

Kulakları mesh etmek: Her iki eli de ıslatıp serçe parmaklarımızla kulaklarımızın içini mesh ederiz. Kulakların arka kısmını ise baş parmaklarımızla mesh ederiz.

Boynu mesh etmek: Sonra baş ve serçe parmaklarımızı kullanmadan işaret, orta ve yüzük parmaklarımızın dışı ile boynumuzu da mesh ederiz.

Ayakları yıkama: Ayaklara gelince, parmaklardan başlayarak önce sağ sonra sol ayağımızı topuk kemiği ile beraber üçer kez yıkarız.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Genar Araştırma'dan son seçim anketi
İşte 2024'te yaşamını yitiren ünlüler...