Şiddetli depremde yaşam üçgeni nasıl oluşturulur?
Şiddetli depremlerden dahi korunma yöntemi olan yaşam üçgeni, enkaz altındaki kişilerin uzun süre korunaklı şekilde kalmalarını sağlamaktadır. Uzmanlar İzmir'de yaşanan son depremde birçok kişinin yaşam üçgenleri sayesinde hayatta kaldığının altı çizilerek deprem esnasında panik olup kaçmak yerine yaşam üçgeni oluşturmaları gerektiği belirtilmektedir. Peki hayat üçgeni nasıl oluşturulur?
Deprem esnasında hayatta kalabilecek kadar büyüklükteki boşluklara yaşam üçgeni denmektedir. Özellikle İzmir’de 30 Ekim günü gerçekleşen depremde kurtulan birçok kişinin hayat üçgeni sayesinde hayatta kaldığı aktarılmaktadır. Hayat üçgeni, doğru pozisyon ve zamanla güvenli görülen eşyaların arasına sığınma ile gerçekleşmektedir. Deprem esnasında iç organların, başın ve omurgaların korunması için cenin pozisyonuna girip yatak, koltuk gibi tüksek ve sağlam eşyaların yanına sığınarak hayatta kalmaya çalışılmaktadır.
Deprem çantası nasıl hazırlanır? Deprem çantası malzemeleri...
YAŞAM ÜÇGENİ NASIL OLUŞTURULUR?
Deprem esnasında panik yapmadan soğuk kanlı bir şekilde kendini korunaklı bir yere alması gerekmektedir. Deprem sırasında merdivenleri kullanarak apartmanlardan dışarıya çıkmak yapılan riskli hatalardandır. Merdivenler binalarda yıkılma riski en yüksek yerler olduğu için deprem esnasında merdivenlerden kesinlikle uzak durulması gerekir. Deprem hissedildiği an iç organların ve başın, boynun ve omurgaların korunması için cenin pozisyonuna girerek büyük hacimli eşyaların yanına sığınarak hayat üçgeni oluşturulmaktadır. Şiddetli depremlerde hayatta kalmak için AFAD (Afet ve Acil Durum Yönetimi) önerdiği ÇÖK, KAPAN, TUTUN yöntemi ile sarsıntı dinene kadar beklenmelidir. Herhangi bir yıkıntı ve çöküntüye karşı hayati organların korunarak zarar görmemesi sağlanabilir.
ÇÖK: Güvenli bir yere diz üstü çök
KAPAN: Başını, enseni ve iç organlarını koruyacak şekilde dizlerini ve karnını birleştirecek şekilde kapan.
TUTUN: Düşmemek ve savrulmamak için sağlam olduğunu düşündüğün bir yere tutun.
DEPREM ESNASINDA YAPILMASI GEREKENLER
Masaların altlarına saklanmak yerine ÇÖK-KAPAN-TUTUN yöntemi ile sağlam ve büyük hacimli bir eşyanın yanına sığınarak sarsıntının geçmesini beklemek. Hayat üçgeni yani yaşamda kalmak için yeterli boşluğun oluşması için cenin pozisyonda büyük ve sağlam eşyaların yanına sığınılması gerekmektedir. Bu şekilde sarsıntı geçene kadar beklenmelidir.
DEPREM SONRASINDA NELER YAPILMALIDIR?
Deprem durduktan sonra binanın aldığı hasar tam olarak tespit edilemediğinden yıkılma tehlikesine karşı binanın en kısa sürede tahliye edilmesi gerekmektedir. Deprem sonrası her birey kendini ve çevresindekileri kanama, ezilme, kırık vs gibi yaralanmalara karşı muayene etmelidir. Hat yoğunluğunun yaşanmasından dolayı daha sağlıklı iletişime geçebilmek için SMS kullanılması önerilmektedir.
Enkaz altında kalan bireylerin nefes ritmini kontrol ederek sakin kalmaya çalışması, rastgele bağırıp nefesini tüketmemesi, dışarıdan gelen seslere göre yardım istemesi, umudunu kaybetmeyerek acil yardım ekiplerini mümkün mertebe sakince beklemesi tavsiye edilmektedir. Enkaz altından çıkarılan kişilere anında yemek verilmemesi, doktor kontrolünden sonra doktorun onayı ile yemek verilmesi gerekmektedir.