8 Mart Kadınlar Günü nedir? Kadınlar Günü neden kutlanır? Bilinmeyenleri
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, tekstil işçilerinin haklarını ararken hayatlarını kaybetmesi üzerine kutlanmaya başlanmıştır. Kadın işçilerin kapitalist sisteme baş kaldırmasını ve direnişini simgeleyen 8 Mart, günümüzde anlamını yitirerek kutlanmaya devam etmektedir. İşte 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününün kutlanma nedeni ve bilinmeyenleri
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, 1857 yılında Amerika’nın New York kentinde 40.000 dokuma işçisinin daha iyi koşullarda çalışma isteği üzerine eylem yapma kararı alır. Eyleme şiddetle karşılık veren polisler, işçilerin eylem yapmalarını engellemeye çalışır. Polisin müdahale etmesiyle işçiler fabrikaya kilitlenir. Çıkan kargaşada yangın çıkar ve polisin fabrikanın önünde kurduğu bariyerden dolayı fabrikadan çıkamayan 129 kadın işçi yangında hayatını kaybeder. Halk tarafından büyük tepkiye yol açan olayda, hayatını kaybeden kadın işçilerin cenaze törenine 10.000 kişi katılır.
26-27 Ağustos 1910’da Danimarka’nın Kopenhag kentinde düzenlenen Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansında, Alman Sosyalist Demokrat Parti liderlerinden Clara Zetkin’in 8 Mart 1857 yılında hayatını kaybeden kadın işçilerin hatırasına 8 Mart’ı Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak kutlanmasını önerir. Öneri, oy çoğunluğu ile kabul edilerek Emekçi Kadınlar Günü kutlanmaya başlanır.
1921 yılına kadar belli bir güne bağlı kalınmaksızın bahar aylarında kutlanmakta olan Emekçi Kadınlar Günü, 1921 yılında Moskova’da düzenlenen 3. Uluslararası Kadın Konferansında Emekçi Kadınlar Günü 8 Mart olarak belirlenip, hayatını kaybeden kadınlar 1921 yılı itibariyle 8 Martta anılmaya devam eder.
8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ NEDEN KUTLANIR?
1857 yılında 129 emekçi kadının haklarını ararken yanarak ölmesi sonucu 1910 yılında işçi kadınların hatırası anılmaya başlanır. Resmi olarak günü ise 1921 yılında belirlenerek 8 Martta anılmaya devam edilir. Haklarını ararken canlarından olan işçi ve emekçi 129 kadının anılması için kutlanılan 8 Mart, günümüzde kapitalist sistemin malzemesi olarak anlam ve önemini yitirerek kutlanmaya devam etmektedir.
1910 yılında, kapitalist sistemin işçiler üzerinde sömürü elde ederek zenginleşmesine ve emekçi kadınların burjuvaziye olan direncinin simgesi olan 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, günümüzde insanları tüketim çılgınlığına sevk eden kapitalist oyunlarla ve cinsiyet ayrımı yaparak amacından uzaklaşan bir gün haline gelmiştir. Öyle ki Birleşmiş Milletler 16 Aralık 1977 yılında aldığı kararla 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak değil, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü olarak ismini kabul edip kutlanmasına devam ettirmiştir.
TÜRKİYE’DE KADINLAR GÜNÜNÜN KUTLANMASI
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, Türkiye’de ilk defa 1921 yılından itibaren kutlanmaya başlanır. 1975 yılından itibaren sokaklarda yürüyüşler yaparak kutlanmaya devam edilirken, 12 Eylül 1980 darbesinde gelen yasakla 4 yıl ara verilir.1984 yılından günümüze kadar 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak kutlanmaya devam etmektedir.