Fatih Sultan Mehmet Kimdir? Fatih Sultan Mehmet'in hayatı...

Genç yaşında İstanbul'u fethederek Doğu Roma İmparatorluğuna son veren Fatih Sultan Mehmet, Ortaçağ'ı sonlandırıp Yeniçağ'ı başlatmıştır. Avrupa tarihinin seyrini değiştiren genç sultan, sadece siyasi başarılarla tarihe geçmemiş izlediği yönetim politikasıyla da farklı din ve milletten birçok insanın barış içinde bir arada yaşamasını sağlamıştır. Peki Fatih Sultan Mehmet'in mezarı nerededir?

Fatih Sultan Mehmet Kimdir? Fatih Sultan Mehmet'in hayatı...
Fatih Sultan Mehmet Kimdir? Fatih Sultan Mehmet'in hayatı...
GİRİŞ 14.07.2022 14:56 GÜNCELLEME 14.07.2022 14:58
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Fatih Sultan Mehmet, Avrupa’nın dini ve siyasi kimliğinin neredeyse tamamını değiştiren, attığı her adım korku ile takip edilen 7. Osmanlı Padişahıdır. 1432 yılında dünyaya gelen Fatih Sultan Mehmet, Orta Çağı sonlandıran Yeni Çağı başlatmıştır. Yaşamı boyunca karşısına çıkan her engeli ortadan kaldırarak adım adım başarıya ilerlemiştir. Sadece başarılı bir sultan olmakla kalmayan II. Mehmet, aynı zamanda çağın yeniliklerini takip eden ve farklı birçok kültüre hakimiyetiyle de entelektüel bir padişahtır. Farklı dinlere, dillere, milletlere ve kültürlere olan merakı, yönetim şekline yansıyarak feth ettiği bölgelerdeki gayrimüslim haklı aynı hoşgörü ve adaletle yönetmiştir. 

Fatih Sultan Mehmet Kimdir?

Hiç şüphesiz dünyanın en başarılı hükümdarlarından olan II. Mehmet, 30 Mart 1432 yılında Edirne’de dünyaya gelir. Babası, Osmanlı ekonomisini ve gücünü en üst düzeye çıkaran II. Murat’tır.  Bazı tarihçilere göre II. Mehmet, babası tarafından çok sevilmediği aktarılır. Bunun nedeni ise Mehmet’in dik kafalı ve kimseyi dinlemez tavırlarından kaynaklıydı. II. Murat daha çok Amasya’da valilik yapan oğlu şehzade Alaeddin’in kendisinden sonra tahta geçeceği düşüncesindeydi. Ancak öyle olmadı Alaeddin’in zamansız vefat etmesi II. Murat’a büyük bir yıkım sebebi olacaktı. Devlet için uzun yıllar savaş ve mücadele eden Sultan Murat, oğlunun da vefat etmesi üzerine artık sultanlık yapmak istemediğini söyleyerek tahtan kendi rızasıyla feragat etti.

Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi kimdir? Osman Bey'in Bizans'a karşı kazandığı zaferler

Fatih Sultan Mehmet'in İlk Saltanatı

1444 yılında Şehzade Mehmet henüz 12 yaşında iken tahta geçti. Avrupa, korkulu rüyası olan Osmanlı’nın başına bir çocuğu geçtiği haberini büyük bir sevinçle kutladı ve hemen yeni bir haçlı ordusuyla hareket ederek Osmanlı’ya savaş ilan etti. 
II. Murat’ın sadrazamı olan Halil Paşa, derhal Murat’a haber göndererek durumun vahametini bildirdi. Bunun üzerine Sultan Murat Ordunun başına geçerek Varna’da Haçlı birliklerini bozguna uğrattı. Tekrar tahta geçmemekte ısrarcı olan Murat, tekrar inzivaya çekilerek tahtı oğlu Mehmet’e bıraktı. 

Osmanlı Şehzadeleri, belli bir yaşa geldiklerinde ülkenin belli başlı vilayetlerinde şehzadelik yaparak devlet yönetimiyle ilgili bilgi ve deneyim sahibi olurlardı. Şehzade Mehmet de ilk etapta Manisa’da valilik yaparak devlet yönetimini deneyimlemeye başladı. Ancak onun diğer şehzadelerden farkı valilik yapacağı yaşta devletin başına geçerek ülke yönetimiyle ilgili bilgi ve deneyimleri direkt olarak öğrenmeleri oldu. 

II. Murat’ın sadrazamı olan Halil Paşa, Mehmet’in tahta kalmasını istemiyor, yönetime tekrar Murat’ın gelmesi için uğraşıyordu. Öyle de oldu. Halil Paşa’nın yaptığı oyunlar ve planlar doğrultusunda II. Murat 1446 yılında tekrar tahta geçti. II. Mehmet’in 2 yıl süren sultanlık tecrübesi gelecekteki siyasi hayatını temelinde etkileyen deneyim olur.

