Biber turşusu nasıl hazırlanır? Kıtır kıtır ev yapımı biber turşusu tarifi...

Geleneksel mutfak lezzetlerimiz arasında yer alan biber turşusu, özellikle kış aylarında bol bol tüketilmektedir. Hazırlanışı oldukça pratik olan biber turşusu fermente gıdalar arasında yer aldığından dolayı hastalıklara karşı vücut direncini arttırmaktadır. Peki ev yapımı biber turşusu nasıl hazırlanır? İşte kıtır kıtır biber turşusu tarif...

Biber turşusu nasıl hazırlanır? Kıtır kıtır ev yapımı biber turşusu tarifi...
Biber turşusu nasıl hazırlanır? Kıtır kıtır ev yapımı biber turşusu tarifi...
GİRİŞ 19.11.2020 08:58 GÜNCELLEME 19.11.2020 08:58

Kış mevsiminde çok fazla tüketilen biber turşusu, diğer turşulara göre daha kolay ve pratik hazırlanmaktadır. Biber turşusu lezzetli olmasının yanında zengin besin değerlerine sahip olması ve probiyotik kaynağı olması nedeniyle bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı vücut direncini arttırmaktadır. Oldukça basit malzeme ve yöntemlerle hazırlanan biber turşusunun daha lezzetli olması için bazı püf noktalar bulunmaktadır. Özellikle biberin erimemesi ve tam kıvamında olması için turşunun bekletildiği süreden bekletildiği kavanozun malzemesine kadar özenilmesi tavsiye edilmektedir.

BİBER TURŞUSU NASIL YAPILIR?

Malzemeler:

- 1 kg biber

- 3-5 diş sarımsak

- 1 çorba kaşığı nohut

- 1 tatlı kaşığı limon tuzu

- 2 su bardağı üzüm sirkesi

- 1 çay kalın bardağı tuz

- 1 tutam maydanoz

- Su

BİBER TURŞUSU NASIL HAZIRLANIR?

İlk olarak biberler sirke ve bol su ile yıkanıp temizlenir. Ardından turşu suyunun tam olarak içine işlemesi için her bir bibere bıçakla küçük bir çizik atılır. Turşunun hazırlanacağı bidon, kavanoz ya da şişenin içine nohutlar koyduktan sonra biberler bastırılarak eklenir. Burada dikkat edilmesi gereken bir miktar biber koyduktan sonra bir miktar sarımsak konulması ve bu şekilde kavanoz dolana kadar devam edilmesidir. Nohut, biber ve sarımsaklar kavanoza konduktan sonra son olarak maydanozlar eklenir. 

Biberler kavanoza eklendikten sonra turşu suyunu hazırlamak üzere derin bir kaba 1 çay bardağı tuz, 1 tatlı kaşığı limon tuzu, 2 su bardağı üzüm sirkesi eklenerek iyice karıştırılır. Hazırlanan sirkeli su kavanoza boşaltılır. Son olarak ise turşunun hazırlandığı kavanozun tepesine kadar su ile doldurulup kapağı sıkıca kapatılır. Hazırlanan turşu kavanozu 20-25 gün kadar güneş ışığı ve aşırı sıcağa maruz kalmayacak şekilde muhafaza edilir ve 25 günün ardından servis edilebilir. 

TURŞUNUN ERİMEMESİ İÇİN NE YAPILMALIDIR?

Turşu hazırlanırken kullanılan malzemelerin çürük ve ezik olmamasına dikkat edilmesi gerekir. Sebzelerin ezik ve çürük olması turşunun çabucak bozulmasına ve lezzetsiz olmasına neden olmaktadır. Kullanılan malzeme kadar turşunun yapıldığı kap da çok önemlidir. Plastik şişe ve bidondan ziyade cam kavanozlarda yapılması tavsiye edilir. Turşunun lezzetini oluşturan tuz, sirke ve limon gibi keskin malzemelerin de ölçülü ve dikkatli kullanılması gerekmektedir. Limon, sirke ve tuzun keskin malzemeler olması sebzelerin zarar görmesine neden olduğundan ölçüden kaçmadan kullanılması gerekmektedir. Son olarak turşu suyunda yer alan malzemelerin dibe çökmemesi için kavanozun arada bir hafifçe sallanması tavsiye edilir. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yıllardır kapının eşiğinde kullandı! Değerinin 1 milyon dolar olduğunu öğrendi
IMF açıkladı! İşte hanehalkı borcu en fazla olan ülkeler! Türk halkının borcu ne kadar?