Tevbe Suresinin anlamı - okunuşu! Tevbe Suresinin faziletleri ve meali!

Tevbe Suresi, adını Kur'an-ı Kerim'in 104. ayetinde sözü edilen Tevbe kelimesinden almaktadır. Diğer adının ayette bahsi geçen ''beraet'' kelimesinden ötürü Berae Suresi olarak bilinen Tevbe Suresi nasıl okunur, anlamı (meali) nedir? Yüce yaratanın kullarının tövbesini geri çevirmeyeceğini bildirdiği Tevbe Suresinin faziletleri!

Tevbe Suresinin anlamı - okunuşu! Tevbe Suresinin faziletleri ve meali!
Tevbe Suresinin anlamı - okunuşu! Tevbe Suresinin faziletleri ve meali!
GİRİŞ 28.09.2018 23:54 GÜNCELLEME 28.09.2018 23:54

Kur'an-ı Kerim'in 9.(dokuzuncu) suresi olan Tevbe Suresi, son iki ayeti haricinde Medine'de nazil olan mukaddes surelerden bir tanesidir. Bununla birlikte son iki ayetinin de Mekke'de indirildiği Tevbe Suresi, toplamda 129 (yüz yirmi dokuz) ayetten oluşmaktadır. Adını 104. (yüz dördüncü) ayette bahsi geçen ''Tevbe'' kelimesinden alan bu surede, kainatın tek sahibi Cenab-ı Hakk'ın kullarının edecekleri tövbeyi geri çevirmeyerek kabul edeceği aktarılmaktadır. Nasr Suresinden önce ve Maide Suresinden sonra indirilen Tevbe Suresi'nde; Tebük Seferine hazırlık, öncesi ve dönüşü esnasındaki münafik kimselerin gösterdiği iki yüzlü davranışları ele alınmakla birlikte, anlaşmalara bağlı kalmayan kimselerle ilişkilerin kesilmesi gerekliliği, öte yandan bağlı olan kişilere ise anlaşmalara bağlı kalmanın zorunluluğundan söz edilmektedir. Peki, bir başka isminin ise başlangıç ayetinde sözü edilen ''Beraet'' kelimesinden dolayı Berae Suresi şeklinde de tabir edilen ve zekat, cizye, ehl-i kitap ve Kur'an-ın müminler üzerinde bıraktığı etkiler de konu olarak işlenen Tevbe Suresi nasıl okunur, anlamı (meali) nedir? İşte, başında besmele bulunmayan tek sure olma özelliği gösteren ve Peygamber Efendimiz Hz.Muhammed (S.A.V)'in irtilaline yakın bir zamanda nazil edilen Tevbe Suresinin faziletleri...

TEVBE SURESİNİN ANLAMI (MEALİ) VE TEVBE SURESİ OKUNUŞU İÇİN TIKLAYINIZ...

 

 

TEVBE SURESİNİN KONUSU NEDİR?

*Sûrede başlıca, yaptıkları antlaşmalara bağlı kalmayan düşmanlarla ilişkilerin kesilmesi, antlaşmalara bağlı kalanlara karşı ise antlaşmalara bağlı kalınmasının gerekliliği; Tebük seferine hazırlık, Tebük seferi öncesi ve dönüşü sırasında münafıkların sergilediği iki yüzlü tavır, ehl-i kitapla ilişkiler, cizye ve zekât hükümleri, çölde yaşayan Arapların Kur’an talimatı karşısındaki tavırları, Kur’an’ın müslümanlar üzerinde oluşturduğu etki ve Hz. Peygamber’in müslümanlar adına duyduğu endişe söz konusu edilmektedir

tevbe suresi

TEVBE SURESİ NEDEN İNDİRİLDİ?

Hicretin 9. yılında nâzil olmaya başlayan bu sûrenin Kur’an’ın en son inen sûresi olduğu yönünde bir rivayet de vardır (Şevkânî, II, 378; Elmalılı, IV, 2441). İçeriği ve konusuna ilişkin tarihî bilgiler, sûrenin hemen tamamının Tebük Seferi’nden az bir zaman önce başlayıp sefer süresince ve seferden hemen sonraki günlerde, en büyük kısmıyla da Medine’den Tebük’e yapılan uzun yürüyüş sırasında vahyedildiğini göstermektedir (bk. Esed, I, 343). Aşağıda açıklanacağı üzere sûrenin baş kısmı Tebük Seferi’ni takiben yani kronolojik sıra itibariyle diğer kısımlarından sonra inmiştir.

tevbe suresi

TEVBE SURESİNİN FAZİLETLERİ NELERDİR?

*Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: “Enfal ve Tevbe surelerini okumaya devam eden kimseye (kıyamet gününde) şefaatçi olurum. Ve o kimse münafıklıktan uzak olur. Bu sureleri okuyan kimseye, münafık erkek ve münafık kadınların sayısı kadar ecir verilir. Arşı yüklenen melekler, o kişi ölünceye kadar onun için istiğfar ederler.”(Ebu Suud Efendi, Ebu Suud Tefsiri (İrşadü Aklis-Selim) 4/37)

*Her çeşit şerden kurtulmak için yedi kere okunur.

*Her kim Tevbe suresinin son iki (olan 128 ve 129.) ayetini okumaya devam ederse, enkaz altında kalarak, boğularak, yanarak ve demir darbesiyle ölmez.”buyurdu.(Zebidi, İthafü’s-sade, 187)

*Her kim güneş doğmadan önce Tövbe suresinin 128-129 ayetleri 10 kere okursa, hastalığına bi-iznillah şifa olur.

*Yapılan rivayete göre, Resulullah (S.A.V.) buyuruyor ki: Kim bulunduğu günde Tevbe suresinin sonundaki iki ayeti okursa, o gün ölmez. Başka bir rivayette ise ''O gün öldürülmez.'' Diğer bir rivayette ''O gün ne öldürülür, ne de madeni bir aletle yaralanır.'' Geceleyin de okusa yine böyledir. Tavsiye edilen sabah ve akşam okunmasıdır.

*Kur’ân-ı kerîm bana âyet âyet, harf harf nâzil oldu. Ancak Tevbe ve İhlâs sûreleri hâriç. Bunlar bana yetmiş bin saf melekle berâber nâzil oldu. (Hadîs-i şerîf-Kâdı Beydâvî Tefsîri)

*Her kim Cuma gecesi teheccüd vaktinde Tevbe suresinin son ayetini ve [Ente yâ Rabbi Hasbi’ala fülânibni Fülanete. E’atıf kalbehü ‘aleyye ve zellihü li.] duasını 300 kere okursa, buğzeden kimsenin bunları okuyan kişiye karşı sevgi beslemesine sebep olur.

*7 Kere Tevbe Suresinin Son İki Ayetini Okuma Bir kimse, hergün 7kere Tevbe suresinin son iki ayetini okumayı vird edinirse, ölüm o kimsenin yolunu kesemez. Bu tertibe devam ettiği sürece hayatı da devam eder.

tevbe suresi

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Piyasalar merakla bekliyordu: FED faiz kararını açıkladı!
Pezeşkiyan, fotoğrafı görünce ağlamaya başladı!