Kabuklanmış uçuğa ne iyi gelir? Uçuk için bal ve sirke ile evde doğal tedavi yöntemleri

Uçuk, vücut direncinin düşmesi ve mikroplara karşı savaşamayan bünyenin verdiği sinyaller sonucu oluşan iltihaplı yaralardır. Bulaşıcı ve rahatsız edici olan uçuk kaşıntı ve karıncalanma belirtileriyle kendini gösterir. Uçuk tedavisinde evde uygulanabilecek yöntemler nelerdir? İşte uçuğa en hızlı çözüm...

Kabuklanmış uçuğa ne iyi gelir? Uçuk için bal ve sirke ile evde doğal tedavi yöntemleri
Kabuklanmış uçuğa ne iyi gelir? Uçuk için bal ve sirke ile evde doğal tedavi yöntemleri
GİRİŞ 02.06.2021 09:35 GÜNCELLEME 02.06.2021 09:35
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Uçuk en genel tanımıyla cilt enfeksiyonudur. İçi su dolu kabarcıklarla genellikle dudaklarda oluşan yaralardır. Vücut direncinin düştüğünü gösteren uçuklar özellikle dudaklarda oluşan iltihaplı kabarcıklardır. Tıbbi adı Herpes Simpleks Virüsü olarak bilinen bu enfeksiyon çeşitli tedavi yöntemleriyle iyileşse bile tekrarlama olasılığı çok yüksektir. Bağışıklık sisteminin zayıflamasına bağlı oluşan uçuklar temas yoluyla bulaşabilir. Farklı sebeplerden meydana gelebilen bu iltihaplı yaralar özellikle mikrop kapma ve güneşe maruz kalma durumlarında kendini gösterir. Ateşlenme ve dudakta yanma gibi belirtilerin ardından yara oluşumu meydana gelmektedir. 

Uçuğun Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?

Özellikle sonbahar ve kış aylarında kişilerin bağışıklık sisteminin zayıflaması ve enfeksiyon riskinin arttırması üzerine vücudun verdiği sinyaller ile ortaya çıktığı görülür. Yorgunluk, stres, yetersiz uyku, mikrop ve kronik hastalıklar uçuğun oluşmasına neden olan faktörler arasındadır. Kadınlarda uçuk çıkmasının bir diğer nedeni ise adet dönemlerinde hormonal değişiklikler ve buna bağlı görülen semptomlardan kaynaklanabilir.

  • Uçuk, yalnızca bu belirtilere bağlı olarak oluşmaz, tüm belirtilerin olmamasına rağmen vücutta iltihaplı yaralar oluşuyorsa bu herhangi birinden de bulaşmış olabilir. Yara halini alan uçuk, bulaşıcılık etkisi en tehlikeli durumdur. Uçuk çıkaran kimseleri öpme ve kişisel eşyalarını kullanarak bulaşıcılık riski arttırılır. 

  • Uçuğun çıkması engel olmak için kişisel temizliğe dikkat edilerek ortak kullanılmak zorunda olan eşyaların sık sık değiştirilip temizlenmesine özen gösterilmelidir. Çok çabuk bulaşan bir hastalık olduğundan temkinli olmak gerekir. 

  • Uçuk, iltihaplı yara halini almadan önce dudakta kaşıntı, yanma, batma gibi belirtilerinin yanında ateşin normalin üzerine çıkması, halsizlik, kas ağrıları yutkunmada güçlük gibi semptomlarda görülmektedir. 

Uçuk Nasıl Geçer?

Özellikle dudakta su dolu kabarcıklarla oluşan uçukların tedavi süreci doğal yöntemlerle tedavi edildiği gibi geçmemesi ve sık tekrarlanması durumunda doktora başvurulması tavsiye edilir. 

Beslenme alışkanlıklarını değiştirerek bağışık sistemi ve vücut direncini güçlendirmek gerekir. Yeterli ve kaliteli beslenerek alkol ve sigara tüketimini azaltmak gerekir.

Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde en etkili besinlerin başında probiyotikler gelir. Zengin probiyotik içeren doğal yoğurt, peynir, kefir gibi gıdalar tüketilebilir. Probiyotikler dışında vücut direncini arttırmak için bol miktarda C Vitamini almak da tavsiye edilir. Beslenmenin yeterli olmadığı durumlarda doktor kontrolünde takviye vitaminler alınabilir. 

Uçuğa İyi Gelen Doğal Yöntemler

Her hastalıkta olduğu gibi uçuk tedavisi de doğal yöntemlerle gerçekleştirilebilir. Ancak bu yöntemlere rağmen geçmiyorsa doktora danışılması gerekir.

1- Vanilya Özü: Güçlü bir antienfeksiyonel olan doğal vanilya özü uçuklu bölgeye temiz bir pamuk yardımıyla uygulandığında iltihabı temizleyerek daha kısa sürede geçmesini sağlar

2- Deniz Tuzu: 1 bardak ılık suyun içerisine eklenen 1 çay kaşığı deniz tuzu karıştırıldıktan sonra yine temiz bir pamuk yardımıyla iltihaplı bölgeye uygulanır. Mikropların kırılmasına yardımcı olurken sızı ve yanma hissini kısa sürede alacaktır. Bu karışım ağızda çıkan yaralar için de gargara olarak kullanılabilir. Hassas cilt yapısına sahip hastalar bu yöntemi kullanırken daha temkinli olmaları da ayrıca tavsiye edilmektedir.

3-Çay Ağacı Yağı: Antiseptik özelliği sayesinde yaranın kısa sürede mikroplardan arınmasına yardımcı olurken yanma ve acı hissini hafifletir. 

4- Vazelin: Uçuklu bölgeye sürüldüğünde kalkan görevi alan vazelin yarayı yumuşatır ve kaşıntı hissini alır. 

5-Sarımsak: Birçok hastalığa iyi gelen sarımsak mikrop kırıcı özelliği ile yaralardaki iltihaplanmayı anında iyileştirici etkisi vardır. 

6-Bal ve Sirke: Antiviral özelliği sayesinde yaralı bölgeye bal ve sirkeyi karıştırarak sürmek enfeksiyondan arınmasını sağlarken sızısının dinmesine de yardımcı olur. 

7-Buz: Dudakta oluşan yanma ve sızıyı hafifleterek ferahlık verir. 

YORUMLAR 5
  • stalker 3 yıl önce Şikayet Et
    marul sürün en iyi marul geliyor..Allah hepinize akıl fikir versin
    Cevapla
  • Aylin 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu uçuk canımı çok yakıyor umarım geçer yakın zamanda
    Cevapla
  • Prof. Dr Edibenur 3 yıl önce Şikayet Et
    Sarımsağı tuz basıp uçuğa basın ne kadar hoş kokmasa da sağlık için herşey yapılır
    Cevapla
  • Özsan 4 yıl önce Şikayet Et
    Uçuğun en iyi ilacı doğal kantaron yağıdır.
    Cevapla
  • mustafa nadir 4 yıl önce Şikayet Et
    Uçuğa limon çok iyi geliyor,limonun içinde bulunan asit dudaklarda oluşan uçukları aftları geçiriyor.Bütün Limonu önce ikiye sonra üçe bölün dudaklarınıza en az 5 dakika sürün ,
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Davutoğlu'ndan AK Parti için açık mesaj: Ben varım!
Trump'tan dünyada dengeleri değiştirecek duyuru! Putin'e mesaj: Artık kendi ülkemizi...