Poğaçalar tarifi: Hem mayalı hem mayasız yumuşacık pratik poğaça tarifleri...
Kahvaltı ve günün diğer saatlerinde severek tüketilen poğaça, sayısız tarifiyle kişinin isteğine göre çeşit çeşit yapılabilmektedir. Evdeki malzemelerle kolayca yapılan poğaçaların bazen daha pratik olması için maya kullanılmadan da hazırlanabilmektedir. Peki yumuşacık mayalı ve mayasız poğaçalar nasıl hazırlanır? İşte poğaçaların yumuşak kalması için püf noktalar...
Sabah kahvaltılarında, akşam çaylarının en sevilen lezzeti olan poğaça, zor gibi görünen bir yiyecek olsa da oldukça basit ve pratik şekilde yapıldığı tarifleri bulunmaktadır. Sabah kahvaltılarında tüketildiğinde oldukça doyurucu olan poğaça, lezzetinin yanında uzunca süre de tok tutmaktadır. Temel malzemesi un, tuz ve su dışında içine isteğe bağlı olarak birçok malzeme eklenerek özgün bir tat haline getirilebilir.
Börek tarifleri: Patatesli, Ispanaklı, Sodalı ve Kıymalı çıtır börek tarifi ve püf noktaları
Birçok pastane ve fırında bir sürü çeşidinin satıldığı poğaçalar yüksek kaloriye sahiptir. Ayrıca çok fazla tüketildiğinde sağlığa zarar vermektedir. Bundan dolayı evdeki malzemelerle ev koşullarında daha doğal ve temiz hazırlanması tavsiye edilir. Böylece hem daha sağlıklı hem de daha temiz olan poğaçalar gönül rahatlığıyla tüketilebilmektedir.
POĞAÇA TARİFLERİ
Poğaçalar, çok farklı çeşitlerle kişinin damak zevkine ve istediğine bağlı olarak değişik malzemelerle renklendirilebilir. Örneğin zamanı az olan kişilerin daha çok pratik ve kolay olan mayasız poğaça tercih etmesi, peynirli sevenlerin pişirmeden önce hamurun arasına peynir, kaşar, haşhaş vs eklemesi gibi. Mayalı poğaçalar daha kabarık ve yumuşak olduklarından tercih edilse de bazı yöntem ve tekniklerle de mayasız poğaçalar oldukça yumuşak olabilirler.
POĞAÇALARIN YUMUŞAK KALMASI İÇİN PÜF NOKTALAR
Mayalı poğaça yaparken mayanın daha çabuk erimesi ve hamuru daha iyi kabartması için mayanın karıştırıldığı su ve süt ılık olmalı. Yoğurt ise bir süre oda sıcaklığında bekletilmelidir. Malzemelerin tarifte istenilen sırayla yavaş yavaş ve kontrollü eklemesine dikkat edilmelidir. Sıvıyağ, yumurta ve diğer malzemelerin de oda sıcaklığında bekletilmesi gerekmektedir.
Tüm malzemelerin hazırlanmasının ardından un en son ve yavaş yavaş eklenmelidir. Hamuru yoğurduktan sonra da mayalanması için üzeri dikkatlice kapatılarak mayalanma süresine sadık kalınarak bekletilmesi gerekmektedir. Pişirme süresi belirtilse de bazı fırınlar daha az ya da hızlı pişirebildiğinden sık sık kontrol ederek pişirilmelidir.
MAYASIZ POĞAÇA TARİFLERİ
1- Galeta Unlu Mayasız Poğaça Tarifi
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı yoğurt
1 yumurta sarısı
1 çay kaşığı tuz
2 paket kabartma tozu
Un
İsteğe bağlı olarak peyniri (İçi için)
Galeta unu ve yumurta akı (üzeri için)
Un ve kabartma tozu hariç tüm malzemeler derin ve büyükçe bir kapta karıştırılır. Ardından yavaş yavaş un eklenir ve istenilen kıvama gelince iyice yoğrulur. Son olarak kabartma tozu da eklendikten sonra bir yoğrulmaya devam edilir. Küçük küçük koparılarak yuvarlanır ve içine peynir eklenerek kapatılır. Tüm hamur bu şekilde hazırlandıktan sonra galeta unu ve yumurta akı karıştırılarak poğaçaların üzerine sürülür ve 200 derece fırında 30-40 dakika pişirilir.
