Tembihname geleneği Esenler'de hayat buluyor

Osmanlı’da Ramazan ayının gelmesiyle birlikte dini ve ahlaki uyarıların yapıldığı ‘tembihname’ geleneği, Esenler'de hayat bulacak

Tembihname geleneği Esenler'de hayat buluyor
Tembihname geleneği Esenler'de hayat buluyor
GİRİŞ 06.04.2021 12:21 GÜNCELLEME 06.04.2021 12:21

Osmanlı’da Ramazan ayının gelmesiyle birlikte dini ve ahlaki uyarıların yapıldığı ‘tembihname’ geleneği, Esenler Belediyesi’nin düzenlediği “Ramazan Tembihi” adlı programla yeniden yaşatılacak. Kovid-19 salgını nedeniyle geçen yıl olduğu gibi bu yıl da tüm Ramazan etkinliklerini dijital platformlara taşıyan Esenler Belediyesi, kadim kültürümüze ait gelenekleri yaşatmaya devam ediyor. Bir Osmanlı geleneği olan Ramazan tembihnameleri, düzenlenen ‘Ramazan Tembihi’ adlı programla yeniden yaşatılacak. Oyuncu-yazar Bahadır Yenişehirlioğlu’nun sunumuyla izleyiciyle buluşacak olan programda, her gün bir tembih okunacak. Program, Şehir Ekranı TV üzerinden izleyicilerle buluşacak.

Çanakkale Ruhu Esenler'de yaşatıldı



MÜSLÜMANLARA UYARILAR İÇERİYOR

Arapça’da ‘uyarma’, ‘uyandırma’ anlamına gelen tembih ile Farsça ‘kitap’ ve ‘mektup’ anlamını taşıyan nâme kelimelerinin birleşiminden oluşan tembihname, Osmanlı’da Ramazan öncesi halka, ahlaki ve dini uyarılarda bulunmak üzere yayımlanan yazılara denilmekteydi. Mazereti olmayan tüm Müslümanların oruç tutması, beş vakit namazı camide kılması ve bu mübarek ayda nasıl davranmaları gerektiğine dair pek çok konu tembihnamelerde belirtilirdi. Tenbihnameler,  II. Mahmut döneminden itibaren Takvim-i Vaka-i gazetesinde yayınlanmaya başlamış ve halka kitapçık olarak dağıtılmıştır.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Aynı anda iki farklı ülkede olabilirsiniz! İşte dünyanın en sıra dışı ülke sınırları!
Dünyanın en büyük siyasi partileri belli oldu! Türk partiler kaçıncı sırada?