Trabzon'da altyapı çalışmaları sırasında Roma dönemine ait kalıntılara ulaşıldı!

Trabzon İçmesuyu ve Kanalizasyon İdaresi (TİSKİ) Genel Müdürlüğü ekiplerince, Kahramanmaraş Caddesi’nde süren alt yapı çalışmaları sırasında, bazı kalıntılara rastlanıldı. Roma dönemine ait olduğu tahmin edilen kemerli kubbe şeklinde kalıntı bulunan alanda, arkeologlarca başlatılan inceleme çalışmaları sürüyor.

Trabzon'da altyapı çalışmaları sırasında Roma dönemine ait kalıntılara ulaşıldı!
Trabzon'da altyapı çalışmaları sırasında Roma dönemine ait kalıntılara ulaşıldı!
GİRİŞ 19.01.2021 15:45 GÜNCELLEME 19.01.2021 15:47
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Trabzon'da yapılan altyapı çalışmaları esnasında ilginç bir olay yaşandı. Ekipler Kahramanmaraş Caddesi'nde yaptıkları çalışma sırasında bazı kalıntılara rastladı.Kazı çalışmalarının durdurulduğu alanda, ekiplerce kontrollü olarak sürdürülen kazıda, bazı tarihi zincir ve metal parçalar da ortaya çıkarıldı. Alanın özenle temizlenerek kapsamlı inceleneceği belirtildi.



Alanda inceleme yapıldı

Alanda inceleme yapan Trabzon Mimarlar Odası Başkan Yardımcısı ve Avrasya Üniversitesi İç Mimarlık ve Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Mukaddes Ataman, "Kubbeli bir yapı bulundu. Üzerinde baca şeklinde açıklığı var. İçinden zincirli demir aparatlar çıktı. Ne yapısı olduğuna karar vermek için sanat tarihçisi ve arkeologların incelemesi lazım. Trabzon Bölge Koruma Kurulu’nun onay vermesiyle burada inceleme yapılacak ve yapının dönemine ilişkin bilgi verecekler. Kubbe sivri kemerden oluşuyor. Döneminin iyice araştırılması lazım. İçinden aldığım sıva örnekleri kubbenin harcının iç dolgusunda kireç harcı ve kiremit tozları var. Bu geleneksel bir harç malzemesi. İç malzemesinde ise mermer tozları var. Bu da buranın bir su yapısı olduğunu düşündürüyor. Geleneksel malzemede nem yalıtımı için mermer tozu kullanılıyordu fakat kesin tespit için analize gönderilmesi lazım” dedi.

"Burası kesinlikle korunmalıdır"

Trabzon’un eski bir yerleşim yeri olduğu için çok sayıda tarihi kalıntıya rastlandığını söyleyen Dr. Ataman, “Burası hemen yakınında bir metropolitan kilise barındırıyordu. Burası, onun uzantısı bir parça olabilir. Mimarlar Odası olarak önerimiz, jeoradarla zeminin taranıp bulunan anomalilere göre tamamıyla bu bölgenin değerlendirilmesidir. Buradan kanalizasyon hattı geçirileceği için kazı devam edecek ve daha çok şey bulunacağını düşünüyorum. Çok eski bir kentte yaşıyoruz ve bu kentin çok azı yerin üstünde kalan mimari yapıları var. Buradaki konu, ilgili koruma kuruluna konu intikal edecek raportörler çalışma yapılacak dönem yapısı ne olduğuna ve nasıl korunacağına karar verilecek. Burası kesinlikle korunmalıdır” diye konuştu.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 5
  • işgalci 4 yıl önce Şikayet Et
    Romalıların işgal etmedikleri yer kalmamış. Sen Avrupadan çık, Afganistan a kadar işgal et . Vay be. Biri de dememiş ki yahu napıyon dur arkadaş dememiş. Taki Türklere kadar,.
    Cevapla
  • işgalci 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu romalıların işgal etmedikleri yer kalmamış.
    Cevapla
  • tunctunc 4 yıl önce Şikayet Et
    Orasi bir hapishane..Dün gece rüyamda gördüm.
    Cevapla
  • 01adana 4 yıl önce Şikayet Et
    elin romalısı bile bizim gadar gendi reklamını yapmaz
    Cevapla
  • Mehmet keser01 4 yıl önce Şikayet Et
    şu zamana kadar Orhan Fevzi gumrukcuoglu dahil trabzon belediyesine gelen yedi giden yedi alt yapı çalışması bu şekilde baştan sona kadar ilk kez yapılıyor. murat zorluğu babamın oğlu değil ama adam çalışıyor. ben özel sektörde çalışıyorum. belediyeden hiç bir karim yok.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Beşiktaş - Athletic Bilbao! CANLI
Suriye'den Rusya'ya darbe: Tartus Limanı Anlaşması feshedildi