Cem Sultan kimdir? Şehzade Cem'in hayatı ve II. Beyazıt'la mücadelesi

Fatih Sultan Mehmet'in İkinci Kez Tahta Geçişi

Sultan II. Murat’ın Şubat 1451 yılında vefat etmesi üzerine Sadrazam Halil Paşa, Şehzade Mehmet’e hemen payitahta gelip devletin başına geçmesi için haber gönderdi. 1451 yılında ikinci kez tahta geçen Mehmet, ilkinde farklı olarak artık daha büyümüş, tecrübeler edinmiş ve kime güvenip güvenmediğini bilerek tahta oturur.  Sultan II. Mehmet tahta geçtiğinde ne yapmak istediğini iyi bilen ancak gayet temkinli davranarak hedeflerine yavaş yavaş yaklaşıyordu.  Öyle ki Mehmet’in tekrar tahta geçtiğini duyan Avrupa, Bizans ve Anadolu Beylikleri, 19 yaşındaki genç sultanın gücüne itibar etmeyerek istediklerini yaptırabileceğini düşünüyorlardı. İlk başta öyle de oldu. Osmanlı Devleti, Bizans’a sığınan Şehzade Orhan için Bizans’a vergi veriyordu. Bizans bu verginin iki katına çıkmasını talep etti ve genç sultan bu talebi geri çevirmedi ve kabul etti. 

Sultan’ın bu tavrıyla tavizler koparacağını düşünen Anadolu Beylikleri de ayaklandı. Anadolu birliğini sağlamaya çalışırken aynı zamanda komşu devletlerin de çıkar peşinde koşmaktaydı. Tüm bu sıkıntılı süreci kıvrak zekası ve yerinde siyasi hamlelerle lehine çeviren II. Mehmet, önüne çıkan engelleri bir bir kaldırdıktan sonra İstanbul’un feth etme düşüncesini devlet erkanına duyurdu.  

Truva atı nerede? Truva atının tarihi ve bilinmeyen hikayesi

İstanbul'un Fethi Hikayesi

Başta Halil Paşa olmak üzere Mehmet’in böyle bir savaşı başaramayacağı düşüncesiyle bu fikirden vaz geçirmeye çalıştır. Fetih düşüncesinden vazgeçmeyen sultan hazırlıkları hiç geciktirmeden başlattı. Atası Yıldırım Beyazıd’ın inşa ettirdiği Anadolu Hisarı’nın tam karşısına Rumeli Hisarını inşa ederek şehre giriş çıkışları kontrolü altında tuttu. 

Gerekli hazırlıkların yapılmasının ardından 6 Nisan 1453 günü İstanbul kuşatıldı. Tam 54 gün süren İstanbul kuşatmasında zorlu kuşatma günlerinde vazgeçmeyen Mehmet, kararlılıkla kuşatmayı sürdürdü. Yüzyıllardır hiçbir devletin yıkamadığı güçteki şehri çevreleyen surların en zayıf noktasına ulaşmak için gemileri karadan yürüten Mehmet, o güne kadar yapılmış en iyi toplarla surları dövmeye başladı.  54 günün ardından 29 Mayıs sabahı İstanbul’u fetheden Sultan II. Mehmet İstanbul’un Fatih’i olarak adını dünya tarihine yazdırır.  İstanbul’un Fethedilmesinin ardından yerinde durmayan Fatih Sultan Mehmet, Anadolu birliğini sağlamak için harekete geçti. 

Fatih Sultan Mehmet'in Seferleri

Batı’da Sırbistan, Mora, Eflak, Boğdan, Bosna, Hersek, Arnavutluk, Otranto seferlerini; Doğu’da Amasra, Sinop, Trabzon, Konya, Erzincan’a başarılı seferler düzenleyerek Osmanlı’nın yeni topraklara yayılmasını sağladı. Fatih, tarihteki en güçlü Türk Hükümdarlarından biri olarak Kızıl Elma politikasıyla kendine yeni hedefler belirleyerek ülkenin bekası için uğraştı. 28 yıllık saltanat yılında 38 sefere katılan Fatih, hiç yerinde durmadı.  1481 yılında vefat ettiği sırada dahi sefer üzerindedir. Çıktığı seferleri kimseye söylemeden giden Fatihin son seferinde nereye gidildiğini hiç kimse bilmese bile onun vizyonu ve hedefini bilenler bu seferin Roma’ya olabileceği düşüncesindedir. Feth edilmez denilen İstanbul’u fethederek Fatih unvanını alan sultan, İslam Peygamberinin de övgüsüne erişti.

Vefat etmesinin ardından tüm Avrupa’nın rahat nefes aldığı Fatih Sultan Mehmet, çağının çok ötesinde vizyonu ve bakış açısıyla ana dili hariç Yunanca, Arapça, Latince, Farsça, İbranice dillerini bilmenin dışında geometri ve matematik ilimlerini hakimdi. Fatih Sultan Mehmet'in Homeros’un İlyada Destanını okuyarak dersler çıkardığı ve sefere yolunda Truva’ya uğrayarak İstanbul’un fethinde Truvalıların da intikamını aldığı bazı kaynaklarda saptanmakta. 

Fatih Sultan Mehmet'in Türbesi

Fatih Sultan Mehmet, yeni bir fetih seferine çıktığı anda hastalanıp vefat etmesi üzerine Fatih Camii'nin haziresine defnedilmiştir. 

YORUMLAR 2
  • Âsaf 4 yıl önce Şikayet Et
    Nerede o ruh, nerede o maneviyat? Şimdi parayla kalk, parayla yat.
    Cevapla
  • nur 4 yıl önce Şikayet Et
    çok doğru
    Cevapla