Regaip kandili orucu tutmanın faziletleri nelerdir? Regaip kandili orucu kaç gün tutulur?
İslam aleminin en kıymetli günlerinden gecelerinden olan Regaip Kandili, Recep ayının ilk perşembe gecesi idrak edilmektedir. Regaip kandilinde Kuran-ı Kerim okuyarak, zikirler çekerek ve nafile namazlar kılarak Allah'ın rızası kazanılmak için ayrıca gayret gösterilmesi çok faziletledir? Peki Regaip kandilinde oruç tutmanın sevabı nedir? İşte Regaip kandili orucu niyeti...
Recep ayının ilk Cuma gecesi gerçekleşecek olan Regaip kandili, İslamiyet'in en önemli 5 gecesinden biridir. Peygamber Efendimiz (s.a.s) bu mübarek gece için ‘Beş gece vardır ki onlarda yapılan dualar geriye çevrilmez. Recepʼin ilk (Cuma) gecesi, Şabanʼın ortasında bulunan gece, Cuma gecesi, Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı geceleridir’ hadisi şerifini buyurmaktadır. Regaip, ‘isteme, arzulama, bir şeyi elde etmek için çaba sarf etmek’ anlamlarına gelmektedir. Allah rızasını kazanmak ve duaların kabul edilmesi için Regaip kandilinde dua ve ibadetle geçirilmesi tavsiye edilmektedir. Özellikle Regaip kandilinin gündüzden oruçla geçirip akşamında nafile namazların kılınıp zikirlerin çekilmesi çok sevaptır.
HADİSLİ REGAİP KANDİLİ MESAJLARI! 2021 yılına özel dualı ve resimli kandil mesajları!
REGAİP GECESİ İLE İLGİLİ HADİSLER
- Allah, Recep ayında oruç tutanları mağfiret eder.
- Recep ayının bir gün başında, bir gün ortasında, bir gün sonunda oruç tutması Recep Ayının tamamında oruç tutmuş sayılmaktadır.
- Recep ayında yapılan dualar kabul edilir, günahlar affedilir. Sevaplar gibi günahlar da kat kat arttırılarak yazılır.
REGAİP KANDİLİNDE ORUCA NASIL NİYET EDİLİR?
Ramazan ayında tutulan farz orucu dışında en kıymetli oruçlar, Recep ve Şaban aylarında tutulan oruçlardır. Recep ve Şaban ayının tamamında oruç tutmak farz ya da vacip olmasa da bu kıymetli ayların mümkün mertebe oruçla geçirilmesi çok kıymetli ve faziletlidir. Hz. Aişe’ye göre Hz. Muhammed (s.a.s) Ramazan ayı dışında hiçbir ayı tamamen oruçlu geçirmemiştir ancak Regaip kandili ve onun gibi kıymetli günlerde oruç tuttuğu ayrıca aktarılmaktadır.
Üç aylar orucuna nasıl niyet edilir? Recep ayı orucu kaç gün tutulur ve faziletleri nelerdir?
Regaip Kandilinde oruç tutmak için Ramazan orucunda olduğu gibi niyet etmek gerekir. Kalben niyet etmek kabul edildiği gibi sahura kalkmak da oruca niyet etmek olarak kabul edilir. ‘Allah’ın niyet ettim senin rızan için oruç tutmaya’ şeklinde niyet edilebilir. İftar vakti geldiğinde abartmadan ve nefse yenilmeden yemeklere boğulmadan sakin sakin ve dua ederek orucu açmak tavsiye edilir. İftarın ardından ibadetlere başlanarak bütün gece Allah zikredilerek Regaip gecesi idrak edilir.
REGAİB KANDİLİ'NDE ORUÇ TUTMANIN FAZİLETİ
Bazı rivayetlerde bu gecenin isminin meleklerle telaffuz edildiği ifade edilir. Regaip kelimesi, güzel şeyleri arzu etmek, istemek, elde etmeye gayret etmek anlamlarına gelir. Bu gece ibadet edenin, tövbe edenin arzularının verileceği ümit edilir. Recep ayının fazileti iyilik ayı : Regaip gecesinin içinde olduğu Recep ayında bolca oruç tutulmalıdır. Bu aya 'Recebü'l-asabb' da denilmiştir. Yani; iyiliklerin isabet ettiği Recep ayı. Recep ayına 'tövbe' ismi de konulmuştur. Mümin bu ayda ve özellikle de Regaip Kandili'nde günahlarını bolca kendine itiraf edip tövbe etmelidir.
Recep ayı namazı kaç rekat, nasıl niyet edilir? Üç ayların başlangıcı Recep ayı ilk gece namazı
REGAİB KANDİLİ'NDE ORUÇ TUTULUR MU?
Diyanet İşleri Başkanlığı, üç aylarda oruç tutma konusunda bazı bilgiler verdi.
"Halk arasında üç aylar diye bilinen Recep, Şaban ve Ramazan ayları mübarek aylardır. Nitekim Hz. Peygamber, Recep ayı girdiğinde “Allah’ım! Recep ve Şaban’ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır.” diye dua etmiştir (Ahmed b. Hanbel, Müsned, I, 259). Ramazan ayında oruç tutmak farzdır (Bakara, 2/184-185). Recep ve Şaban aylarında ise; Hz. Peygamberin (s.a.s.) diğer aylara oranla daha fazla nafile oruç tuttuğu, ancak Ramazan’ın dışında hiçbir ayın tamamını oruçlu geçirmediği hadis kaynaklarında yer almaktadır (Buhârî, Savm, 52-53; Müslim, Sıyâm, 173-79). Bu itibarla, Recep ve Şaban aylarının aralıksız olarak oruçlu geçirilmesinin dinî bir dayanağı yoktur. Kişi, sağlığı müsait olup güç yetirdiği takdirde bu aylarda dilediği kadar nafile oruç tutabilir."