Sinovac aşısının bağışıklık yüzdesi belli oldu! İkinci doz aşı olanlar...

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi, öğretim elemanları tarafından yürütülen Sinovac aşısının bağışıklık oranı hakkında yapılan çalışma sona erdi. 11 Ocak- 18 Mart tarihleri arasında 1053 sağlık çalışanına yapılan antikor testleri baz alınarak CoV-2 antikoru saptanmayan çalışanlar takip altına alındı. Türkiye’de bu konu hakkında yapılan en kapsamlı çalışmanın sonuçları belli oldu…

Sinovac aşısının bağışıklık yüzdesi belli oldu! İkinci doz aşı olanlar...
Sinovac aşısının bağışıklık yüzdesi belli oldu! İkinci doz aşı olanlar...
GİRİŞ 07.04.2021 18:23 GÜNCELLEME 07.04.2021 18:23

Gönüllü sağlık çalışanları üzerinde Sinovac aşısının antikor oluşturma yetkinliği konusunda yapılan çalışmanın sonuçları açıklandı. SARS- CoV-2 antikoru bulunmayan bin 53 kişiye antikor testi yapıldı. Manisa CBÜ Tıp Fakültesi Tıbbı Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sinem Akçalı, yaptığı açıklamada halk arasında “Çin Aşısı” olarak bilinen inaktif covid-19 aşısının antikor oluşturma yetkinliklerini değerlendirmeyi amaçladıklarını ifade etti. Hastalığı geçirmemiş antikoru negatif hastalar üzerinde yaptıkları çalışma sonrası tek dozun yeterli olmadığına dikkat çeken Akçalı, ikinci doz aşıdan sonra kazanılacak bağışıklığın altını çizdi. İşte Sinovac aşısının bağışıklık oranı…

Korona virüsün yeni belirtileri ortaya çıktı! Salgın tamamen değişti! Artık BİRİNCİ gün...

İkinci Aşıdan Sonra Bağışıklık Oranı yüzde 97.79!

Yapılan çalışma sonrası elde edilen genel bulgularda 1. aşıdan en az 28 gün sonra bağışıklık yüzdesi yüzde 25.3 olurken 2. aşıdan en az 28 gün sonra Nötralizan (Kantitatif) testi bağışıklığı yüzde 97.92 oldu. 2. aşıdan en az 28 gün sonra Nötralizan (Kalitatif) testi bağışıklığı yüzde 97.79 (yüzde 95 GA: 96.75 - 98.23) olarak belirlendi."

Türkiye’de Sonuçları Açıklanan Kapsamlı İlk Çalışma

Manisa CBÜ Tıp Fakültesi Tıbbı Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sinem Akçalı, yaptıkları çalışma ile Türkiye'de geniş ölçekte kullanıma giren halk arasında 'Çin aşısı' olarak bilinen inaktif Covid-19 aşısının antikor oluşturma yetkinliğini değerlendirmeyi amaçladıklarını söyledi. Antikor yetkinliğinin saptanmasının yanı sıra sağlık çalışanlarının oluşturduğu antikor düzeylerinin ne kadar süreyle devam edeceğini takip ettiklerini belirten Akçalı” u nedenle aşı antikor düzeylerini araştırmak için bize sayısal olarak değer verebilecek kitleri tercih ettik.” dedi.

Kadınlarda Antikor Üretme Oranı Daha Fazla!

Antikor geliştirme oranının her iki cinsiyette de yeterli düzeyde olduğunu belirten Akçalı,  kadınlarda bir miktar daha yüksek antikor düzeyi saptadığımız doğrudur. Erkeklerde yüzde 97, kadınlarda yüzde 99 oranında bir antikor geliştirme oranı söz konusuydu. Bu oranı bir miktar cinsiyetle farklılık gösterebilir. Bunun kesinlikle cinsiyetle ilişkili olup olmadığını istatiksel alt değerlendirmeler sonuçlandığında söylemek daha doğru olacaktır. “ dedi.

Yapılan Çalışma İle Yan Etkilerde Belli oldu!

Tıbbı Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sinem Akçalı, aşının yan etkileri üzerine çalışma yaptıklarını vurgularken hastalığı geçirmektense aşı olmanın çok daha güvenli olduğunu belirtti. Tereddütleri en aza indirmek için yaptıkları çalışmada yan etkileri de yakından takip ettiklerini ifade eden Akçalı yan etkilerin oldukça az olduğunu vurgulayarak “ Özellikle yüzde 25'in altında sadece aşı yerinde ağrı gibi ya da baş ağrısı gibi çok az yan etkiler görüldüğünü gözlemledik. Yüzde 1'in altında hastaneye başvurmayı gerektirecek ciddiyette yan etkiler olduğunu gözlemledik. Bu da aşının son derece güvenli olduğunu gösteren önemli bir kanıt" ifadelerini kullandı.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Almanya'daki kanlı Noel saldırganıyla ilgili sır perdesi aralandı!
Kızıldeniz'de gerilim had safhada: ABD uçağı havada imha edildi!