Bebeklere ek gıdaya başlarken neye dikkat edilmelidir? Ek gıdaya ne zaman ve nasıl başlanır?

Bebekler, anne sütünün yeterli olması durumunda ilk 6 aya kadar başka hiçbir gıdaya gerek duymadan beslenebilirler. Ancak 6 ayın bitmesiyle birlikte, yavaş yavaş mevsimine göre doğal yetiştirilen meyve ve sebzelerin püreleri hazırlanarak günde 1 öğün şeklinde bebeklere verilebilir. Peki ek gıdaya geçerken nelere dikkat edilmelidir? İşte ek gıda ile ilgili bilinmesi gerekenler...

Bebeklere ek gıdaya başlarken neye dikkat edilmelidir? Ek gıdaya ne zaman ve nasıl başlanır?
Bebeklere ek gıdaya başlarken neye dikkat edilmelidir? Ek gıdaya ne zaman ve nasıl başlanır?
GİRİŞ 02.07.2020 12:09 GÜNCELLEME 02.07.2020 12:09

Bebekler doğdukları andan itibaren eğer herhangi bir sorunları yoksa anne sütü ile beslenmeleri gerekir. Anne sütü, bebeklerin ihtiyacı olan her şeyi karşıladığından ilk 6 aya kadar su dahil anne sütünden başka bir besinin verilmesi uygun görülmemektedir. 6. Ayını dolduran bebelere yavaş yavaş ek gıda verilmeye başlanır. Bebeğin yiyebileceği gıdaların püre ve suyu yapılarak bebeklere verilebilir. Ancak, annelerin burada dikkat etmesi gereken bazı durumlar söz konusudur. Genellikle 6. Aydan itibaren bebeklere meyve püreleri hazırlanıp verilmeye başlanır. Bu meyvelerin doğal ve mevsiminde yetiştirilen meyveler olmasına dikkat edilmelidir. Bir diğer önemli husus ise bebeklerin anne sütün dışında başka bir besin almaya başlaması bebekler için zor olabilir ve uzun süre ek gıdayı reddedebilirler. Bu ihtimaller göz önünde bulundurularak ek gıdaya başlanabilir. 

EK GIDAYA GEÇİŞ SÜRECİ

Bebeklerin ek gıdaya geçmeye başlaması, tüm öğünlerini hazırlanan gıdalarla geçirmeleri anlamına gelmemektedir. Anne sütüyle beslenmeye devam eden bebeklere sadece evde hazırlanan bazı sağlıklı besinlerle takviye sürecidir. Bebekler 6. Aydan itibaren bütünüyle annenin hazırladığı mama vs ürünlerle beslenmeli olarak algısı oluşmamalıdır. Bundan dolayı bebeklerin bünyesine uygun doğal ve evde hazırlanan meyve püreleri ve sebze çorbaları gibi besinlerle beslenmeye başlama sürecidir. Annelerin bebeklerini ek gıdaya başlatırken dikkat etmeleri gereken bazı durumlar bulunmaktadır:

 

 

- Bebeğin daha sağlıklı büyümesi için şeker ve tuz gibi yiyeceklerden uzak tutulması gerekir. Şeker, yetişkin insanlar için dahi zararlı olduğundan bebeklere en az 1 yaşına kadar verilmemelidir.
- Bebeğin verilen meyve ve sebzelerden doğru şekilde vitamin ve mineralleri alabilmesi için mevsimine yetişen sebze ve meyvelerin verilmesi gerekir. Mevsiminde beslenme her yaş grubu bireyler için çok önemli olduğundan bebeklere de bu hassasiyeti göstermek çok önemlidir.
- 6. Ayını dolduran ve ek gıdaya başlayan bebeğe, anne sütünden başka günde sadece 1 öğün ek gıda verilmelidir. Ve bu besinler daha çok muz, elma, havuç, brokoli gibi sebze ve meyveleri püre yaparak verilmesi önerilir. 
- Bebeklerin henüz dişleri ve çiğneme yetileri olmadığından verilen gıdaların püre veya çorba olarak hazırlanmasına dikkat edilmelidir. 
- Bebeğe verilen gıdaları tüketebilmesi için bebeğin aç olmasına özen gösterilmelidir.

