Kadıköy'de 118 yıllık tarihi köşk terk edildi, harabeye döndü

Kadıköy’de 1900’lü yılların başında Haydarpaşa Tren Garı’na müdür olarak atanan bir Alman tarafından yaptırılan ‘Madam Tamara Köşkü’ adeta harabeye döndü.

Kadıköy'de 118 yıllık tarihi köşk terk edildi, harabeye döndü
Kadıköy'de 118 yıllık tarihi köşk terk edildi, harabeye döndü
GİRİŞ 03.04.2021 10:50 GÜNCELLEME 03.04.2021 10:50
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Kadıköy’de 1900’lü yılların başında Haydarpaşa Tren Garı’na müdür olarak atanan bir Alman tarafından yaptırılan ‘Madam Tamara Köşkü’ uzun yıllar boyunca farklı milletten çok sayıda kişiye ev sahipliği yaptı. 118 yıldır ayakta kalmayı başaran Madam Tamara Köşkü’nün harabeye dönmüş son hali havadan görüntülenirken, Kent Araştırmacısı Berk Erkent ise tarihi köşke ilişkin bilgiler verdi.  

Manisa'da tarihi sokak 8 yıl sonra yeniden küle döndü!


 
Köşk 1903 yılında inşa ediliyor

Kadıköy’de 1903 yılında Haydarpaşa Tren Garı’na müdür olarak atanan Edouard Huguen isimli Alman tarafından inşa edilen tarihi köşk, yıllar içerisinde farklı kişilere satıldı ve bugüne kadar varlığını korumayı sürdürdü. Yıllara meydan okuyarak ayakta kalmayı başaran tarihi köşk son yıllarda ise adeta harabeye dönüştü. Özellikle yaz aylarında meraklıların uğrak noktası olan Madam Tamara Köşkü’nün tarihine ilişkin konuşan Kent Araştırmacısı Berk Erkent, “Burası özelde Kadıköy genelde ise İstanbul’un tarihi için çok önemli bir nokta. Burası halk arasında ‘Madam Tamara Köşkü’ olarak bilinir. Bu köşkü ilk yaptıran kişi ise Haydarpaşa Garı Müdürü Alman Edouard Huguen’dir. Huguen bu evi dikeceği arsayı Ermeni asıllı bir aileden satın alarak 1903 yılında bu köşkü inşa ediyor” dedi. 


 
Tarihi köşk kaderini terk edilmiş durumda

Tarihi köşkün 118 yıllık hikayesine değinen Kent Araştırmacısı Berk Erkent, “Burası yaklaşık 13 dönümlük bir arsa. Haydarpaşa Garı Müdürü Alman Edouard Huguen, 1917 yılına kadar bu köşkte ailesiyle birlikte yaşıyor. Tabi bu dönemde Kadıköy’de süreklilik gösteren elektrik ve su hizmeti yok. Huguen ve ailesi su ihtiyaçlarını karşılayabilmek için köşkün altına bir sarnıç yaptırıyor. Huguen yıllar sonra Almanya’ya dönme kararı alınca köşkü Gürcistanlı Borkar ve Madam Tamara çiftine satıyor. Kadıköy bölgesinde yaşamaya başlayan Tamara ve eşi çevre halkı tarafından oldukça fazla sevildiği için köşk bugüne kadar ‘Madam Tamara Köşkü’ olarak dillerde dolaşıyor. Madam Tamara eşi Borkar’ın ölümünden sonra ise köşkü satma kararı alarak Türk bir aileye satışını gerçekleştiriyor. Şu anda köşk maalesef bakımsız bir halde. Artık bir noktadan sonra bu yapılar kültürel miras ve hepimize ait değerler. Tarihi köşkün kaderine terk edilmiş olması üzücü. Benim dileğim köşkün eski güzel görünümüne kavuşması” diye konuştu.

 

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 2
  • ALP ARSLAN 3 yıl önce Şikayet Et
    KÜLTÜREL MİRASLARA SAHİP Çıkalım...Değişik MİMARİSİ VAR GİBİ... RESTORE EDİLSİN.
    Cevapla
  • sos 3 yıl önce Şikayet Et
    satıyonuz mu ne diyon kaşşıra...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
ABD'den tarihi Netanyahu kararı sonrası ilk açıklama! Beyaz Saray duyurdu
Milli Görüş camiasından Saadet'teki krize ağır yorum... Resmen 'bölünme' dediler