Koronavirüsle hayatımıza giren 10 alışkanlık

Koronavirüs salgını ilk olarak 2019 Aralık ayında Çin'in Wuhan kentinde görülmüştü. Ardından 2020 Mart ayında ülkemizde görülen ilk vaka sonrası hiçbir şey eskisi gibi olmadı. O günden itibaren bildiğimiz her şeyi unutup yepyeni alışkanlıklar edindik.

Koronavirüsle hayatımıza giren 10 alışkanlık
Koronavirüsle hayatımıza giren 10 alışkanlık
GİRİŞ 08.12.2020 10:33 GÜNCELLEME 08.12.2020 10:34

Pandemi dönemi ilk koronavirüs vakasının 2020 Mart ayında ülkemizde görülmesi ile yavaş yavaş başladı. Sonrasında aylarca evde kaldık ve hayatımız kökten uca değişti. Alışkanlıklarımız tamamen değişerek yerlerini bambaşka şeyler aldı.

Koronavirüsle hayatımıza giren alışkanlıklar

 

 

1.Maske: Koronavirüs salgının çıkmasıyla artık sokaklara maskesiz çıkılamaz, toplu taşıma dahil kapalı alanlarda maskesiz durulmaz oldu. Bu durum tüm dünya için aynı oldu. Hatta evlerde maske stokları yaptık.



2.Sosyal mesafe: Kalabalık alanlarda koronavirüsün yayılma riski de artıyor. Bu nedenle özellikle kalabalık insan topluluklarının olduğu bölgelerde "sosyal mesafe" korumak çok önemli hale geldi. Sosyal mesafe kuralı 1,5 metredir. 



3.Dezenfektan/kolonya taşımak: Kolonya eskiden beri evlerimizden eksik olmayan, eve gelen misafirlere hemen ikram ettiğimiz bir üründür. Ancak dezenfektan aslında var olmasına rağmen çoğumuzun hayatına yeni yeni girdi. İster kolonya ister dezenfektan mutlaka yanımızda taşıyor ve sürekli kullanıyoruz.



4.Hayat Eve Sığar uygulaması kullanmak: Koronavirüs salgınının 2020 Mart ayında ülkemizde de görülmesiyle Sağlık Bakanlığı harekete geçti ve Hayat Eve Sığar uygulamasını geliştirdi. Bu uygulama ile bulunduğumuz bölgenin ne kadar risk altında olduğunu öğrenebiliyor, temaslıları kolayca görebiliyoruz.



5.Kargo paketlerini dezenfekte etmek: Koronavirüsün kargoyla bulaşması her ne kadar az bir ihtimal olsa da özellikle yurt dışından gelen kargolar ilk etapta alıcıları tedirgin etti. İnsanlar çareyi tüm kargoları gelir gelmez dezenfekte etmekte buldu.



6.Online ders: Şüphesiz koronavirüs döneminden en çok etkilenen gruplardan biri okul çağındaki çocuklar oldu. Okulların kapanmasıyla online eğitime geçildi ve bilgisayar başından eğitim alıyorlar.



7.Sürekli hastalık araştırmak: Siberkondriya olarak adlandırılan "internetten hastalık aratma hastalığı", korona günlerinde artış gösterdi. Bazılarımız en ufak bir belirtide hemen Google'a koştu ve korona virüs olup olmadığını anlamaya çalıştı. 



8.Market alışverişlerini yıkamak:  Kargo paketlerine olan market alışverişlerinde aldıklarımıza da oldu ve onları da dezenfekte etmek için 2 gün balkonda bekletmeyi ve hatta deterjanlı sularla yıkamayı alışkanlık haline getirdik.



9.Temizlik: Koronavirüs salgını öncesi de tabiki temizlik yapıyorduk ama bu dönemle birlikte temizlik de bambaşka bir boyuta geldi. Kapı kollarını sirkeli suyla siliyor, priz ve anahtarları hergün dezenfekte ediyoruz.



10.Akşam haberlerini takip etme: İnternet sisteminin gelişmesiyle artık 65 yaş üstü kişilere kayan akşam haberlerini takip etme işi şimdilerde hepimizi ilgilendirir oldu. Her akşam mutlaka haberleri izliyor, günlük vaka tablosunu merak ediyoruz.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Son Dakika: Bakan Fidan Şam'da: Yeni yönetimin lideri ile görüştü
Son Dakika: Bakan Güler'den Suriye açıklaması