Sübhaneke duası ve meali | Sübhaneke duası ne zaman okunur?

Sübhaneke duası, insanın nefsine galip gelmesi, şeytanının üzerine serptiği ölü toprağından kurtulmak için başvurduğu ve bundan dolayı da namaza başlarken okuduğu duadır. Kuran-ı Kerim'de yer almamasına rağmen faziletleri oldukça kıymetli olan dua, kişinin nefsine galip gelmesi için de zikir olarak çekebileceği aktarılmaktadır. Peki Sübhaneke duası faziletleri nelerdir? İşte Sübhaneke duası Arapça ve Türkçe okunuşu..

Sübhaneke duası ve meali | Sübhaneke duası ne zaman okunur?
Sübhaneke duası ve meali | Sübhaneke duası ne zaman okunur?
GİRİŞ 30.10.2020 11:01 GÜNCELLEME 30.10.2020 11:04

Namaza başlarken okunan Sübhaneke Duası, Kuran-ı Kerim'de yer almadığı halde çok kıymetli ve faziletli olduğuna inanılmaktadır. Rivayete göre Allah (c.c) meleklerden arşı kaldırmalarını istemiş, meleklerin arşı kaldırırken zorlandıklarını görünce Sübhaneke duasını okumasını söylemesi üzerine meleklerin duadan aldığı güç ve faziletle yüklerinin hafiflediği aktarılır. Meleklere güç veren dua, insanoğlu üzerindeki miskinliği ve rehaveti kaldırır, ibadetlerini yaparken nefsiyle olan mücadelesi kolaylaşır ve bundan dolayı da namaza başlarken Sübhaneke duası okunması uygun görülür. Namazların ilk rekatında farz Fatiha Suresinden önce besmele çekilmeden tekbir getirilerek okunmaya başlanır. 

SÜBHANEKE DUASI ARAPÇA OKUNUŞU

Subhânekellâhumme ve bi hamdik ve tebârakesmuk ve teâlâ cedduk (ve celle senâuk) ve lâ ilâhe ğayruk

SÜBHANEKE DUASI TÜRKÇE MEALİ

Allah’ım ! Sen eksik sıfatlardan pak ve uzaksın. Seni daima böyle tenzih eder ve överim. Senin adın mübarektir. Varlığın her şeyden üstündür. Senden başka ilah yoktur.

CENAZELERDE SÜBHANEKE DUASI NASIL OKUNUR?

Namaza başlarken okunan Sübhaneke duası, aktarılan sahih hadislere göre 've celle senaüke' ifadesinin olmadığı aktarıldığından namazlarda bu kısım okunmaz. Ancak cenaze namazında ölüye dua edildiği için Sübhaneke duasına 've celle senaüke' yani 'Allah'ım senin şanın yücedir' ifadesi eklenir. Namazlar farz ibadetler olduğundan sahih olmayan bir ifadenin farz namazlar kullanılması kimi kaynaklara göre uygun görülmez. Ancak cenaze namazlarında kullanılmasında bir sakınca olmadığı gerekçesiyle kullanılmaktadır.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ön rapor tamamlandı! Grand Kartal Otel için karar verildi
DEM Parti heyeti İmralı'ya gitti: 4 saatlik görüşme!