Tekalif-i Milliye Emirleri nelerdir?

Tekalif-i Milliye Emirleri, Kurtuluş Savaşı yıllarında ordunun yeniden güçlenmesi ve eksiklerini tamamlaması için halkın kendi elinde bulunan giyecek, yiyecek, taşıt ve mühimmat gibi malzemeler verdiği emirlerdir. Halkın bir bütün olarak girdiği bu mücadelede ordunun savaş gücünü arttırmak en önemli amaçtı. İşte ordunun yeniden güçlenmesi için alınan Tekalif-i Milliye Emirleri...

Tekalif-i Milliye Emirleri nelerdir?
Tekalif-i Milliye Emirleri nelerdir?
GİRİŞ 03.04.2020 23:37 GÜNCELLEME 03.04.2020 23:37

Kurtuluş Savaşının olduğu ve vatanın işgal olduğu yıllarda Mustafa Kemal Atatürk’ün 5 Ağustos 1921 yılında başkomutan olması üzerine tüm yetkileri eline alarak yurdu düşman işgalinden kurtarmak için ordunun tüm eksiklerini tamamlamak olduğunun farkında olarak hazırlıklara başladır. Bunun üzerine yapılan ilk hamle 7 Ağustos 1921’de Tekalif-i Milliye emirlerini ilan etti. Milli vergi ya da ulusal yükümlülükler manasına gelen bu emir, ordunun eksiklerini tamamlanması ve güçlenmesi için çok önemliydi. 

TEKALİF-İ MİLLİYE EMİRLERİ NEDİR?

Meclis’in oy birliği ile kararları Mustafa Kemal’e vermesi üzerine yapılan ilk ve en önemli girişim ordunun güçlenmesi için hazırlanan Tekalif-i Milliye emirleridir. Bu emirler ordunun temel ihtiyaçları olan taşıt, giyecek, mühimmat, yiyecek ve diğer zaruri ihtiyaçların halk tarafından karşılanmasıdır. Bu kararlarla birlikte halk elinde avucunda ne varsa orduya gönderdir. Halk, Kurtuluş Savaşında elinde avucunda ne varsa vermenin yanında Kurtuluş Savaşı’na da katılır. Öyle ki, Kurtuluş Savaşının bel kemiğini oluşturan İstiklal Yolu, halkın gönüllü olarak düşman askerlerine karşı topyekün savaştığını aktarmaktadır. Ordu ve halk büyük bir güç oluşturarak vatan topraklarını el birliği ile işgal güçlerden kurtarmıştır. 

TEKALİF-İ MİLLİYE EMİRLERİ NELERDİR?

Ordunun güçlenmesi için alınan emirler şöyledir:

- Her ilçede bir Tekâlif-i Milliye yani Milli Vergi Komisyonu kurulacak.
- Her evden bir çift çorap ve bir çift çarık istenecek,
- Tüccarın elinde bulunan stoklardan yüzde kırkına bedeli savaş sonunda ödenmek üzere el konulacak.
- Herkes hububat, hayvan ve yem stoklarının yüzde kırkını, bedeli yine savaştan sonra ödenmek üzere orduya verecek.
- Memleketteki demircilerin, dökümcülerin, marangozların, sanayi imalathanelerinin listesi çıkarılarak sahiplerinin ismi belirlenecek.
- Halkın elinde bulunan savaşa elverişli bütün silah ve cephane, 3 gün içinde ordu ambarına teslim edilecekti.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Solskjaer dokunuşu! Beşiktaş, Athletic'i fena dağıttı
Beşiktaş otel faciasını unutmadı! Athletic taraftarları kayıtsız kalmadı