2- Mayasız Peynirli Poğaça Tarifi
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 yumurta
1 su bardağı süt
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı toz şeker
2 paket kabartma tozu
Un
Peynir ve maydanoz (içi için)
1 yumurta sarısı ve çörek otu (üstü için)
Un hariç hamur için istenilen tüm malzemeler derin ve büyük bir kapta karıştırılır. Ardından aldığı kadar un azar azar tüm malzemelerin karıştırıldığı kabın içine eklenir. Hamur istenilen kıvama geldiğinde üzerini kapatarak yarım saat kadar bekletilir. Dinlenilen hamur küçük bezelere bölünerek yuvarlanır ve önceden hazırlanan maydanoz ve peynir karışımı eklenerek hamur kapatılır. Bu şekilde tüm hamur hazırlanır ve tepsiye sıralanır. Yumurta ve çörek otu karışımı hazırlanan poğaçaların üzerine sürülür ve 200 derecelik fırında 30 dakika kadar pişirilir.
MAYALI POĞAÇA TARİFLERİ
1- Yumuşak Mayalı Poğaça Tarifi
1 su bardağı ılık su
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı sıvıyağ
2 yemek kaşığı toz şeker
1 paket yaş maya
2 tatlı kaşığı tuz
1 yumurta
Un
İç harcı için peynir ya da isteğe bağlı olarak herhangi bir iç harç da hazırlanabilir
Yumurta sarısı ve çörek otu (üzeri için)
Derin ve büyük bir kaba ılık su, ılık süt, şeker ve maya eklenir yavaş yavaş el ile karıştırılarak maya eritilir. Ardından sıvıyağ, yumurta ve tuz eklenip yavaş yavaş çırpılır. Hazırlanan karşıma azar azar istenilen kıvama gelinceye kadar un eklenir ve yoğrulur. İyice yoğrulan hamur 1 saat bekletilir. Dinlenen hamur ceviz büyüklüğünde yuvarlanır ve önceden hazırlanan iç harç eklenerek tepsiye sıralanır. Hazırlanan hamurların üzerine yumurta ve çörek otu sürüldükten sonra 200 derece fırında 30-40 dakika kadar pişirilir.
2- Kolay ve Pratik Mayalı Açma Tarifi
1 paket yaş maya
1 yemek kaşığı tuz
2 yemek kaşığı şeker
3 su bardağı ılık süt
1 su bardağı sıvıyağ
2 adet yumurta
Un
Tereyağı
Sumam, çörek otu ve yumurta
İlk olarak yoğurt, ılık süt, şeker ve yaş maya büyük bir kapta karıştırılır. El ile yumuşatılan maya malzemelerle iyice karıştırıldıktan sonra yumurta, sıvıyağ ve tuz ilave edilerek karıştırılır. Hazırlanan karışımın üzerine azar azar un eklenerek yoğurulur. İstenilen kıvama gelen hamur 1 saat kadar dinlendirilir.
Dinlenen hamur küçük küçük bölünür ve üzeri kapatılarak 10 dakika daha dinlenmeye alınır. Bekletilen hamurlar tereyağı sürülerek rulo şeklinde açılır ve ardından 2 rulo birbirine dolayarak simit şekli verilerek üzerine yumurta, çörek otu ve susam eklenerek fırın tepsisine sıralandıktan sonra 15-20 dakika daha mayalanır. Ardından 200 derecelik fırına pişirilmek üzere atılır takribi 15 dakika da pişirildikten sonra servis edilebilir.