Dondurucuda et nasıl saklanır? Kurban eti buzlukta ne kadar süre dayanır?

Etlerin bozulmadan daha sağlıklı muhafaza edilmesi için dondurucuda doğru yöntemlerle saklanması gereklidir. Etlerin doğru yöntemlerle saklanmaması durumunda dondurucuda olmaları işe yaramayarak çabucak bozulmasına neden olmaktadır. O yüzden etler temizlenip paketlenirken dikkat edilmesi gereken püf noktalar bulunmaktadır. Peki dondurucuda et ne kadar süre saklanır? İşte derin dondurucuda et saklamanın püf noktaları

Dondurucuda et nasıl saklanır? Kurban eti buzlukta ne kadar süre dayanır?
Dondurucuda et nasıl saklanır? Kurban eti buzlukta ne kadar süre dayanır?
GİRİŞ 20.07.2020 09:53 GÜNCELLEME 20.07.2020 09:53

Kurban ibadetinin gerçekleştirilmesiyle birlikte dağıtılması gereken etler ihtiyaç sahiplerine verildikten sonra geriye kalan etlerin hemen bozulmaması ve daha uzun süre kullanılması için dondurucularda muhafaza edilmesi gerekir. Etlerin daha kolay kullanılması ve uzun ömürlü olmaları için küçük porsiyonlara ayırıp uygun paketleme yöntemleriyle derin dondurucularda muhafaza edilebilir. Etlerin doğru şekilde paketlenmesi ve saklanması hem lezzetlerinin bozulmaması hem de daha sağlıklı olması bakımından önemlidir ve dikkat edilmesi gerekir. 

 

 

BUZLUKTA ET SAKLAMANIN PÜF NOKTALARI 

Etlerin daha sağlıklı ve bozulmadan buzlukta saklanması için etin kesilmesinin ardından güneş görmeden ya da aşırı sıcak ortamda bekletmeden paketlenerek direkt buzluğa konması gerekir. Etlerin özellikle buzdolabı poşetinde saklanması gerektiğinin belirtilmesinin nedeni ise cam, plastik ve çelik gibi saklama kaplarının eti sulandırarak bozulmasına neden olmasıdır. Ancak poşet dışında streç ve buzluk için özel üretilen kaplarda da muhafaza edilmesi kısmen uygun görülebilmektedir. 

 

 

Kurban etlerinin buzluğa konmadan önce biraz dinlendirmek ve 4-5 saat kadar da buzdolabında bekletilmesi önerilir. Ardından derin dondurucuya konulması tavsiye edilir. Dışarıda bekletilen etlerin yağları ve fazlalıkları temizlendikten sonra küçük porsiyonlar halinde buzdolabı poşetine konarak paketlenir. Etlerin tek seferde kullanılacak kadar buzdolabı poşetine konulması ve ihtiyaç halinde tek tek çıkarılıp kullanılması kullanılmayacak etlerin bozulmamasını sağlamaktadır. 

Birkaç parça eti bir arada saklarken ise yapışmaması için aralarına kağıt havlu konulması önerilir. Böylece buzluktan çıkarırken etlerin birbirine yapışmasını önleyerek sadece ihtiyaç duyulan etin tüketilmesini kolaylaştırmış olmaktadır. 
Parçalara ayrılan etlerin ıslak kalmamasına da dikkat edilmesi gerekir. Etler eğer ıslaksa temiz bir kağıt havlu yardımıyla kurulayarak paketlemek bozulmadan daha uzun süre saklanması sağlanabilmektedir. 

Etlerin doğru şekilde saklanmasının ardından kullanmak için buzluktan çıkartıldığında ve çözüldüğünde bir daha dolaba konulmamalıdır. Çözülen etler tekrar kullanılmak zorundadır. Tekrar dolaba konması bozulmasına neden olmaktadır. 

DERİN DONDURUCUDA ET NE KADAR SAKLANIR?

Etlerin doğru şekilde paketlenip dondurucuya konmasının ardından belli bir tüketim süresi bulunmaktadır. Buzlukta saklanan etleri tüketirken buzluğa ilk konandan başlanması gereklidir. Etlerin sağlıklı bir şekilde bozulmadan tüketilmesi için belli süre bağlı kalarak buzlukta muhafaza edilmesi gerekir. Etlerin buzlukta saklanma süreleri:

- Parça etler 6-12 ay
- Kıyma 3-4 ay
- Sakatat 2-3 ay
- Tavuk ve hindi eti 3 ay
- Sucuk ve sosis 1-2 ay 

PİŞMİŞ ETLERİN SAKLANMASI

Yemek pişirirken zamanda kazanmak için etleri haşlayarak ya da kavurarak da buzlukta saklanabilir. Haşlanan ve kavrulan etlerin sularını süzüp düzgünce paketledikten sonra buzlukta takribi 2-3 ay kadar bozulmadan muhafaza edilebilir. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yılın ilk kar geliyor! MGM ve Valilik'ten uyarı! İstanbul ve birçok ilde...
A Milli Takım'ın Uluslar Ligi'nde play-off rakibi belli oluyor!