Aşure günü ne zaman? 2020 Diyanet aşure günü hangi gün başlıyor?

Dinler ve Peygamberler tarihi bakımından incelendiğinde birçok önemli olayın gerçekleştiği Muharrem ayı, Kuran-ı Kerim'de en kıymetli dört aydan biri olarak görülmektedir. Hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem ayının 10. günü aşure günü olarak idrak edilmektedir. Peki 2020 yılında Muharrem ayı ve Aşure günü hangi güne denk gelmektedir? İşte Muharrem ayının başlangıcı ve önemi...

Aşure günü ne zaman? 2020 Diyanet aşure günü hangi gün başlıyor?
Aşure günü ne zaman? 2020 Diyanet aşure günü hangi gün başlıyor?
GİRİŞ 17.08.2020 17:18 GÜNCELLEME 17.08.2020 17:22

Hicri takvime göre Muharrem ayında idrak edilen aşure günü Miladi takvime göre bu yıl Ağustos ayına denk gelmektedir. Muharrem ayının 10. günü anılan aşure günü, taşıdığı anlamlar dolayısıyla sadece İslamiyet’te değil diğer dinlerde de kutsal sayılmaktadır. Muharrem ayı Kuran-ı Kerim’de geçen ayet-i kerimelere göre en önemli dört aydan bir tanesi olduğu için bu ayın mümkün mertebe ibadetle geçirilmesi tavsiye edilmektedir. Allah’ın rızasını kazanmak, günahların affedilmesi ve duaların kabul edilmesi için Muharrem ayı içinde oruç tutmak, bilhassa aşure günü, aşure günü arifesi ve aşure günü sonrası tutulan orucun çok kıymetli olduğu aktarılmaktadır. 

AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN?

Muharrem ayı, Miladi takvime göre 20 Ağustos Perşembe günü başlayacaktır. Aşure günü ise Muharrem ayının 10. günü olan 29 Ağustos Cumartesi gününe denk gelmektedir. 

AŞURE GÜNÜ ÖNEMİ? 

Hicri takvimin ilk ayı olan muharrem ayı, Kuran-ı Kerim’de kıymet verilen dört aydan biridir ve bundan dolayı ibadetle geçirilmedi tavsiye edilir. Muharrem ayı içerisinde gerçekleşen önemli hadiselerden dolayı sadece İslam dininde değil diğer semavi dinlerde de oldukça kıymetli görülmektedir. Muharrem ayında gerçekleşen bazı önemli olaylar şöyledir:

- Hz. Musa, kavmiyle birlikte denizi yararak içinden geçmiş ve Firavunun gazabından kurutulmuştur.
- Hz. Nuh, ona bağlı kalan kavmiyle birlikte bindikleri gemiyle birlikte tufanı aşarak Cudi dağına demirlemiştir.
- Hz. İsa Aşure günü dünyaya gelmiş ve yine bir aşure günü göğe yükselmiştir.
- Hz. Adem’in Allah’a olan pişmanlığı ve tövbesi aşure günü kabul edilmiş ve affedilmiştir. 

MUHARREM AYINDA YAPILACAK İBADETLER

Peygamberler tarihine bakıldığı zaman diğer dinleri de içine alan olayların yaşandığı aşure günü ibadetlerle geçirilmesi önerilir. Tövbe kapılarının açıldığı, Allah’ın rahmetinin yer yüzünde olduğu aşure gününün özellikle oruç tutarak geçirilmesi önerilmektedir.  Peygamber Efendimiz (s.a.s) Muharrem ayının ilk 10 gününün oruç tutarak geçirilmesini önermektedir. İlk 10 günün orucunu tutamayanların aşure günü öncesi, aşure günü ve aşure günü sonrası olan 3 günlük orucu tutmaları, onu da tutamayanların sadece aşure günü oruç tutmaları tavsiye edilmektedir. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Başkan Erdoğan: PKK ve uzantıları için yolun sonu görünüyor
Milli İrade Platformu'ndan Filistin için ortak çağrı