EK GIDAYA BAŞLAYAN BEBEKTE GÖRÜLEBİLECEK YAN ETKİLER

Dünyaya uyum sağlamaya çalışan bebekler, 6 ay boyunca su dahi ihtiyaç duymadan içmeden anne sütüyle beslenirler. 6. Aydan itibaren yeni bir alışkanlığa uyum sağlayacak olan bebeklerin bazı olumsuz tepkiler vermeleri beklenebilir. Özellikle annenin verdiği gıdaları reddederek kusma, kabızlık ve ishal gibi bazı değişiklikler meydana gelmektedir. Uzmanlar bu tip reaksiyonların daha az yaşanması için her başlanan ek gıdayı 3 gün boyunca bebeğe aynı şekilde verilmesini önerilmemektedir.

EK GIDAYA BAŞLAMA LİSTESİ

Bebeklerin daha sağlıklı büyümesi, güçlü bir kemik sistemine ve hastalıklara karşı direncini arttırmak için doğal ve sağlıklı besinlerle ek gıdaya başlaması gerekmektedir. Besin değeri bakımından zengin olan gıdaların verilmesi ve bunun için uzmanların bazı önerileri bulunmaktadır. Bebeklerin ihtiyacına yönelik olan bazı gıdalar şöyledir:

1- Meyve: Doğal şeker içeren ve bu yüzden bebeklerin en sevdiği başlangıç gıdaları olarak meyveler görülebilir. Özellikle muz, elma, armut, şeftali gibi meyvelerin püresi yapılarak ilk kez ek gıdaya başlayan bebeklere günde bir kez ara öğün olarak verilmesi önerilir. Bebeklere açken meyve verilmesi önerilmez. Şekerin aniden çıkmasına neden olabildiğinden bebeğe zarar verebilir. Meyve püreleri evde yapılan doğal yoğurt ile karıştırılıp bebeğe verilebilir. Hem probiyotik kaynağı yoğurt hem de meyve bebeğin sağlıklı gelişmesine katkı sağlayabilir. 

2- Sebze: Havuç, brokoli, patates ve kabak gibi sebzeler haşlanarak veya püre haline getirilip bebeklere verilebilir. 

3- Et ve Yumurta: Bebeklerin 7 ve 8. Ayından itibaren et ve yumurta verilmesi doğru bulunmaktadır. Etin ve yumurtanın bebeklerin yiyebileceği şekilde haşlanarak yumuşatılması gerekir. Ve en önemlisi ete ve yumurtaya ekstra olarak tuz, yağ ve bahara gibi bebeğin sağlığına zarar veren besinlerin eklenmemesine dikkat edilmelidir. 

EK GIDADA BEBEKLERE VERİLMEMESİ GEREKEN BESİNLER

Alerji oranı yüksek olan domates, çilek, kiraz, bal, lahana, soğan gibi sebzelerin verilmemesine özen gösterilmeli ve daha çok vitamin ve mineral bakımından engin besinlerin verilmesine dikkat edilmelidir. Besinlere ilaveten tuz ve şeker eklenmemelidir. Çay, çikolata, fındık, fıstık, badem, ceviz, turşu, sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş yiyeceklerin kesinlikle bebeklerden uzak tutulması gerekir. 

MEYVE VE SEBZE PÜRESİ NASIL HAZIRLANIR?

Meyve ve sebze püreleri birkaç yöntemle hazırlanabilir. Ancak, bazı beslenme uzmanlarının görüşlerine göre pürenin blenderle hazırlanmaması bebeğin çiğneme ve konuşma yetisinin gelişmesine engel olduğu düşüncesiyle tavsiye edilmez. Sebzelerin suda haşlandıktan sonra rendelenerek bebeğe verilmesi önerilir. 9. Aydan itibaren ise haşlanan sebzelerin çatal ile ezilip bebeğe sunulması tavsiye edilir. Meyve püresi hazırlanırken ise rendeden geçirilip yoğurt ile karıştırılarak bebeğe yedirilmesi önerilir. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
KAP bildirimi geldi! Fenerbahçe'nin toplam borcu açıklandı
Yangın merdiveni ile ilgili şoke eden gerçek! 10 yıllık çalışan açıkladı