Nesli kritik seviyede azalan Keler balığının ölü fotoğrafını gören profesör isyan etti!

​Antalya'da balıkçılar tarafından Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN) kırmızı listesinde (CE) nesli kritik seviyede azalan tür olarak belirlenen melek balığı yakalandı. AÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, balıkçı teknesinde keler olarak da bilinen balığın öldürüldükten sonra çekilen fotoğrafına tepkisini sosyal medya hesabından dile getirdi.

Nesli kritik seviyede azalan Keler balığının ölü fotoğrafını gören profesör isyan etti!
Nesli kritik seviyede azalan Keler balığının ölü fotoğrafını gören profesör isyan etti!
GİRİŞ 06.02.2021 12:22 GÜNCELLEME 06.02.2021 12:23
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Antalya'da balıkçılar tarafından Türkiye'de avlanması yasak olan nesli tükenme tehlikesindeki melek balığının (keler balığı) yakalanmasına üzüntüsünü sosyal medya hesabından dile getiren Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, "Balıkçılarımızı eğitmemiz bilgilendirmemizin zamanı geldi. Ceza keserek değil, balıkçıyı eğiterek, bilgilendirerek denizleri korumalıyız. Çocuklarımız nesli yok olmuş balığın fotoğrafını değil, kendini görmeli" dedi.



Keler balığı 2-3 yılda bir yavruluyor

Fotoğrafı gördüğünde çok üzüldüğünü anlatan Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, melek balığının Avrupa ülkelerinde avlanılması, teknede bulundurulması ve karaya çıkarılmasının yasak olduğunu vurguladı. Türkiye'de avlanılmasının yasak olan melek balığının çok yavru yapmayan bir tür olduğunu ve 10-15 aralığında yavruladığına dikkati çeken Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, balığın iki üç yılda bir yavrulayabildiğini dille getirdi.



Sizin suçunuz yok, biz sizi bilgilendiremedik

Balığın deniz dibinde zararsız bir tür olduğunu aktaran Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, balıkçıların bilgilendirilmesi gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, balığın öldürülmesine üzüntüsünü şu sözlerle dile getirdi:
"Değerli dostlar, fotoğrafta gördüğünüz tür, keler balığı. Yabancı kaynaklarda melek balığı olarak geçer. Fotoğraf bugün geldi bana. Fotoğrafı görünce çok üzüldüm. Çünkü bu balıklar IUCN'nin kırmızı listesinde, (CE) nesli kritik seviyede azalan türler. Avrupa ülkelerinde avlanılması, teknede bulundurulması karaya çıkarılması yasak. Ülkemizde de avlanılması yasak türler içerisinde. Eskiden yakalanırdı ancak trol ağları bitirdi kıyılarımızda. Balıkçılarımız bilmiyor, bilmeden de avlıyor. Bu balıklar çok yavru yapmaz, 10-15 yavru yapar. Yumurta anne karnında gelişir, doğum gibi dünyaya gelir. İki, üç yılda bir yavru verirler. Dipte yatan zararsız balıklardır. Balıkçılarımızı eğitmemiz bilgilendirmemizin zamanı geldi. Bakanlığın bu konuda girişimde bulunması gerekiyor. Ceza keserek değil, balıkçıyı eğiterek, bilgilendirerek denizleri korumalıyız. Çocuklarımız nesli yok olmuş balığın fotoğrafını değil, kendini görmeli. Balıkçımız balığı yakaladığı zaman öldürmeden, incitmeden doğal ortamına tekrar bırakmalı. Yazıktır, günahtır, kaynaklar sonsuz değildir. Tükenir. Biz o canlıda hangi gizemin olduğunu daha bilmiyoruz. Bunları bizden sonraki nesiller çözecek. Ölmek nedir, öldürmek nedir? Bu canlı yaşasaydı kime zarar verirdi ki. Balıkçı kardeşim senin suçun yok, suç bizde, biz bilgilendiremedik sizleri."

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 14
  • Hakan 3 yıl önce Şikayet Et
    Öldüren bu balığı niye öldürmüş ki ? Yenilir bir balık mı bu ? Değilse, keyif için öldürmüşse o balıkçıyı devlet inim inim inletmeli. Canilik bu.
    Cevapla
  • mmed 3 yıl önce Şikayet Et
    Öldürmek kadar günah var mı? Bu canlı bir ayettir, neslinin yok olması bir ayetin yok olmasıdır bunu bilelim
    Cevapla
  • Haskad 3 yıl önce Şikayet Et
    artık nesli azalan türlerin neslin i çoğaltmanın bir sürü yolu var. ülkemiz kelaynakları muhafaza altına bile alabildi. Bu balığın yumurtlama asamasında olan veya karnında yumurtası olanlarını yakalayıp işaretlemek yanında yapay ortamlarda doğum yapması sağlanarak yada alabalık üretimi gibi yapay yollarla dölleme yöntemleri uygullanılabilir. Birkaç anaç neslin hızla artmasını sağlayabilir. Bilim adamları bunun için vardır. Ek tedbir almak için. Onların uzmanlığı da yapay döllenme araştırmaları olması gerekmez mi
    Cevapla
  • üzgünüz... 3 yıl önce Şikayet Et
    Yazık çok yazık her konuda bilinçsiziz doğal yaşama saygısız
    Cevapla
  • zafer gülten, 3 yıl önce Şikayet Et
    yurt içinde avlanması yasakda....elin anca ilkokulu zor bitirebilmiş,cahil balıkçısı ne anlar bunu,balığın nesli tükenmekte olduğunu.bu tür balıkların resminin olduğu bir katoloğ yapılıp balıkçılara dağıtılmalı ve caydırıcı para cezaları konmalı,o zaman belki.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Büyük şok! Çorluspor teknik direktörü silahlı saldırıda öldürüldü
Cemaati camiye sokmayan eli bıçaklı şahıs cemaat tarafından taşlandı!