Kahvenin faydaları nelerdir? Sade Türk kahvesi zayıflatır mı?

Türk kahvesi, Osmanlı kültüründen bu yana Türklerin severek ve büyük bir keyifle tükettiği geleneksel bir içecektir. Tüm Avrupa’yı kahveyle tanıştıran Osmanlı kendine has olan Türk kahvesinin özelliklerini korumayı bilmiştir. Türk kahvesi, dünya çapında kahve pişirme yöntemi ve sunumuyla tektir. Peki Türk kahvesi nasıl yapılır? İşte Türk kültüründe bol köpüklü Türk kahvesi yapımı ve sağlığa olan faydaları...

Kahvenin faydaları nelerdir? Sade Türk kahvesi zayıflatır mı?
Kahvenin faydaları nelerdir? Sade Türk kahvesi zayıflatır mı?
GİRİŞ 08.07.2021 16:03 GÜNCELLEME 08.07.2021 16:03
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Türk kahvesi, dünyadaki kahve pişirme ve demleme stillerinden farklı olarak hazırlanan Türklere özel geleneksel bir kültürdür. Arap Yarımadasından kullanılmaya başlayan kahve, dönemin Yemen Valisi Özdemir Paşa da severek tüketir. Kahveyi payitahta gönderen paşa sayesinde Osmanlı kahve geleneği başlamış olur. Yemen'den Osmanlı'ya, Osmanlı'dan tüm Avrupa'ya yayılarak kullanım alanı genişler. Kahve, Osmanlı'da öyle çok sevilir ve tüketilir ki Osmanlı Mutfağında ‘Kahvecibaşı’ unvanıyla padişaha kahve pişiren görevliler oluşturulur. Türk kahvesinin İstanbul’a gelmesiyle birlikte hızlı bir şekilde kahvehaneler açılarak halkın da kahveyle tanışma serüveni başlamıştır. İstanbul’un ticaret merkezi olan Eminönü Tahmis Sokak’ta açılan kahvehane sayesinde İstanbul’a gelen yabancı tüccarlar da kahve kültürüyle tanışmıştır. Fransa’ya elçi olarak giden Müteferrika Süleyman Ağa, Avrupa’yı ilk kez kahveyle tanıştıran isim olmuştur. Avpupa’da da hızla yayılan kahve kültürü orada Türkler'inkine benzeyen kahvelerin açılmasına vesile olmuştur. Avrupa’ya ve tüm dünyaya Osmanlı üzerinden yayılan kahve kültürü, her coğrafyada farklı şekillerde tüketilmiştir. Türk kahvesi, öğütme ve pişirme yöntemleriyle hala farklılığını koruyarak diğer kahvelerden ayırt edilir. 

Türk Kahvesi Nasıl Yapılır?

Yüzyıllardır Türk kültürünün ve tarihinin en önemli ürünlerinden olan Türk kahvesi, öğütme, pişirme ve sunum şekliyle birçok kahve kültüründen ayrılır. Filtrelenme işlemi uygulanmadan hazırlanan ve telvesiyle sunulan tek kahve özelliğini taşımaktadır. Türk kahvesinin yapılışı:

- Taze çekilmiş kahve

- Ilıktan biraz daha sıcak su, yaklaşık 60-65° olması makuldür. 

Genel bir yanlışlık olan kahvenin soğuk suyla ve kısık ateşte yapılma alışkanlığı yaygındır. Türk kahvesi çekirdekleri çok ince çekildiğinden demlenme ve pişirme süresi daha kısa tutulmalıdır. Bu süre eğer uzatılırsa kahvenin aroması bozularak acılaşmaya başlanır. Kalın bir cezveye ilk olarak fincanın büyüklüğüne bağlı olarak kahve konur, ardından oda ılık su eklenir ve karıştırılır. Cezvenin etrafında kahvelerin kalmamasına dikkat edilmelidir. Kahvenin yanmasına ve tadının acılaşmasına neden olur. Düzgünce karıştırılan kahve orta ateşte pişirilmeye başlanır. 2-3 dakika kadar pişirilen kahve, kaynatılmadan kabarmaya başlayınca ocaktan alınarak fincana aktarılır ve servis edilir. Türk kültüründe yaygın olarak kullanılan ‘acı kahve’ kavramı, kahvenin yanlış şekilde pişirilip tadının acılaşmasından kaynaklı kullanılan bir ifadedir. Türk kahvesi, kullanılacak miktar kadar çektirilip taze tüketilmesi gerekmektedir. Çekilen kahve bayatlamaya başladığından çok uzun vadede kullanılması uygun değildir. Bayatlamaya başlayan kahveler aromatik olarak acılaşır ve köpüklü olmazlar. 

Türk Kahvesinin Faydaları Nelerdir?

Osmanlı döneminden itibaren Türk kültürünün vazgeçilmez içeceği olan ve oldukça fazla tüketilen Türk kahvesi, düzenli ve abartılmadan tüketildiğinde sağlığa birçok faydası bulunmaktadır. Günde ortalama 2 fincan sade Türk kahvesi içmenin faydalarını şöyledir:

  • Antioksidandır, vücudun toksinlerdenarındırır.

  • Kasları güçlendirir.

  • İçerdiği kafein sayesinden algıları açar, dikkati arttırır.

  • Baş ağrısına iyi gelir. 

  • Enerji verir.

  • Yüksek tansiyonu düşürür.

  • Kan şekerini dengelediğinden diyet yapanların her gün içmesi tavsiye edilir.

  • Kalp ve damar hastalıkları riskini azaltır.

  • Stresi azaltır, mutluluk hormonu salgılayarak depresyona girme riskini düşürür.

  • Metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımını hızlandıran Türk kahvesi, daha hızlı ve kalıcı kilo vermeye yardımcı olmaktadır. 

Ayrıca Türk kahvesini içtikten sonra fincanın dibinde kalan telveyle yüze peeling yapmak cildin ölü hücrelerden arınmasına yardımcı olur, temizler, canlandırır ve nemlendirir. 

Türk Kahvesinin Zararları

Her besin gibi Türk kahvesi de aşırı tüketildiğinde zararları olmaktadır. Aşırı tüketilen kahve yararlarının tam tersini göstermeye başlar ve sağlık açısından tehlikeli bir durumdur. Örneğin; ölçülü miktarda kahve tüketimi tansiyonu düşürürken fazla tüketildiğinde tansiyonun yükselmesine neden olur. Kalp ritmini bozarak çarpıntıya neden olmaktadır. Uyku düzenini bozar ve verimini düşürür, bu da kişilerin gergin ve stresli olmasına neden olur.

1 Fincan Sade Türk Kahvesinin Besin Değerleri

Karbonhidrat 0.06
Protein 0.42
Yağ 0.52
Lif 2.63
Kolesterol 0
Sodyum 0.82
Potasyum 70.2
Kalsiyum 9.22
Vitamin A 0.04
Demir 0.69

YORUMLAR 3
  • ahmet 4 yıl önce Şikayet Et
    midesinde daha önce problem olanlar da fazla içmesin. 2 fincan çok fazla. mideye çok zararı var.
    Cevapla
  • birisi 4 yıl önce Şikayet Et
    Oda sıcaklığında su , yaklaşık 60 -65 derece olması makuldür... Anlayan var mı?
    Cevapla
  • Turgayk 4 yıl önce Şikayet Et
    60 derece oda mi varmış yahu
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Trump'tan dünyada dengeleri değiştirecek duyuru! Putin'e mesaj: Artık kendi ülkemizi...
Galatasaray'dan rakiplerini kıskandıracak başarı!