2020 Muharrem ayı ne zaman başlıyor? Muharrem ayında yapılacak ibadetler edilecek dualar
Hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem ayı, Allah'ın ayı olarak nakledilmektedir. Birçok mucizenin gerçekleştiği aşure günü de Muharrem ayının 10. gününde yer almaktadır. Muharrem ayını ve özellikle aşure gününü oruç tutarak ve namaz kılarak geçirilmek Peygamber Efendimiz (s.a.s)'in sünnetidir. Peki 2020 Muharrem ayı ne zaman? İşte Muharrem ayında yapılması gereken ibadetler...
Muharrem ayı, Hicri takvimin ilk ayı olarak bilinmektedir. Peygamber Efendimiz (s.a.s) bu ay içinde oruç tutulmasını tavsiye etmektedir. Muharrem ayında Allah’ın peygamberlerinin mucizeleri bir bir gerçekleştiğinden dolayı İslam dinince de oldukça kıymetlidir. Muharrem ayı, bereketin ve rahmetin ayıdır. Allah’ın merhametinin kullarının üzerinde olduğu ay olmaktadır.
Yahudilerin dahi İsrailoğullarının kurtuluşa erdiği gün olarak gördükleri aşure gününde oruç tutmaktadır. Farklı kültür ve dinler dahi bu kadar kıymetli ay olan Muharrem ayında Allah (c.c) on peygamberine on farklı mucize ve lütufta bulunmaktadır. İslam kültüründe yaygın bilinen ve en kutsal kabul edilen Hz. Nuh’un tufan mucizesinin gerçekleştirmiş olması olarak kabul edilir. Muharrem ayı, hem çok kutsal hem de çok dikkat edilmesi gerek bir aydır.
MUHARREM AYI FAZİLETLERİ
Muharrem kelimesi, hürmet edilen, haram kılınan, kutsal anlamına gelmektedir. Hicri yılın başlangıcı olan muharrem ayının 10. Günü aşure günü olarak anılmaktadır. O gün aşureler yapılıp insanlara dağıtılması ve farz ibadetlerden başka nafile ibadetlerin de yapılması çok sevaptır. Aşure günü, Allah katında en bereketli ve kutsal aylar olarak görülmektedir. Muharrem ayında yapılması çok sevap olan bazı ibadetler şöyledir:
Namaz: Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in hadisi şerifinde şöyle buyurmuştur: ‘Ramazan’dan sonra en faziletli oruç, Allah’ın ayı olan Muharrem’de tutulan oruçtur. Farz namazlardan sonra en faziletli namaz da gece namazıdır.’ Bundan dolayı Muharrem ayı içinde ve özellikle aşure günü kaza namazı olanın kaza namazı, olmayanın da nafile namaz kılması çok sevap olduğundan tavsiye edilebilir. Dinin direği olan namaz, insanı dünyevi işlerden alarak Allah’ın huzuruna getirdiği için farz namazları dışında nafile namazlar da kılmak çok kıymetli ve sevaptır.
Oruç: Yine Peygamber Efendimiz (s.a.s) hadisine göre ‘Aşure günü orucunun önceki yılın günahlarına keffâret olacağını zannederim’ buyurmaktadır. İmkanı olan ve sağlığı el veren kişilerin mümkünse Muharrem ayının ilk 10 günü ya da aşure günü oruç tutmaları önerilmektedir. Bazı kaynaklara göre ise Muharrem ayının 9. Ve 10. Günü, bazı kaynaklara göre ise Muharrem ayının 10. Ve 11. Günü oruç tutulması tavsiye edilmektedir. Aşure günü orucu ile ilgili Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.s)’in hadisine göre Ramazan ayından sonra Muharrem ayında oruç tutmak çok kıymetli ve sevaptır, çünkü Muharrem ayı Allah’ın ayıdır ve bu ayda Allah rızası için ibadet etmek Allah’ın rızasını kazanmak için fırsattır. Aşure günü tutulan oruç, bütün senenin günahlarının affedildiği rivayet edilmektedir.
Bir rivayete göre Peygamber Efendimiz (s.a.s) Mekke’den Medine’ye hicret ederken yolda rastladığı Yahudilerin oruç tuttuğunu fark eder ve neden oruç tuttukları sorar. Bunun üzerine Yahudiler Hz. Musa’nın Kızıl Denizi yararak Firavun’un elinden tüm Yahudilerle birlikte kurtulmasının şükrü için oruç tuttuklarını söylerler. Yahudilerin cevabı üzerine ise Peygamber Efendimiz (s.a.s) ‘Biz, Musa'nın sünnetini ihyaya sizden daha çok yakın ve hak sahibiyiz’ diyerek aşure günü, aşure gününün 1 gün öncesi ve sonrası için orucu sünnet kılmıştır.’
MUHARREM AYI MUCİZELERİ
Birçok kültürde oldukça önemli bir yere sahip olan muharrem ayında Allah (c.c) on peygamberine on farklı ikram ve mucizede bulunmuştur. Hristiyanlık ve Yahudilik için de ehemmiyetli olan aşure gününde gerçekleşen mucizeler:
1- Hz. Musa, kavmi ile birlikte denizi yararak içinden geçmiş ve Firavunun gazabından kurutulmuştur.
2- Hz. Nuh, ona bağlı kalan kavmi ile birlikte bindikleri gemi ile birlikte tufanı aşarak Cudi dağına demirlemiştir.
3- Hz. Yunus Balığın karnından Aşure günü kurtulmuştur.
4- Hz. Adem’in Allah’a olan pişmanlığı ve tövbesi aşure günü kabul edilmiş ve affedilmiştir.
5- Kardeşleri tarafından kuyuya atılan Hz. Yusuf Aşure günü kuyudan kurtulmuştur.
6- Hz. Yusuf’un babası Hz. Yakup, oğlunun acısıyla kapanan gözleri aşure günü açılmıştır.
7- Hz. İsa Aşure günü dünyaya gelmiş ve yine bir aşure günü göğe yükselmiştir.
8- Hz. Davud’un tövbesi Aşure günü kabul edilmiştir.
9- Hz. İbrahim oğlu Hz. İsa aşure günü dünyaya gelmiştir.
10- Hz. Eyyüb’ün hastalığı aşure günü şifa bulmuştur.
Allah’ın merhametinin peygamberlerin ve kullarının üzerinde olduğu bugünde alimler ve din bilginlerinin tavsiyesi üzerine oruç tutulması, kaza ve nafile namaz kılınması ve en önemlisi de tövbe istiğfar çekerek Allah’ın rızasını kazanma gayreti içinde olmak çok kıymetlidir.
MUHARREM AYI NE ZAMAN?
2020 yılında Muharrem ayı 20 Ağustos Perşembe günü başlayacaktır. Muharrem ayının 10. günü olan aşure günü ise 29 Ağustos'ta olacaktır.