Ramazan'da ekmeğin küflenmesi nasıl önlenir?

Ramazanda sahur ve iftar sofralarının vazgeçilmezi ekmeği bazen fazla alıyor, tüketemeyince küflenmesine sebep oluyoruz. Peki ekmeğin küflenmesi nasıl önlenir?

Ramazan'da ekmeğin küflenmesi nasıl önlenir?
Ramazan'da ekmeğin küflenmesi nasıl önlenir?
GİRİŞ 17.04.2021 20:57 GÜNCELLEME 17.04.2021 20:57

Ramazan ayında sahur ve iftar olmak üzere günde 2 öğün yemek yiyor ve uzun saatler aç kaldığımızdan çok fazla yemek, ekmek tüketemiyoruz. Ancak özellikle oruçluyken fazlaca ekmek satın alıyor ve tüketemediğimiz için küflenmesine neden oluyoruz. Ekmeğin küflenmesini önlemek için uygulayacağımız birkaç pratik yöntemle ekmek israfının önüne geçebiliriz.

Sahurda ne tok tutar?


Ekmek küflenmeden nasıl saklanır?

1.Ekmeği streç filme veya alüminyum folyoya sarmak: Bu tür ambalajlar, ekmeğin kurumasını ve bayatlamasını önleyerek ekmeğin doğal nemini hapseder. Eğer ekmek bir kağıt ambalaj içinde satın alındıysa bu ambalajı atıp ve saklamak için ekmeği streç film veya folyo ile sarılır.

2.Ekmeği en fazla 2 gün oda sıcaklığında saklayın: Oda sıcaklığı 20ºC civarında olmalıdır. Ekmek kiler veya ekmeklik gibi doğrudan güneş ışığından uzak, serin ve kuru bir yerde saklanmalıdır.

3.Fazla ekmeği dondurmak: 1-2 gün içinde bayatlamadan tüketebileceğinden daha fazla ekmeğin varsa onu saklamanın en iyi yolu buzdolabında dondurmaktır. Ekmeğin dondurulmasıyla sıcaklık, ekmeğin bayatlamasını durduracak kadar düşürülür.

4.Sıcak ekmeğe dikkat: Evde yaptığınız ekmekleri sıcakken asla poşetlemeyin, önce mutlaka oda sıcaklığına gelene dek soğutun.

5.Ekmeklik:Ekmeği saklamak için plastik poşetler yerine hava almayan ekmek saklama kutularını tercih edin.

6.Ekmekliği temiz tutun: Ekmeğin küflenmemesi için ekmek kutusunu 15 günde bir sirkeli su ile silin. Sirkeli su bakteri ve küflerin oluşumunu engeller. 

Ramazan'da sağlıklı beslenmek için örnek Ramazan menüsü


Eğer ekmeğinizi evde kendiniz yapıyorsanız...

Evde yaptığınız ekmekleri sıcakken asla poşete koymayın, ilk sıcaklığı geçene kadar bekleyin. Soğumasını beklerken üzerini temiz bezle örterek fazla nemden kurtulmasını sağlayın. İlk olarak tüketeceğiniz kadarını ayırdıktan sonra kalanını daha uzun süre saklamak üzere ayrı bir yere alın. Ekmeklerinizi  mümkün olduğunca kullanmadan önce dilimlemeye özen gösterin. Bez torbalara koyduğunuz ekmekleri en fazla 1 hafta içinde tüketin. Bu vakitte de ekmek kutusunda saklayın. Ekmek kutusunun temiz, kuru ve rutubetsiz olduğundan emin olun, bu ekmek kutusunu çok ışık almayan bir alanda tutun.
 

Oruçluyken baş ağrısı nasıl geçer?


Sıcak ekmeği hemen tüketmeyin!

Fırından yeni çıkmış sıcak ve taze ekmek kokusunu sevmeyen yoktur. Ancak bilinmeyen şu ki sıcak ekmek tüketildiğinde daha fazla kalori yapıyor. Hem ekmek sıcak olduğunda tükettiğin miktar artıyor hem de bizim kültürümüzde sıcak ekmek ile özdeşleşen tereyağı gibi daha kalorili şeyler içine konularak tam bir kalori bombası oluyor. Ama sıcak ekmeği hemen tüketmemeniz için tek sebep bu değil. Bir diğer sebep ise sağlığımız. 

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Son dakika: Haham katillerine MİT'ten tarihi operasyon! BAE'den, Türkiye'ye teşekkür
Rusya ABD füzeleriyle yeniden vuruldu! Rusya'dan son dakika duyurusu: Hazırlık yapılıyor