2020 yoklama kaçağı cezası kaç TL? Yoklama kaçağı ne zaman askere gider?

Çeşitli sebeplerden ötürü askerlik görevini yerine getirmeyen tecil süresinin dolmasına rağmen yoklama sırasında askerlik şubesine veya yurtdışındaki temsilciliklerine gelmemiş kişiler yoklama kaçağı olarak kabul ediliyor. Vatandaşlar tarafından araştırılan yoklama kaçağı olmanın cezası ne kadar? İşte yoklama kaçağı olarak gözüken kişilerin yapması gerekenler…

2020 yoklama kaçağı cezası kaç TL? Yoklama kaçağı ne zaman askere gider?
2020 yoklama kaçağı cezası kaç TL? Yoklama kaçağı ne zaman askere gider?
GİRİŞ 11.03.2020 09:16 GÜNCELLEME 11.03.2020 09:16

Kanunda yer alan tanıma göre yoklama kaçağı “yoklamada bulunmayan ve bulunamadıklarına dair bu kanunda yazılı bir mazeret gösterememiş” kişilere deniyor. Yoklama sırasında askerlik şubesinde bulunmayan veya yurt dışı temsilciliklerine gelmemiş 26. madde gereğince gelmeme sebebini bildirmemiş kişiler yoklama kaçağı olarak gözüküyor. Yoklama kaçağı olarak gözüken kişiler askerlik görevlerini yerine getirmeleri için Milli Savunma Bakanlığınca, İçişleri Bakanlığına, askerlik şubelerince de mahallin en büyük mülki amirine bildirilir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan her erkek bir engel durumuna sahip değilse askerlik görevini yerine getirmekle yükümlüdür. Askerlik vakti gelen vatandaşın yoklama işlemini gerçekleştirmesi için en yakın askerlik şubesine başvurması gerekmektedir. Başvuru yapan vatandaş askerlik şubesine giderek gerekli işlemleri yapması ve muayeneden geçmesi gerekmektedir. Muayene ve işlemler neticesinde kişinin askerliği yapmasında bir engel yoksa bir süre sonra hangi bölgede askerlik görevinin yapılacağına dair bilgi paylaşılır ve birliğe teslim olması beklenir. Eğer askerlik vakti gelen kişi yoklama işlemleri için şubeye gitmediyse ya da birliğe teslim olmadıysa yoklama kaçağı durumuna düşer. İşte 2020 yoklama kaçağı olan kişilerin ödeyeceği ceza miktarı…

 

YOKLAMA KAÇAĞI  PARA CEZASI 

Barışta, kabul edilebilir bir özrü olmaksızın;

a) Yoklama kaçakları ve saklılar için, yoklama kaçağı kaldıkları tarihten,

 

b) Bakayalar için, bakaya kaldıkları tarihten,

c) Geç iltihak bakayaları için, kendilerine tanınan yol süresinin bitiminden,

ç) Yedeklerden çağrılanlar için, birlikte işleme tabi olanların en son gönderilme tarihinden,

itibaren kaçak kaldıkları gün süresi kadar idari para cezası ile cezalandırılır. Bunlardan kendiliğinden gelenler her gün karşılığı 5 Türk lirası, yakalananlar ise her gün karşılığı 10 Türk lirası idari para cezası ile cezalandırılır. Bu fıkra kapsamında belirlenen idari para cezalarının yeniden değerlendirmesinde 30/3/2005 tarihli ve 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 17 nci maddesinin yedinci fıkrası, bir Türk lirasının küsuru dikkate alınarak uygulanır. İdari para cezaları tebliğinden itibaren bir ay içinde ödenir.

YOKLAMA KAÇAĞI SORGULAMA

Askerlik dönemi gelmesine rağmen askerlik şubelerine herhangi bir başvuruda bulunmamış ve tecil süresinin ne zaman dolacağını öğrenmek isteyen vatandaşlar E devlet üzerinden askerlik durumunu sorgulayabilirler. Askerlik durumunu sorgulamak isteyen vatandaşlar E devlet üzerinden  TC kimlik numaraları ve şifreleri ile giriş yaparak bu adresten Askerlik Durum Belgesini sorgulayabilirler.

YOKLAMA KAÇAĞI  ASKERE NE ZAMAN GİDER?

Asker kaçağı olmak kontrol esnasında kişinin hemen askere alınacağı anlamına gelmez. Yoklama kaçakları daha önce yoklamaya gitmelerine dair uyarıldılarsa ikinci kontrolde doğrudan askerlik şubelerine götürülür ve muayeneden geçerek serbest bırakılırlar. Daha sonrasında yoklama kaçaklarına hangi tarihler arasında askeri birliklerine teslim olmaları gerektiğine yönelik bilgi verilir. Bu süreç sonrasında yoklama kaçaklarının söz konusu birliğe giderek görevlerine başlamaları gerekir.

 

 

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
DEM Eş Başkanı haddini aştı: Mahkeme kurup kayyumları yargılayacağız
Mansur Yavaş'tan yeni skandal! Bir konsere 71 milyon 520 bin lira ödeme yapmış