2020 Aşure günü ne zaman? Muharrem ayı hangi gün idrak edilecek? İbadetleri...
Peygamberler tarihinde birçok mucizenin gerçekleştiği aşure günü, İslam inancına göre de büyük kutsiyet taşımaktadır. Hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem ayının 10 günü anılan aşure günü, Müslümanlara göre farklı ibadetlerle geçirilmesi tavsiye edilmektedir. Peki 2020 yılı Aşure günü ne zaman? Muharrem ayı ibadetleri
Hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem ayı, Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in hadislerine göre bu ayın oruçla ve ibadetle geçirilmesine özen gösterilmesi aktarılmaktadır. Muharrem ayının 10. Günü olan Aşure günü dinler tarihi açısından da oldukça önemlidir. Hz. Musa’nın firavunun gazabından kaçtığı, Hz. Yunus’un balığın karnından kurutulduğu ve Hz. İsa’nın göğe yükseldiği gibi mühim hadiselerin gerçekleştiği ay olduğundan dolayı ibadetle geçirilmesi tavsiye edilir.
Günümüzde Yahudi ve Hristiyanların dahi büyük bir kutsiyetle andıkları aşure günü, kendi dinlerinin gerektiği şekliyle anılmaktadır. Müslümanlar ise aşure gününü, Kuran-ı Kerim’de yer alan 4 aydan biri olmasından dolayı ibadetlerle geçirilmektedir. Muharrem ayı boyunca oruç tutmak, başta Peygamber Efendimiz (s.a.s) olmak üzere birçok alim tarafından tavsiye edilir. Muharrem ayı boyunca oruç tutamayanlar ise aşure günü, aşure gününden 1 gün önce ve 1 gün sonra toplam 3 gün oruç tutarak geçirmeye dikkat edilmektedir.
Muharrem ayında tutulan orucun önemi ile ilgi Peygamber Efendimiz (s.a.s) ‘Ramazan’dan sonra en faziletli oruç, Muharrem ayında tutulan oruçtur.’ Hadis-i Şerifi nakledilmektedir.
MUHARREM AYI İBADETLERİ
Semavi dinler için de kutsal olan Muharrem ayı, Müslümanlardan farlı olarak kendi dini törenlerine göre ibadetlerini gerçekleştirirler. Konuyla ilgili bir rivayete göre Peygamber Efendimiz (s.a.s) Mekke’den Medine’ye hicret ederken yolda rastladığı Yahudilerin oruç tuttuğunu fark eder ve neden oruç tuttukları sorar. Bunun üzerine Yahudiler Hz. Musa’nın Kızıl Denizi yararak Firavun’un elinden tüm Yahudilerle birlikte kurtulmasının şükrü için oruç tuttuklarını söylerler. Yahudilerin cevabı üzerine ise Peygamber Efendimiz (s.a.s) ‘Biz, Musa'nın sünnetini ihyaya sizden daha çok yakın ve hak sahibiyiz’ diyerek aşure günü, aşure gününün 1 gün öncesi ve sonrası için orucu sünnet kılmıştır.’ Müslümanlar ise Hz. Muhammed (s.a.s)’in hadisleri ışığında başta oruç olmak üzere namaz ve Kuran-ı Kerim okuyarak geçirmektedirler.
‘Ramazan’dan sonra en faziletli oruç, Allah’ın ayı olan Muharrem’de tutulan oruçtur. Farz namazlardan sonra en faziletli namaz da gece namazıdır.’ Bundan dolayı Muharrem ayı içinde ve özellikle aşure günü kaza namazı olanın kaza namazı, olmayanın da nafile namaz kılması çok sevap olduğundan tavsiye etmektedir.
AŞURE GÜNÜ GERÇEKLEŞEN MUCİZELER
1- Hz. Musa, kavmi ile birlikte denizi yararak içinden geçmiş ve Firavunun gazabından kurutulmuştur.
2- Hz. Nuh, ona bağlı kalan kavmi ile birlikte bindikleri gemi, tufanı aşarak Cudi dağına demirlemiştir.
3- Hz. Yunus Balığın karnından Aşure günü kurtulmuştur.
4- Hz. Adem’in Allah’a olan pişmanlığı ve tövbesi aşure günü kabul edilmiş ve affedilmiştir.
5- Kardeşleri tarafından kuyuya atılan Hz. Yusuf Aşure günü kuyudan kurtulmuştur.
6- Hz. Yusuf’un babası Hz. Yakup, oğlunun acısıyla kapanan gözleri aşure günü açılmıştır.
7- Hz. İsa Aşure günü dünyaya gelmiş ve yine bir aşure günü göğe yükselmiştir.
8- Hz. Davud’un tövbesi Aşure günü kabul edilmiştir.
9- Hz. İbrahim oğlu Hz. İsmail aşure günü dünyaya gelmiştir.
10- Hz. Eyyüb’ün hastalığı aşure günü şifa bulmuştur.
2020 AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN?
Muharrem ayı 20 Ağustos Perşembe günü başlayacaktır. Aşure günü ise Muharrem ayının 10. Günü 29 Ağustos’a denk gelecektir.
-
cem 4 yıl önce Şikayet Etne zamandan beri hz. isa hz. ibrahimin oglun oluyor? bir yanlislik olmus galiba,Beğen
-
aysel 4 yıl önce Şikayet Et9- madde ''-Hz İbrahimin oğlu Hz. İsa '' olarak yanlış yazılmış.Beğen
-
ABDÜLKADİR ÖZKARA 4 yıl önce Şikayet EtHz.İmam Hüseyin ve Kerbela faciasından neden bahsetmiyorsunuz? Bu vaka MUharrem ayında yaşanmadı mı?Beğen Toplam 3 beğeni