Bilim insanları Çin'in doğusunda 240'tan fazla dinozor ayak izi keşfetti

Bir grup Çinli paleontolog, Çin'in doğusundaki Fujian'da 240'tan fazla fosilleşmiş dinozor ayak izi tespit etti. Bunlar, eyalette dinozorların varlığına dair keşfedilen ilk izler olarak biliniyor.

Bilim insanları Çin'in doğusunda 240'tan fazla dinozor ayak izi keşfetti
Bilim insanları Çin'in doğusunda 240'tan fazla dinozor ayak izi keşfetti
GİRİŞ 13.01.2021 17:16 GÜNCELLEME 13.01.2021 17:16

Çin'in doğusundaki Fujian'ın Shanghang ilçesinde, dinozor izlerinin bulunduğu alan yaklaşık bin 600 metrekareyi kaplıyor ve bilim insanlarına göre Çin'de keşfedilmiş, üst 'Kretase' dönemine uzanan bu alan en geniş ve en çok çeşitliliğe sahip alanlardan biri.

Ayak izlerinin 8-55 santimetre olmasına bakılarak dinazorların boyu 1-10 metre arasında olduğu düşünülüyor

Bilim insanları, Fujian eyaletinin merkezi Fuzhou'da Salı günü gerçekleştirilen basın toplantısında, Shanghang ilçesindeki 80 milyon yıllık ayak izlerinin en az sekiz farklı çeşit dinozora ait olduğunu söyledi. Bu dinozorlar arasında, sauropodalar, büyük ve küçük teropotlar ve ornithopodlar bulunuyor. Araştırma ekibi üyelerinden, Çin Yerbilimleri Üniversitesi'nden doçent Xing Lida, "Ayak izlerinin boyutunun 8 ila 55 santimetre uzunluğunda olmasına bakarak, dinozorların büyüklüğünün 1 ile 10 metre arasında değiştiğini söyleyebiliriz" dedi. Ayak izleri arasında etçil teropotlar tarafından bırakılan üç parmaklı izlerin bulunduğunu belirten Xing, bunların keskin pençe izleriyle öne çıktıklarını kaydetti. Xing, sauropodaların ayak izlerinin geniş yuvarlak çukurlara benzediğini söylerken, "yonca yapraklarına benzeyen" diğer üç parmaklı izlerin de hadrozorlar tarafından bırakıldığını açıkladı.

Bu dinazor türüne ilk kez Çin'de rastlandı

Xing, Çin'de Üst Kretase dönemine ait dinozor ayak izlerinin nadiren bulunması nedeniyle bulguların daha da önem kazandığını ifade etti. Akademisyenin verdiği bilgiye göre alanda "Deinonychosauria" adlı, kuşa benzeyen büyük bir dinozora ait 30 santimetrelik izler de bulundu. Xing, Üst Kretase döneminden bu dinozor türüne ait bir izin Çin'de ilk kez görüldüğünü söyledi. Bilim insanları, keşif öncesinde iyi şekilde korunmuş bu alana ilişkin jeolojik analizin, dinozorların bir göl kenarında yiyip içtiğine işaret ettiğini belirtti.

Keşfe yardımcı olan deneyimli paleontolog Peng Guangzhao, "Gelecekte bu eyalette aralarında ayak izleri, kemikler ya da yumurtaların bulunduğu daha fazla sayıda dinozor fosili keşfedilebilir" dedi. Peng, bir dönem Zigong Dinozor Müzesi'nin müdürlüğünü de yapmıştı. Yerel yetkililer alanın sıkı koruma ve gözetim altında olduğunu, bu sırada da keşiflerin ilerletilmesi ve fosillerin korunması için uzun erimli planların yapıldığını söyledi.

KAYNAK: XİNHUA HABER AJANSI
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Azerbaycan 'Tarihi bir olay' diyerek duyurdu! Ermenistan kabul etti
110 Liralık kurabiye satan işletmeci "Şu an maliyetine satıyoruz, zam yapıcaz" dedi