Kaza namazı nasıl kılınır? İkindi namazı arkasından öğle namazı kazası kılınır mı?

Kaza namazı, farz olan namaz ibadetinin aksatılması, belli başlı nedenlerden dolayı kılınmaması halinde kılınan telafi namazı olarak tanımlanabilir. Kaza namazı, bilerek ya da bilmeyerek kaçırılan 5 vakit farz namazının uygun bir vakitte kaza edilmesidir. Herhangi bir vakit namazın kılınmasının ardından kılınmayan namazın kazası yapılabilir. Peki kaza namazı nasıl kılınır? Geçmiş namazların kazaları ne zaman kılınır?

GİRİŞ 07.04.2021 09:34 GÜNCELLEME 07.04.2021 09:35
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Her Müslüman bireye farz olan 5 vakit namazın belli başlı nedenlerden kılınmaması halinde telafi etmek için kılınan namazlara kaza namazı denir. Kaza namazı, günün her anında herhangi bir vakit namazının öncesinde ya da sonrasında kılınabilir. Örneğin, öğle namazını kaçıran biri ikindi namazını kıldıktan sonra öğle namazının kazasını yapabilir. Bu şekilde tüm vakit namazlarının kazası yapılarak farz ibadet yerine getirilmiş olur. 5 vakit olan farz namazların vaktinde kılınması eda, vaktinden sonra kılınması ise kaza olarak tanımlanmaktadır. Her namazın kılınması gereken vakit bulunur ve eğer namaz, vaktinde kılınmazsa kaçırılmış ve borçlanmış olmaktadır. Borcun ödenmesi için ise kaçırılan vakit namazının herhangi bir vakit namazından sonra kazasının yapılması gerekmektedir. Namazın kazaya bırakılması Ramazan ayında tutulamayan oruçların Ramazan’dan sonra tutulmasıyla aynıdır. Vakit namazın kaçmasının ardından mekruh vakitler dışında her an kazası yapılabilir. 

Kenzül Arş Duası faziletleri nelerdir? Kenzül Arş duası Türkçe okunuşu...

Kaza Namazı Nedir?

Her Müslüman bireyin günde 5 defa kılması gereken farz namazlar bulunmaktadır. Bunlar, sabah, öğle, ikindi, akşam, yatsıdır. Bu namazlardan biri herhangi bir nedenden dolayı uyuyakalmak, yolda-yolculukta olmak veya hasta olmak gibi nedenlerden dolayı kılınmamışsa-kaçmışsa daha sonra o namazın kazası yapılır. Kaza namazları telafi namazları gibidir. Allah’a olan namaz borcunu ödemek için yapılır ve sık sık tekrarlanmamasına özen gösterilmelidir. Peygamber Efendimiz (s.a.s) kaza namazla ilgili şu hadisi buyurmuştur: ‘Biriniz uyuyakalır veya unutur da bir namazı vaktinde kılmazsa, hatırladığı zaman o namazı kılsın. O vakit, kaçırdığı namazın vaktidir.’

Ancak bilerek ve isteyerek farz namazı kılmayıp, sonra kaza yapılır düşüncesi günahtır ve tövbe edilmesi gerekir. Namaz, İslamiyet’te en hassas ibadet olduğundan Müslümanların özellikle farz namazlarına dikkat etmesi vurgusu çok fazla yapılmaktadır.

Kaza Namazı Nasıl Kılınır?

Farz namazlardan biri imkan bulup kılınmadıysa, kişinin kaçırdığı namaz aklına geldiği kaza namazını kılabilir. Ancak bazı vakitler vardır ve o vakitlerde farz, nafile ve kaza namazları kılınmaz. Namaz kılınmayan vakitler şöyledir:

- Güneşin batmasından evvel 40-50 dakika önce 

- Güneşi doğmasından sonra 40-50 dakika önce

- Güneşin tam tepede bulunduğu öğle ezanından 10-15 dakika önce

Geçmiş namazların kazasını kılarken nasıl niyet edilir?

Bu vakitler dışında her an kaza namazı kılınabilir. Kaza namazı kılarken vakit namazı kılar gibi abdest alınıp hazırlık yapılır ve kıbleye yönelip ‘Niyet ettim Allah rızası için vaktinde kılmadığım sabah, öğle, ikindi, akşam, yatsı (hangi vakit namazı kılınmadıysa o vakte niyet edilir) namazının kazasını kılmaya’ şeklinde niyet edilir ve namaza durulur. Kaza namazları kılarken, kılınan vakit namazının farzı kılınır. Örneğin, sabah namazını kaçıran bir kişi, kaza namazını kılarken sabah namazının tamamını değil de sadece 2 rekat farzını kılar. Öğlen namazı 4, ikindi namazı 4, akşam namazı 3, yatsı namazı 4 rekat farzı ve 3 rekat vitir şeklinde kaza namazları yapılmaktadır. 

Kaza namazı için nasıl niyet edilir?

FARZ NAMAZLARI KAZAYA BIRAKMAK GÜNAH MI?

İslam’ın direği olarak görülen 5 vakit farz namaz her Müslüman’ın yapması gereken en önemli ibadettir. İnsanı dünya işlerinden alıp Allah’ın huzuruna getirdiği için ve Allah’ı hatırlattığı için en kıymetli ibadetlerdendir. Namaz kılmayan ve kılmak için gayret göstermeyen kişilerin tövbe etmesi ve namazlarına dikkat etmesi gerekmektedir. Namazı bilerek terk etmek çok günahtır, tövbe ederek terk edilen namazların kazaları kılınmalıdır. Ancak bir kişi istemeden ve elinde olmayan nedenlerle namazını kaçırırsa ve bulduğu ilk fırsatta kaçırdığı namazın kazasını kılıyorsa bu günah olmaz. Burada dikkat edilmesi gereken namazları bilerek kaçırmak ve kaza namazını alışkanlık haline getirmemektir.

Kaza namazlarının kılınmasıyla ilgili Peygamber Efendimi (s.a.s)’in Hendek Savaşında yaşadığı hadiseyi  Buhari’nin rivayetlerine göre şöyle aktarılmaktadır: ‘Müşrikler, Hendek Savaşında Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in 4 vakit namazını kılmaktan alıkoydular. Sonunda gecenin bir vakit Bilal ezan okudu ve kamet getirdi. Hz. Muhammed (s.a.s) ikindi, akşam, yatsı namazlarını kıldırdı.’

YORUMLAR 3
  • Halit Ceylan 4 yıl önce Şikayet Et
    Kaza namazının içinde Namaz kılınmayacak zamanları gözden geçirir misiniz
    Cevapla
  • yusuf 4 yıl önce Şikayet Et
    güneşin doğmasından öncemi sonramı ?
    Cevapla
  • SİBGATULLAH 4 yıl önce Şikayet Et
    Güneş doğduğu anda kaza namazı ve hiç bir namaz kılınmaz.En az 40 dakika geçmesini bekleyeceksin ki kaza namazı kılınabilsin.Tam öğle olmuş güneş tam tepe noktasında yine namaz kılınmaz güneş az batıya doğru meyil vermesini yaklaşık 10 dakika geçmesini bekleyeceksin.3-Güneşin batmasına 45-50 dakika var yine kaza namazı kılamazsın bu üç vakitte hiç bir namaz kılınmaz..Ama bir baktın ki güneş batmasına 40 dakika var sende ikindi namazını kılmamışsın hemen o an kazaya kalmaması için ikindi namazının farzını kılabilirsin.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Almanya'dan Rusya kararı! Hepsi reddedilecek
Togg'a ortaklık teklifi