Fitre ne kadar? 2020 Diyanet Fitre ( Fıtır Sadakası) miktarı kaç TL?

2020 Fitre miktarı belirlendi. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre bu yılki Fitre ya da Fıtır sadakası 27 TL olarak açıklandı. Bizde sizler için Fitre'nin kime verileceği, ne zaman verileceğine dair tüm merak edilen soruları cevapladı. Detaylar haberimizde...

Fitre ne kadar? 2020 Diyanet Fitre ( Fıtır Sadakası) miktarı kaç TL?
Fitre ne kadar? 2020 Diyanet Fitre ( Fıtır Sadakası) miktarı kaç TL?
GİRİŞ 12.05.2020 16:03 GÜNCELLEME 12.05.2020 16:03

Fitre ya da Fıtır sadakası Ramazan ayında Müslümanlar tarafından hassasiyet gösterilen en önemli konular arasında yerini alıyor. Ramazan Bayramı’na kavuşan ve temel ihtiyaçlarının dışında belli bir miktar mala sahip olan Müslümanların, kendileri ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler için yerine getirmekle yükümlü oldukları mali bir ibadet olan Fitre miktarı, bu yıl da Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirlendi. Peki 2020 fitre miktarı ne kadar? Fitre kime verilir? İşte Diyanet 2020 Fitre miktarı...

2020 FİTRE NE KADAR?

2020 yılı fitre miktarı Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 27 TL olarak açıklandı. Belirlenen Fıtır sadakası miktarı, 2020 yılı Ramazan ayının başlangıcından 2021 yılı Ramazan ayının başlangıcına kadar olan süre içerisinde devam edecek.

DİYANET İŞLERİNDEN FİTRE AÇIKLAMASI!

Diyanet İşleri Başkanlığı 2020 yılı Fitre ya da Fıtır sadakasına ilişkin açıklama yaptı. İşte yapılan açıklama:

''Yapılan değerlendirmeler neticesinde Fıtır Sadakasının, Müslüman toplumların neredeyse tamamına yakın bir kesimi tarafından veriliyor olması dikkate alınarak, mevcut sosyo-ekonomik hayat şartları ve bir kişinin günlük asgari gıda ihtiyacı göz önünde bulundurularak 2020 yılı Ramazan ayının başlangıcından 2021 yılı Ramazan ayının başlangıcına kadar olan sürede 27.00 TL olarak belirlenmesine karar verildi.

Miktar belirlenirken hadis-i şerifler, sosyo-ekonomik şartlar ve bir kişinin günlük asgari gıda ihtiyacı göz önüne alınmıştır. Belirlenen bu miktar, "asgari miktar" olup, "sadaka-i fıtır"da verilecek meblağ konusunda bir üst sınır bulunmamaktadır. Bu konuda ideal olan, herkesin kendi hayat standardına göre asgari günlük gıda harcamalarına denk düşecek bir meblağı vermesidir. Söz konusu meblağ, gıda vb. şekilde ayni olarak verilebileceği gibi nakdi olarak da ödenebilir.'' 

GEÇTİĞİMİZ YILLARDA FİTRE NE KADARDI?

2011 yılında: 7.5 TL
2012 yılında: 8,5 TL
2013 yılında: 9.5 TL
2014 yılında: 10 TL
2015 yılında: 11.5 TL
2016 yılında: 15 TL
2017 yılında: 16 TL
2018 yılında: 19 TL
2019 yılında: 23 TL
2020 yılında: 27 TL

FİTRE NE ZAMAN VERİLİR?

Fıtır sadakasının vacip olma zamanı Ramazan bayramının birinci günü olmakla birlikte, bayramdan önce de verilebilir. Hatta bu daha faziletlidir. Bununla birlikte, bayram günü veya daha sonra da verilebilir. Ancak, bayram namazından önce verilmesi müstehap kabul edilmiştir.

Şâfiî mezhebinde ise; fitreyi, meşru bir mazeret bulunmadıkça bayramın birinci gününün gün batımından sonraya bırakmak haramdır. Fitreyi Ramazan’ın ilk günlerinde vermek de caizdir (Nevevî, el-Mecmû’, VI, 128).

FİTRE KİMLERE VERİLİR, KİMLERE VERİLMEZ?

Fıtır sadakası, kişinin bakmakla yükümlü olmadığı yoksul müslümanlara verilir. Fıtır sadakası ve oruç fidyesini vermek durumunda olan kimsenin bunlardan doğrudan ya da dolaylı olarak yararlanmaması esastır. Zekât için de aynı kural geçerlidir. Bu sebeple bir kimse zekâtını, fıtır sadakasını ve fidyesini kendi usûl ve fürûuna veremez. (Usûl, bir kimsenin anası, babası, dede ve nineleri; fürûu ise; çocukları, torunları ve onların çocuklarıdır.) Ayrıca eşler de birbirlerine zekât, fitre ve fidye veremez.

Hanefilere göre aşağıda sayılanlara fitre verilmez:
a) Ana, baba, büyük ana ve büyük babalara,
b) Oğul, oğlun çocukları, kız, kızın çocukları ve bunlardan doğan çocuklara,
c) Eşine,
d) Zengine yani aslî ihtiyaçları dışında nisap miktarı mala sahip olan kişiye,
e) Babası zengin olan ergen olmamış çocuğa

Şâfiîlere ve Ebu Yusuf'a göre fitre, Müslüman olmayana da verilemez. Bunların dışındaki kardeş, teyze, dayı, amca, hala ve onların çocukları, gelin, damat, kayınpeder ve kayınvalide gibi akrabalar zengin değillerse kendilerine zekât, fitre ve fidye verilebilir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Suriye'den terör örgütüne uyarı: Hazır olacağız!
Sinan Ateş suikastı soruşturmasında sıcak gelişme!