Un ve baklagillerin böceklenmemesi için ne yapılır? Böceklenen un nasıl temizlenir?

Unun doğru şekilde muhafaza edilmesi uzun süre böceklenmeden ve kurtlanmadan tüketilebilmesini sağlamaktadır. Unun böceklenmemesi için unu saklarken özellikle bazı püf noktalara dikkat edilmesi tavsiye edilir. Peki un böceklenmesi nasıl önlenir? Kurtlanan una ne yapılmalıdır? İşte unun böceklenmemesi için doğru saklama yöntemleri...

Un ve baklagillerin böceklenmemesi için ne yapılır? Böceklenen un nasıl temizlenir?
Un ve baklagillerin böceklenmemesi için ne yapılır? Böceklenen un nasıl temizlenir?
GİRİŞ 07.06.2021 15:41 GÜNCELLEME 07.06.2021 15:41

Un ve kuru bakliyatlar zaman içinde böceklenerek kullanılmaz hale gelip ziyan olmaktadır. Mutfaklarda en çok rastlanan sorunlardan biri olan un böceklenmesi, mevsimsel olarak yaz aylarında daha sık görülmektedir. Unun doğru saklama kaplarında muhafaza edilmesi ve birkaç basit püf noktasına dikkat edilmesi halinde böceklenme ve kurtlanmaların önüne geçilebilir. Unun çeşidine saklama yöntemleri de çeşitlilik gösterdiğinden ilk olarak un paketinin üzerinde yazan saklama talimatları dikkate alınmalıdır. 

Un ve Bakliyatlar Nasıl Saklanır?

Marketlerden satın alınan paketli unların son kullanma talimatlarına dikkat ederek son tüketim tarihinden önce bitirilmesine dikkat edilmelidir. Uzun süre nemli ortamda bulunan un, zaman içinde böceklenmeye başlar ve tüketilmesi oldukça zorlaşır. Bundan dolayı, son tüketim tarihini unutmadan, unların paketlerinden çıkararak cam kavanozlarda, serin ve nemsiz dolaplarda saklanmasına özen gösterilmelidir. Özellikle fırın ve ocak yanlarındaki sıcak dolaplarda saklanması unların daha çabuk böceklenmesine neden olmaktadır. Un ve diğer bakliyat böceklenmelerinin önüne geçmek için serin yerlerde saklanmasının yanına ağzı sıkıca kapatılmış cam kavanozlarda muhafaza edilmesi gerekmektedir. 

Unun Böceklenmemesi İçin Neler Yapılır?

Un ve diğer baklagiller böceklenmemesi için nemsiz ve serin ortamlarda muhafaza edilmesi için antik çağlardan günümüze kadar uygulanan bitkisel bir yöntem bulunmaktadır. Antik dönemlerde gıdaların buzdolabı gibi soğuk yerlerde muhafaza edilmesi imkanı olmadığından buğday ambarlarının ve kilerlerin böceklenmemesi için defne yaprağı koydukları bilinmektedir. Bu yöntemin oldukça etkili olduğu günümüzde de denenerek teyit edilmiştir. Un ve bakliyatın saklandığı dolabın içine ya da un kavanozunun içerisine 2-3 adet defne yaprağı konulması böceklenmelere engel olacaktır. Unun dışında nohut, fasulye ve mercimek gibi gıdaların böceklenip kurtlanmaması için ise her birinin saklandığı kapların içine 1 tutam tuz serpiştirilmesi tavsiye edilmektedir. 

Böceklenen Un Nasıl Temizlenir? 

Böceklenmiş unu çöpe atmaya gerek kalmadan temizlenerek tüketilebilir. Ancak sararan ve tarihi geçmiş unun tüketilmesi zehirlenme riskini arttırdığından çöpe atılması gerekmektedir. Böceklenen un, geniş bir tepsiye alınarak havalandırılır ve böcekleri ayıklanarak kullanılabilir. Böceklenen un elenerek de temizlenebilir. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Uzman isimden korkutan yorum: Birçok binamızda bu eksik
Feci yangında hayatını kaybeden genç kız hakkında kahreden detay! Farklı yöne gidince...