Hatay'ın 'Antakya Carra Peyniri' UNESCO tarafından coğrafi işaret alınarak tescillendi!

UNESCO tarafından gastronomi alanında 'Yaratıcı Şehirler Ağı'na dahil edilen Hatay'da, 'Antakya Carra Peyniri' coğrafi işaret alınarak tescillendi. Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) başkanı Hikmet Çinçin, coğrafi işaret alınarak tescillenen tüm ürünlerin tescil belgelerini, kentteki kadın kooperatiflerine ücretsiz olarak devrettiklerini söyledi.

Hatay'ın 'Antakya Carra Peyniri' UNESCO tarafından coğrafi işaret alınarak tescillendi!
Hatay'ın 'Antakya Carra Peyniri' UNESCO tarafından coğrafi işaret alınarak tescillendi!
GİRİŞ 18.02.2021 08:56 GÜNCELLEME 18.02.2021 09:12

Gastronomi kenti Hatay’ın yöresel lezzetlerinden biri olan ‘Antakya Carra Peyniri’ coğrafi işaret alınarak tescillendi. Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) tarafından tescili alınan Carra Peyniri, peynir ve çökeleğin birlikte kullanılmasının yanı sıra, toprağa gömülerek üç ay süreyle olgunlaştırıldıktan sonra tüketiliyor.

'Carra peyniri özel bir lezzettir'

Çok sayıda kurum ve kuruluş temsilcilerinin katılım gösterdiği, ‘Coğrafi İşaretli Ürünler’ toplantısında konuşma yapan ATSO başkanı Hikmet Çinçin, daha önce yöresel lezzet anlamında altı ürünün coğrafi işaret belgesini aldıklarını ve gıda ürünlerinin yanı sıra sahne sanatlarında kullanılan Samandağ neyi’ni de tescillediklerini söyleyerek, şu ifadelere yer verdi; "Bugün Antakya Carra Peyiri’nin coğrafi işaret tescilini aldık. Antakya Carra Peyniri’nin özelliği, peynir ve çökeleğin bir arada kullanılmasıdır. Antakyalıların çok sevdiği ikiyi bir araya getirdik."

'Kadın kooperatiflerimize pozitif ayrımcılık sağladık'

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası olarak kentteki kadın kooperatifleriyle bir protokol imzaladıklarını belirten Çinçin, "Tarafımızdan coğrafi tescili alınan ürünlerin hepsinin belge hakkını, ücretsiz kullanım hakkını, kadın kooperatiflerine devretmiş bulunuyoruz. Onlar kendi üretimlerinde, bizim coğrafi tescil belgelerimizi kullanacaklar. Bunu yaparak kadın kooperatiflerimize bir pozitif destek sağlamış olduk" ifadelerine yer verdi.

Toplantıya katılım sağlayan kurum ve kuruluş temsilcileri, yaptıkları kısa konuşmalarda, kentin yöresel ürünlerinin coğrafi işaret tescili almasının önemine vurgu yaparak bu konudaki katkılarından dolayı ATSO'ya teşekkür ettiler. Gerçekleşen toplantıya, Ticaret İl Müdürü Halit İmrek, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Onur Yıldız, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yahya Kemal Avşar, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Antropoloji Bölüm Başkanı Öğretim Üyesi Dr. Kadriye Şahin ve Antakya Gastronomi Derneği Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi Süheyl Budak ve kadın kooperatifleri temsilcileri katıldı.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Beşiktaşlı futbolculardan anlamlı duruş! Galibiyet üçlüsü olmadı
Faciaların ortak noktası CHP'li belediyeler! Son 1 yılda korkunç tablo