Mürekkep lekesi nasıl çıkar? Koltuk ve halıdan mürekkep lekesini çıkarma yöntemleri...
Mürekkep, bulaştığı yerden oldukça zor çıkarılan inatçı lekelerdendir. Yanlış yöntemlerle temizlenmeye çalışıldığında ise kıyafetlerin tahrip olmasına ve mürekkep lekesinin yayılarak izler bırakmasına neden olmaktadır. Bundan dolayı mürekkep lekesini çıkarırken bazı önemli noktalara dikkat ederek temizlemeye çalışılmalıdır. Peki kıyafetlerden mürekkep lekesi nasıl geçer? İşte mürekkep lekesi temizleme yöntemleri
Hayatımızın bir parçası olan lekeler, doğru yöntemlerle çıkarılmaya çalışıldığında eşyalar üzerinden geçme ihtimali yüksektir. Mürekkep lekesi de en az çamaşır suyu ve pas lekeleri kadar zor çıktığından dolayı bulaştığı kumaşın renginin bozulmasına neden olmaktadır. Akan kalemlerden eşyaların üzerine bulaşan mürekkebin çıkması oldukça zor olsa da bazı pratik yöntemlere başvurulması durumunda çıkarılması muhtemeldir.
MÜREKKEP LEKESİ NASIL ÇIKAR
Lekelerin çıkması için ilk başvurulan yöntemlerden biri de lekeli bölgenin anında suyun altına tutulmasıdır. Bu yanlış bir girişimidir ve lekenin geçmesinden ziyade çıkarılmasını zorlaştırmaktadır. Mürekkebin bulaştığı yer temiz bir bez ya da havlu kağıt yardımıyla kurutulur. Lekeyi sıcak suyun altında çitilemek lekenin daha çok yayılmasına ve kumaşa nüfuz olmasına neden olduğundan bu yöntemden kaçınarak mürekkebin üzeri çok bastırmadan temiz bir bezle kurutulur. Mürekkep lekesinin çıkarma yöntemleri:
1- Mürekkep lekesi temiz bir bekle kurutulduktan sonra bir bezin üzerine sirke dökerek mürekkebin üzerine bastırılır. Sirkenin keskin özelliği lekenin çözülmesine yardımcı olarak daha çabuk geçmesini sağlayacaktır.
2- Mürekkebin döküldüğü yer limon suyu ile hafif hafif çitilemek de önerilen yöntemlerden biridir.
3- Ilık süt ve limon suyu ile silip durulanır. Bu yöntemi birkaç kez denemin ardından son olarak çamaşır makinasında yıkanır.
4- Halı ve koltuk üzerine dökülen mürekkep lekesi ise süt ve mısır nişastasının karıştırıp macun haline gelmesinin ardından halı sürülür ve kuruyana kadar bekletilir. Leke ve sürülen macun karışımı kuruduktan sonra elektrik süpürgesiyle kalıntılar süpürülür. Son adım olarak da sabunlu ılık su ile silinerek leke çıkartılmış olur.