90 yaşındaki ayakkabı ustası 75 yıllık mesleğine veda etti

Antalya'da 90 yaşındaki ayakkabı ustası Nebi Doğanay 75 yıldır sürdürdüğü mesleğini bıraktı. Doğanay yerine usta yetiştiremediği için üzgün olduğunu söyledi.

90 yaşındaki ayakkabı ustası 75 yıllık mesleğine veda etti
90 yaşındaki ayakkabı ustası 75 yıllık mesleğine veda etti
GİRİŞ 27.03.2021 14:43 GÜNCELLEME 27.03.2021 14:43
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Antalya'nın Akseki ilçesinde yaşayan 90 yaşındaki Nebi Doğanay 75 yıldır icra ettiği ayakkabıcılık mesleğini artık iyice yaşlandığından dolayı tamamen bıraktı. Doğanay meslek hayatında yerine usta yetiştiremediği için üzgün olduğunu dile getirdi. Bir zamanlar kalaycılık, semercilik, demircilik, dericilik, nalbantlık, çancılık, süpürge yapımı, ayakkabı yapımı ve ayakkabı tamirciliği gibi bir çok el zanaatlarıyla ünlü Antalya’nın Akseki ilçesinde meslekler bir bir yok oluyor. İlçenin tek ayakkabı tamircisi olan 90 yaşındaki Nebi Doğanay’da ayakkabı tamirciliği mesleğini tamamen bitirdi. Böylece Akseki ilçesinde de ayakkabı tamircisi kalmadı. :

36 yıl kamyon şoförlüğü yaptı, huzuru köyüne yerleşip yüzlerce ağaç dikmekte buldu!


 
İlk olarak kalaycılık yapan amcasının yanında çıraklık yaptı

İlçenin tek ayakkabı tamircisi olan Nebi Doğanay, ilkokulun ardından Manisa’da kalaycılık yapan amcasının yanına gitti. Burada bir süre kalaycılık yapan Doğanay, bu mesleği sürdüremedi. Bunun üzerine Akseki’ye dönen Doğanay, bir ustanın yanında kunduracılık öğrenmeye başladı. İşin inceliklerini öğrendikten sonra kendi işyerini kuran Doğanay, ilçe merkezinde 75 yıl ayakkabı tamirciliği yaptı. 2000 yılında Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğince "En yaşlı ayakkabı tamircisi" 2014 yılında ise Akseki Mal Müdürlüğünce de "Yılın uyumlu mükellefi" seçilen Doğanay, mesleğe başladığı yıllarda Akseki’de 50 civarında ayakkabı tamircisi bulunduğunu, bugün ise kendisinin de yaşlanması nedeni ile bu mesleği yapan başka kimsenin olmadığını söyledi. 


 
Aksekilinin işi zorlaştı, usta kalmadı

İlçede ayakkabı tamirciliğine başladığında İstanbul’dan 3 bin liraya eski bir makine aldığını anlatan Doğanay, bu eski makineyi 75 yıl kullandığını belirtti.  İlçedeki ayakkabı ustalarının bazılarının İstanbul veya Ankara’ya gittiğini, bazılarının ise hayata veda ettiğini söyleyen Doğanay, "Akseki’de tek kalmıştım. Ben de yaşlandım. Artık Akseki’de ne usta kaldı, nede çırak. Aksekili’nin işi zorlaştı. İşe heves eden olmadığı için şimdi Akseki ayakkabı tamircisiz kaldı. İnsanlar belki de bir ayakkabı diktirmek, tamir ettirmek için çevre ilçelere gidecekler" dedi. 
 


Kendi oğlum bile bu mesleği seçmedi

Son yıllarda zanaatı yaşatmak için çok emek verdiğini söyleyen Doğanay, 75 yıllık meslek hayatında yerine usta yetiştiremediği için üzgün olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu: "Meslek hayatımda çırak yetiştiremedim. Kendi oğlum bile bu mesleği seçmedi. Tahsilini yaparak başka işlerle uğraştı. Artık bu mesleğin kaybolmaması için bugüne kadar emek sarf ettim. Elimden geldiği kadar Aksekili hemşehrilerime hizmet etmeye çalıştım. Yaşım 90 oldu, 75 yıldır meslek hayatıma devam ettim” dedi.

 

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 4
  • Dadaş 3 yıl önce Şikayet Et
    Huyu güzel olan iyi usta usta yetiştirir değil mi usta
    Cevapla
  • Ertan 3 yıl önce Şikayet Et
    Büyük şehirlerde bu işi yapanlar işte size fırsat, iklimi ve sakinliği ile yaşanacak bir kasaba Akseki yerleşin, paraya boğulursunuz...
    Cevapla
  • erdemir 3 yıl önce Şikayet Et
    dunyada oyle
    Cevapla
  • Recep Arda 3 yıl önce Şikayet Et
    Dede şimdi ki nesil hazırcı. Zanaat kalmadı memlekette.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
79 canımızın gittiği yangından yeni görüntü! Çaresizce bekleyiş kamerada
Suriye'den Rusya'ya darbe: Tartus Limanı Anlaşması feshedildi