Rebiülevvel ayı ibadetleri neler? Rebiülevvel ayında okunacak dualar...
Hz. Muhammed (S.A.V)'in doğduğu ay olan Rebiülevvel ayının önemi çok büyüktür. Peki Rebiülevvel ayı namazı var mıdır? Rebiülevvel ayı, Hicri takvime göre yılın 3. ayıdır. İslam aleminin heyecanla beklediği Rebiülevvel ayı, kılınacak namazlarla ve okunacak dualarla ihya edilecek. Peki Müslümanlar için en önemli aylardan biri olan Rebiülevvel ayında nasıl ibadet edilmeli ve hangi dualar okunmalı?
Rebiülevvel ayı dünyanın uydusu olan Ay'ın hareketleri esas alınarak oluşturulmuş olan İslami takvimin (Hicri) aylarından bir tanesidir. Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed'in doğduğu ay olan Rebiülevvel ayı için 29 Ekim itibarıyla başladı. Hicri takvime göre Muharrem ve Safer'in ardından gelen Rebiülevvel ayının on ikinci gecesi Mevlid Kandili olarak idrak ediliyor. Rebiülevvel ayı 27 Kasım Perşembe günü sona eriyor..
REBİÜLEVVEL AYINDA YAPILMASI GEREKEN NELERDİR?
Rebiülevvel ayına has özel bir dua veya ibadet şekli yoktur. Hz. Peygamberin (s.a.s.) yaptığı günlük ibadet ve dualar, bu ayda da yapılır. Kamer aylarının üçüncüsü olan Rebiülevvel ayında belalardan korunmak için günahlara tövbe etmeli, çokça istiğfar çekmeli, kaza namazı kılmalı. Ayrıca sadaka vermeli ve salavatlar ile meşgul almalıdır.
1. Rebiülevvel ayı ibadetlerinde Kur'ân–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur'ân ziyafetleri verilmeli;
2. Peygamber Efendimiz (sas)'e salât ü selâmlar getirilmeli
3. Kaza, nafile namazlar kılınmalı; varsa o geceye ait nakledilen namazlar, onlar da ayrıca kılınabilir.
4. Tefekkürde bulunulmalı; “Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah'ın benden istekleri nelerdir” gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.
5. Günahlara samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmeli
6. Bol bol zikirde bulunulmalı.
7. Mü'minlerle helalleşilmeli
8. Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli.
9. Kişi kendine ve diğer Mü'min kardeşlerine hattâ isim zikrederek dualar etmeli.
10. Üzerimizde hakları olanlar büyüklerimiz aranıp sorulmalı
11. Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli.
12. O gece ile ilgili âyetler, hadîsler ve bunların yorumları ilgili kitaplardan okunmalı.
13. Dini toplantılar, paneller ve sohbetler düzenlenmeli.
14. Kandil gecesinin akşam, yatsı ve sabah namazları cemaatle ve camilerde kılınmalı.
15. Sahabe, ulema ve evliya türbeleri ziyaret edilmeli; hoşnutlukları alınmalı
16. Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli
17. Bu kandil gehcelerinin gündüzlerinde mümkün olduğunca oruç tutulmalı.
REBİÜLEVVEL AYI ÜÇÜNCÜ GÜNÜ NAMAZI
Bu günde dört rekat namaz kılınır. Her rekatta Fatiha'dan sonra bir defa Ayete-l Kürsi okunur. Namazın ardından ise üç defa Taha Suresi ve üçdefa Yasin Suresi okunur. Sonra kişi bu mamazından Hasıl Olan sevabı efendimiz Hz. Muhammed'in mutahhar Ve mukaddes Ruh-u Şerif'ine bağışlar.
Namazdan sonra şu dua okunur; "Allahümme inni es'elüke bi hürmeti habibike ve resulike Muhammedin sallalâhü aleyhi vesellim ve bi hürmeti nûru velâdetillezi zehere fi misle haza şehri ve adae cemiil kâinatı enter zukani rü'yete cemâli vechikelkerimi ve rü'yete cemali resulike Muhammedin ve enteh şureni maahu ve mean nebiyyine ve sıddıkine ve şühedai ves salihine ve enter zukani hüsnel hatimeti vel akibeti. Amin bi rahmetike ya Erhamerrahim"
REBİÜLEVVEL AYINDA OKUNACAK DUALAR
En’am suresi akşam ile yatsı arası 12. gece dahil, Rebiülevvelin birinci gecesinden itibaren okunur
Rebiülevvel ayının 18. gecesine kadar da okunabilir. Devamlı olarak okunması mümkün olmadığı hallerde, Rebiülevvel Ayı'nın ilk gecesi, 12. ve 18. geceleri mutlaka okunmalıdır. Rebiülevvel Ayı'nın ilk gecesinde iki rekat namaz sünnettir.
İlk rekâtında fatihadan sonra Kul ya Eyyühel kâfiruni ikinci rekatında da ihlas sureleri okunmak suretiyle namaz eda edilir. Rebiülevvel Ayı'nın 12. gecesi ise İki rekat namaz kılınır. İlk rekâtında Fatiha'dan sonra "Ve liküllin deracatin mimma amilü vema Rabbüke bi gafilin amma yağmelun" ikinci rekatında da "Vağbud Rabbeke hatta ye'tiyekel yakin." ayeti kerimeleri okunmalıdır. Namaz selâm ile ikmal edildikten sonra, iki defa daha tekrar secde edilir. Ve her secde de yedişer defa (Subhane Rabbilyel alâ) denilir. Secde bittikten sonra, seccadede oturulken 7 defa "Subbuhun Kuddusun Rabbüna Ve rabbül Melâiketü Verruh" okunur.
REBİÜEVVEL AYINDA ORUÇ TUTULUR MU?
Rebiülevvel Ayı, Peygamber Efendimizin (s.a.v) hayata gözlerini açtığı mübarek bir aydır. Bu kutsal ay süresince müminler diledikleri vakit nafile oruç tutabilme olanağına sahiptir. Bu ay boyunca bolca oruç tutmaya özen göstermek son derece feyizlidir. Tüm bunların yanı sıra Mevlid Kandili'nde oruç ibadeti gerçekleştirmek de bu mübarek günün bereketi, rahmeti, fazileti ve sevabından istifadeyi artıracaktır. Mevlid Kandili'nin olduğu Rebiülevvel Ayı'nın on birinci günü ile sonraki gün yani on ikinci günü oruç tutulabilir. Peygamber Efendimiz (S.A.V)'de aynı şekilde Rebiülevvel Ayı'nın ikinci pazartesi günü oruç ibadetinde bulunurdu. Nedenini sorduklarında ise, (Bugün dünyaya geldim. Şükür için oruç tutuyorum) yanıtını vermiştir. (Hak Sözün Vesikaları).
REBİÜEVVEL ON İKİNCİ GECESİNDE NELER YAPILMALI?
İki Rekat namaz kılınır. İlk rekâtında Fatiha'dan sonra " Ve liküllin deracatin mimma amilü vema Rabbüke bi gafilin amma yağmelun" ikinci rekatında da "Vağbud Rabbeke hatta ye'tiyekel yakin." ayeti kerimeleri okunmalıdır.
Namaz selâm ile ikmal edildikten sonra, iki defa daha tekrar secde edilir. Ve her secde de yedişer defa (Subhane Rabbilyel alâ) denilir.
Secde bittikten sonra, seccadede oturulken 7 defa "Subbuhun Kuddusun Rabbüna Ve rabbül Melâiketü Verruh" okunur.